Premierul Orban anunță: Am achitat titlul executoriu în cazul Romatsa. Micula a retras acțiunea de poprire a banilor

Premierul Orban anunță: Am achitat titlul executoriu în cazul Romatsa. Micula a retras acțiunea de poprire a banilor
Publicat: 24/12/2019, 13:22

„Statul român a achitat titlul executoriu în cazul popririi banilor pentru Romatsa, iar Viorel Micula și-a retras acțiunea de poprire a banilor pe care Eurocontrol trebuia să îi vireze în conturile Romatsa”, a declarat Ludovic Orban, marți, pentru Mediafax.

Premierul a precizat că România risca să rămână fără serviciul de control al traficului aerian și că tot traficul aerian european putea fi afectat.

Ioan Micula, fratele lui Viorel Micula, care este intervenient în acțiunea de poprire, cere statului român un milion de euro despăgubiri de judecată, însă nu există o bază legală pentru această solicitare, au declarat surse oficiale pentru Mediafax.

Prin urmare, Guvernul nu va plăti acea despăgubire, au precizat sursele citate.

Pe 13 decembrie, Guvernul a alocat suma de 912,5 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară, bani care folosiți pentru plata titlului executoriu emis în baza deciziei Curții de Arbitraj Internațională către frații Micula, pentru a rezolva situația Romatsa.

Conturile Romatsa au fost poprite în contextul în care frații Ioan și Viorel Micula, investitori suedezi, au câștigat un proces împotriva statului român. Datoria este de aproape 400 de milioane de euro.

Speța privește un șir de procese în care statul român a fost acționat în instanțe internaționale de către de Ioan și Viorel Micula și societățile European Food S.A., Starmill S.R.L., Multipack S.R.L, în temeiul Acordului privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor între Guvernul României și Regatul Suediei. Procesul a fost deschis în anul 2005 la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe lânga Banca Mondială, cea mai înaltă instanță judecătorească pentru litigiile economice.

Frații Micula au pus sechestru și pe 22% din acțiunile Nuclearelectrica, precum și pe 58% din acțiunile Compet. Executările silite au fost suspendate provizoriu, până la soluționarea cererii de suspendare a executării formulate de Ministerul Finanțelor Publice.

Sursă FOTO: Ludovic Orban / Shutterstock

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase