Prefectura Galați despre cutremurele din județ: Suntem în stare de alertă, problema e tratată serios

Prefectura Galați despre cutremurele din județ: Suntem în stare de alertă, problema e tratată serios
Publicat: 30/09/2013, 16:20
Actualizat: 30/03/2019, 14:17

Reprezentanții Prefecturii Galați spun că așteaptă în două săptămâni rezultatele specialiștilor de la Institutul pentru Fizica Pământului care au instalat aparatură în zona localităților Slobozia Conachi – Izvoarele, unde în septembrie s-au înregistrat nouă cutremure și că sunt „în alertă”.

Inițial, prefectul județului Galați, Emanoil Cătălin Bocăneanu, a dispus ca o echipă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență să meargă în zona unde au avut loc cutremurele, după care a fost solicitată intervenția specialiștilor de la Institutul Național pentru Fizica Pământului, pentru a fi descoperită cauza seismelor.

„Prefectul județului Galați a dispus deplasarea în zonă a unei echipe a Inspectoratului pentru Situații de Urgență imediat după semnalarea acestor aspecte de către primarul comunei Slobozia Conachi, Ion Neculau. Întrucât pe parcursul verificării nu s-au manifestat fenomenele sesizate, prefectul a solicitat trimiterea în regim de urgență la Galați a unor specialiști care să facă determinările specifice, în vederea stabilirii cauzelor care au generat aceste manifestări, astfel încât să poată fi luate măsuri pentru siguranța cetățenilor”, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, Petrica Pațilea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galați.

Sâmbătă, trei specialiști de la Institutul Național pentru Fizica Pământului au ajuns în zona afectată și au instalat aparatură care va transmite datele colectate la centrul de la Turnu Măgurele, concluziile fiind așteptate în 14 zile.

„Suntem în stare de alertă, iar această problemă este tratată cât se poate de serios. Până nu vom avea rezultatele pe care ni le vor furniza specialiștii de la Institutul Național pentru Fizica Pâmântului nu putem vorbi despre măsuri. Este însă o chestiune tratată la modul cel mai serios”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galați, precizând că în prezent nu se poate vorbi despre măsura evacuării oamenilor din acele zone.

Contactat, luni, de corespondentul MEDIAFAX, primarul comunei Slobozia Conachi, Ion Neculau, a spus că nu este convins de faptul că în acest caz este vorba despre cutremure, numindu-le „mișcări ale terenului”.

El a mai spus că încă de la apariția fenomenelor a anunțat Institutul Național pentru Fizica Pâmântului, cerând să fie făcute măsurători.

Potrivit primarului, în anii trecuți în zonă au avut loc alunecări de teren, fenomenul fiind oprit în 1997, în urma unor lucrări.

„Nu putem ști dacă sunt cutremure sau altceva și așteptăm concluziile specialiștilor. Cele trei stații instalate acum la Izvoarele înregistrează deja date și avem speranța că în aproximativ două săptămâni vom avea o explicație. În zona satului Izvoarele, pe versantul estic s-au petrecut în trecut și alunecări de teren, în anii 1995 și 1997. După evenimentele din 1997 s-au făcut lucrări specifice și astfel s-a evitat formarea acelor pungi de apă subterane care duceau la producerea alunecărilor de teren. De atunci nu au mai fost probleme. În ceea ce privește fenomenele din ultimele zile, nu putem vorbi despre pagube. Sunt 7 – 8 – 10 case unde au apărut fisuri în pereți, dar noi avem în comună 200 de case care stau să cadă după inundațiile de luna acesta. Acolo sunt într-adevăr pagube. Sperăm ca aceste fenomene să se oprească și să nu genereze alte probleme”, a mai spus primarul comunei Slobozia Conachi

La rândul lor, locuitorii din zonă spun că este vorba despre „fenomene însoțite de zgomote” care au loc chiar și de câteva ori pe zi, când „pământul se ridică și se așează la loc”.

Satul Izvoarele, unde s-au înregistrat cutremurele, se află la 30 de kilometri distanță de Galați, iar în zonă se află și o exploatare petrolieră situată la aproximativ 10 kilometri de sat, în comuna Schela. Speciliașii nu exclud o posibilă legătură a acestor fenomene cu exploatarea de petrol de la Schela, dar susțin că poate fi vorba și despre alunecări de teren activate de inundațiile din ultima perioadă.

Izvoarele, sat component al comunei Slobozia Conachi, este una dintre localitățile afectate de inundații în urmă cu câteva săptămâni, zeci de locuințe fiind inundate.

Un cutremur cu magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter s-a înregistrat luni, la ora 08.01, în zona Galați, unde în septembrie au fost înregistrate alte opt seisme, informează Institutul Național pentru Fizica Pământului.

Cutremurul a avut intensitatea II în zona epicentrală și s-a produs la o adâncime de cinci kilometri, a precizat Institutul Național pentru Fizica Pământului.

Orașele apropiate de epicentrul seismului sunt Galați (20 de kilometri), Brăila (28 de kilometri), Măcin (38 de kilometri),Tecuci (51 de kilometri) și Focșani (53 de kilometri).

Un alt cutremur, cu magnitudinea de 3,9 grade pe scara Richter, s-a produs duminică, la ora 21.10, la o adâncime de 10 kilometri. Epicentrul seismului a fost la 17 kilometri de municipiul Galați, la 27 de kilometri de Brăila, la 36 de kilometri de Măcin, la 53 de kilometri de Tecuci și la 57 de kilometri de Focșani.

În luna septembrie au avut loc alte șapte cutremure în zona Galați, unul dintre acestea, de 3,2 grade pe scara Richter, fiind înregistrat în 27 septembrie.

Toate cele nouă cutremure s-au produs în aceeași zonă epicentrală.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că situația seismelor produse în ultima perioadă în județul Galați este monitorizată de către autorități și nu există motive de panică.

„Nu trebuie nimeni să intre în panică, suntem în monitorizarea fenomenelor și tot ceea ce ține de instituțiile statului și de partea tehnică facem”, a spus Ponta, care a cerut administrației locale din Galați să transmită populației un mesaj de calm, susținând că „tentația spre extraordinar apare și în rândul nostru, și în rândul presei”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Putin a împietrit. Vin soldații americani. Decizia SUA se aplică din 9 Mai
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern