Premieră medicală la Târgul Mureș: un bărbat de 44 de ani a primit o „inimă artificială”

Redactor:
Mădălina Chițu
Premieră medicală la Târgul Mureș: un bărbat de 44 de ani a primit o „inimă artificială”
Un sucevean de 44 de ani a devit, astăzi, primul român care a primit o "inimă artificială" într-un spital din România. Intervenția s-a efectuat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Un bărbat de 44 de ani din Suceava care avea nevoie de un transplant de inimă a primit șansa la o nouă viață: o echipă multidisciplinară de medici la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, printre care s-a numărat un doctor din Zagreb – Croația și un altul din Germania, i-au implantat o pompă care va prelua funcțiile inimii. Dr. Horațiu Suciu, cel care a condus echipa de medici, a declarat la scurt timp după ce a ieșit din sala de operații că intervenția a fost una de succes.

Pacientul era pe lista de așteptare pentru a primi o nouă inimă de mai bine de un an și jumătate. Din păcate, starea lui de sănătate s-a înrăutățit în ultima perioadă, fiindu-i depistate probleme la plămâni, iar din acest motiv acesta nu mai putea fi supus unui transplant de cord.

Pentru a-i salva viața, medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș au decis să îi facă un transplant de „inimă artificială”. Concret, această intervenție a presupus implantarea unei pompe în inima pacientului bolnav, dispozitiv ce va prelua funcțiile organului și care reglează debitul cardiac.

O astfel de operație este o premieră în România. Intervenția a început la ora 9.30 și a fost una de succes.

„O astfel de intervenție este indicată pacienților care suferă de insuficiență cardiacă și care sunt pe lista de așteptare a unui cord. Procedura reprezintă o soluție complementară la transplantul de cord. Intervenția reprezintă un pas mare din punct de vedere profesional și științific”, a declarat dr. Suciu la finalul operației.

La sfârșitul anului trecut, dr. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, anunța introducerea acestui procedeu în România.

„Există încă procedee pe care nu le-am făcut, sunt procedee care asigură un suport mecanic al circulației și care asigură așa-numitele «bridge to transplantation», pentru pacienții care, iată, așteaptă pe liste un an-doi și nu primesc un cord. Suntem în curs de a implementa aceste proceduri noi în clinica noastră, care constau practic în introducerea unui dispozitiv intrapericardic, care să asigure această funcție a inimii. Popular se spune «inimă artificială», este un dispozitiv de asistare mecanică a circulației, pentru că inima proprie rămâne pe loc. Și suntem în curs, suntem foarte aproape de a face acest lucru”, spus dr. Suciu anul trecut în cadrul unei conferințe de presă.

Acesta a precizat că un astfel de procedeu nu se realizează în acest moment niciunde în România și constituie o prioritate a institutului din Târgu Mureș, dat fiind că țara noastră este singura din zonă în care nu se face. Procedeul se realizează de mai mult timp în Europa Centrală, în timp ce în zona Europei de Est au fost începute programe similare din 2007-2008 – în Croația în 2007, în Ungaria în 2012, în Serbia în 2013.

Procedura nu este inclusă pe lista celor decontate de Casa națională de Asigurări de Sănătate, dar medicii speră ca autoritățile să o introducă pe lista celor procedurilor gratuite.

Prima mare lovitură încercată de CFR Cluj după plecarea lui Dan Petrescu. Mutarea care a...
Ce fetiș pervers are Bendeac în pat! Ce le pune pe iubitele lui să îi...
FOTO. Larisa Iordache, apariție incendiară! Gimnasta nu are inhibiții și își arată trupul perfect pe...
FOTO. Larisa Iordache, apariție incendiară! Gimnasta nu are inhibiții și își arată trupul perfect pe...
A jurat că nu-i mai trebuie bărbați însurați. Pedeapsa în stil MAFIOT a unei soții...
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
IMAGINI ȘOCANTE. Morți ținuți pe jos și mizerie la morga spitalului Horezu. Reacția directorului: „O...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000E pentru o noapte de amor cu Daniela...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
SUPERB! Ce are Lidl România NOU în magazinele sale! Toți clienții trebuie să știe asta...
GENIAL! Cum scapi de condensul și umezeala din casă. Ce trebuie să faci zilnic
Când se aprind luminițele în București 2020? Răspunsul clar dat de Nicușor Dan
Simptomele neașteptate care anunță o formă lungă de COVID-19. Semnele timpurii ale bolii
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Cine este femeia care îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis aproape peste tot
Ai un interviu online pentru un nou job? Trebuie să pui în practică aceste sfaturi...
Inchide