Prefectul de Vaslui, cercetat penal pentru abuz în serviciu în urma manifestațiilor de la Pungești

Prefectul de Vaslui, cercetat penal pentru abuz în serviciu în urma manifestațiilor de la Pungești
Publicat: 20/11/2013, 19:32
Actualizat: 05/02/2016, 19:43

Prefectul de Vaslui, Radu Renga, este cercetat penal pentru abuz în serviciu, în urma manifestațiilor de la Pungești împotriva gazelor de șist, după ce o asociație din Mureș a depus o plângere potrivit căreia prefectul „a trimis abuziv și ilegal jandarmii să acționeze împotriva oamenilor pașnici”.

Polițiștii Serviciului de Investigare a Fraudelor Vaslui îl cercetează penal pe prefectul de Vaslui, Radu Renga, în urma unei reclamații prin care reprezentantul Guvernului în teritoriu este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanei și intereselor publice, precum și de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit sesizării făcute de Asociația „Valea Soarelui” Târgu-Mureș, prefectul Radu Renga „a trimis abuziv și ilegal jandarmii să acționeze împotriva oamenilor pașnici” în timpul manifestațiilor din 16 octombrie 2013 de la Pungești împotriva explorării și exploatării gazelor de șist.

„Reprezentanții unei asociații au sesizat organele judiciare cu privire la săvârșirea de către reprezentanții Prefecturii Vaslui a unor infracțiuni de abuz în serviciu. Aspectele sesizate fac referire la evenimentele care au avut loc pe raza comunei Pungești, dosarul aflându-se în lucru la Serviciul de Investigare a Fraudelor”, a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Vaslui, Mihaela Ștraub.

Prefectul Radu Renga susține că nu se teme de reclamația depusă, fiind convins că organele de anchetă își vor face datoria.

„Trăim într-o țară democratică, membră a Uniunii Europene, în care fiecare cetățean, organizație non-guvernamentală sau instituție publică are dreptul să facă o plângere penală dacă o consideră necesară. Sunt convins că instituțiile statului vor ancheta speța și vor concluziona în conformitate cu legislația din România”, a precizat prefectul Radu Renga.

Potrivit acestuia, Poliția a solicitat deja toate documente de la Prefectura Vaslui care au stat la baza emiterii acelui ordin de folosire a efectivelor aflate la dispoziția Jandarmerie pe 16 octombrie pentru a debloca drumul și a proteja populația din Pungești.

În 3 octombrie, Chevron a obținut autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritățile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliștea.

Protestele localniclor din Siliștea au început în 14 octombrie, când aproximativ 150 de persoane au blocat, parțial, drumul județean ce tranzitează comuna Pungești. A doua zi, la proteste au fost prezenți și patru preoți de la bisericile din comuna Pungești, toți îmbrăcați în straie bisericești, iar în imediata vecinătate a parcelei deținute de Chevron, oamenii au instalat un cort sub care au dormit pe timpul nopții.

În dimineața de 16 octombrie, la Siliștea au ajuns două utilaje ale societății care va amenaja pentru compania Chevron platforma pe care urmează să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de șist, însă protestatarii au împiedicat accesul acestora în zonă.

În după-amiaza acelei zile, jandarmii au intervenit în rândul protestatarilor din localitatea Siliștea, pentru a elibera șoseaua pe care aceștia o blocaseră, mulți dintre manifestanți fiind bruscați și luați pe sus de forțele de ordine.

Seara, la Siliștea s-au aflat prefectul județului Vaslui, Radu Renga, și șeful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, care au stat de vorbă cu reprezentanții locali ai forțelor de ordine. Ulterior, jandarmii aflați în zonă, care interveniseră în cursul după-amiezii, au fost retrași din dispozitiv.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Cutremur în tenis. HALEP a făcut anunțul: Nu se poate așa ceva
Pasca din copilărie, gust de neuitat. Care e ingredientul secret
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice