Prefectul din Covasna se aștepta la o tentativă cu bombă: acțiunile extremiste din județ „au fost multe în ultimii ani”

Prefectul din Covasna se aștepta la o tentativă cu bombă: acțiunile extremiste din județ au fost multe în ultimii ani
Publicat: 01/12/2015, 19:46
Actualizat: 02/12/2015, 11:20

„Nu vreau să fiu cinic, dar semnale din această zonă au fost foarte multe în ultimii ani și s-a spus, inclusiv de către reprezentanții societății civile, faptul că până la urmă va fi o chestiune de timp până când se va ajunge și la o astfel de tentativă cu bombă. Este momentul să luăm toate măsurile neceare”, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu.

Potrivit acestuia, „atentatul” dejucat la Târgu Secuiesc este „consecința mai multor factori”, pe de o parte a lipsei unei legislații clare și ferme cu privire la interzicerea organizațiilor paramilitare pe teritoriul țării, iar pe de altă parte a faptului că, în ultimii ani, unii lideri politici au încurajat elementele extremiste.

„Este consecința mai multor factori. Unul dintre ei este că unele zone nu sunt suficient de bine reglementate și mă refer la acțiunile de tip paramilitar – și ar trebui aici întărită și înăsprită legislația. Pe de altă parte, punctele de vedere ale unor lideri politici locali și nu numai, care au încurajat astfel de atitudini, prin diferite gesturi, prin modul în care s-au raportat inclusiv la însemnele, la tot ce ține de statul român”, a precizat Sebastian Cucu.

Prefectul județului Covasna a precizat că anul acesta a solicitat de două ori Ministerului Justiției modificarea legislației, pentru a preveni astfel de incidete „foarte grave”, însă fără sorți de izbândă.

„Am avut, ieri (luni – n.r.), incidentul cu drapelul (tricolorul furat de la statuia Ostașului Necunoscut din Sfântu Gheorghe și înlocuit cu drapelul secuiesc – n.r.), iar astăzi tentativa de la Târgu Secuiesc. Noi am formulat de două ori în cursul acestui an solicitări la Ministerul Justiției pentru reintroducerea ofensei adusă unor însemne, care nu mai există în noul Cod Penal. De asemenea, o legislație clară și expresă cu privire la interzicerea organizațiilor paramilitare, apoi am cerut modificarea și întărirea legislației vizavi de aleșii locali, care ar trebui sancționați cu pierderea mandatului în momentul în care aduc atingere statului prin acțiunile lor, indiferent că vorbim despre finanțarea de activități extremiste sub umbrela unor proiecte culturale sau de altă natură, sau că vorbim de modul în care se raportează ei la însemnele naționale, la Ziua Națională”, a mai spus prefectul județului Covasna.

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a arătat, marți, într-un comunicat de presă, că un bărbat, membru marcant al extensiei în România a structurii naționalist-extremiste „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria, a fost reținut, după ce acesta ar fi intenționat să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care urmărea să îl detoneze în public, la Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă «Mișcarea de Tineret 64 de Comitate» – HVIM Ungaria le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva românilor și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului «Ținut Secuiesc», ca etapă a procesului ce vizează refacerea «Ungariei Mari», inculpatul B. I. A., membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria, și-a asumat, și ulterior a procurat mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenționa să-l detoneze în public, în localitatea Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie”, a precizat DIICOT.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că procurorii DIICOT au făcut, în noaptea de luni spre marți, mai multe percheziții care au început ca un control de verificare pe articole pirotehnice, pentru a preveni incidente ce s-ar fi putut produce la manifestările organizate de Ziua Națională.

Anchetatorii îi monitorizau însă din octombrie pe Beke Istvan Attila (40 de ani), membru al formațiunii extremiste „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria, și complici ai acestuia, fiind astfel percheziționat și locul în care existau informații că acesta ar avea numeroase articole pirotehnice și chiar materiale explozive.

Anchetatorii au găsit la percheziții 210 materii explozive de categoriile II și III, dispozitive electronice de inițiere, temporizor al impulsurilor electronice, două dispozitive militare de vedere pe timp de noapte folosite de conductorii de blindaje militare, precum și un amplificator de imagine.

Beke Istvan Attila nu reușise să asambleze materiile explozive și dispozitivele atunci când au avut loc perchezițiile. Dispozitivul, dacă ar fi fost asamblat, cu materiile explozive pe care le avea la dispoziție și cu acționare de la distanță, putea produce victime, au precizat surse din rândul anchetatorilor.

Bărbatul amenajase și un poligon de tragere, însă nu au fost găsite și arme de foc sau dintre cele pentru care este necesară autorizarea. De asemenea, au fost găsite la percheziții și aproximativ 400 de articole pirotehnice.

Anchetatorii vor cere unui judecător de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel București arestarea preventivă a bărbatului, pentru tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și nerespectarea regimului materiilor explozive.

În acest caz, procurorii au fost sprijiniți de Serviciul Român de Informații, acțiunea fiind efectuată împreună cu ofițeri de poliție judiciară de la Direcția de Combatere a Criminalității Organizate.

„Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom – HVIM) este o grupare ungară de extremă-dreapta care militează pentru unificarea comunităților maghiare din afara Ungariei și pentru revizuirea Tratatului Trianon, din anul 1920. Titulatura organizației radicale se referă la Ungaria Mare, care avea 64 de districte.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York