Preot cercetat pentru pentru evaziune fiscală și înșelăciune cu locuri de veci. Prejudiciul se ridică la aproape 600.000 lei

Preot cercetat pentru pentru evaziune fiscală și înșelăciune cu locuri de veci. Prejudiciul se ridică la aproape 600.000 lei
Publicat: 17/03/2014, 15:02
Actualizat: 01/02/2019, 09:02

Preotul Andrei Sicoe, 63 ani, parohul Bisericii „Sfânta Parascheva” din Brașov, situată în cartierul Triaj, la ieșirea spre Sf.Gheorghe, este urmărit penal de procurorii Parchetului Judecătoriei Brașov sub acuzațiile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, înșelăciune și evaziune fiscală, legate de vânzarea locurilor de veci din cimitirul bisericii.

Potrivit unui comunicat de presă al IPJ Brașov, dosarul penal împotriva preotului a fost demarat în noiembrie 2011 de polițiștii Secției Regionale Poliție Transporturi Brașov, care s-au autosesizat cu privire la faptele imputate părintelui Sicoe, deși acestea sunt de notorietate în Brașov de mai bine de două decenii.

În fapt însă, susțin surse bisericești, autosesizarea a fost rezultatul unei dispute a preotului cu un ofițer de la Poliția Transporturi, căruia nu i-a permis să amenajeze cu oamenii aduși de el mormântul pentru înhumarea unei rubedenii, obligându-l să plătească în acest scop groparii bisericii. Preotul Sicoe a început construirea Bisericii „Sf. Parascheva” în urmă cu 22 de ani, pe un teren de câteva sute de metri pătrați primit de la conducerea de atunci a Regionalei CFR Brașov, dat fiind că mulți dintre locuitorii cartierului Triaj erau ceferiști.

Foto: Adrian Popescu, Gândul

La scurtă vreme, în jurul capelei ridicate inițial au apărut și primele morminte, fără nici o autorizație, numărul acestora crescând apoi vertiginos până la aproape 20.000, câte sunt la ora actuală, întinse pe o suprafață de aproape 12 hectare. Primul contract de închiriere între biserica preotului Sicoe și Regionala CFR Brașov a fost încheiat abia în 2005 – reînnoit apoi, în 2010 – pentru o suprafață de 114.621 metri pătrați, cu o chirie de 2087 lei lunar, contractul prevăzând, între altele, și interdicția de vânzare a locurilor de veci din cimitir, întrucât biserica nu este proprietarul terenului. Cu toate acestea, spun anchetatorii, preotul Sicoe nu doar că face un adevărat negoț cu locurile de veci, dar practică și niște prețuri de până la zece ori mai mari decât cele legale stabilite de municipalitate. Astfel, deși tariful stabilit de Consiliul local Brașov pentru concesionarea unui loc de veci în Cimitirul „Municipal” este de 400 lei, părintele Sicoe ar fi vândut ilegal aproape 19.000 de locuri de veci din cimitirul bisericii sale cu sume între 1.000 și 4.000 de lei „bucata”, paguba cauzată stfel cumpărătorilor ridicându-se la 585.422 lei întrucât pe chitanțele eliberate acestora erau trecute sume de doar 3-400 de lei.

Chestionat cu privire la aceste acuzații împotriva preotului Sicoe, protopopul Brașovului, părintele Dănuț Benga a declarat pentru gândul doar că nu are „nimic de spus până nu se finalizează ancheta penală și apoi judecarea procesului în acest caz delicat, iar până atunci funcționează prezumția de nevinovăție, pe care trebuie să o respectăm cu toții”.

Preotul Sicoe nu a putut fi contactat până la ora transmiterii acestei știri pentru a prezenta un punct de vedere.

Personaj controversat

Preotul Andrei Sicoe este unul dintre cei mai controversați slujitori ai Domnului din urbea de sub Tâmpa, atitudinea și acțiunile sale făcând de-a lungul vremii obiectul a numeroase reclamații, atât la Protopopiatul Brașov, cât și la Mitropolia Ardealului de la Sibiu, toate rămase însă fără nici o urmare. În 1995, el a mai fost anchetat penal – și trimis apoi în judecată – pentru instigare la profanare de morminte, după ce preoții câtorva parohii brașovene l-au reclamat că a pus vreo 300 de enoriași de-ai săi din cartierul Triaj să dezgroape dintr-un cimitir învecinat două cadavre abia înhumate, care au fost apoi reînhumate în cimitirul bisericii părintelui Sicoe. Condamnat inițial de judecătoria Brașov, preotul a fost achitat apoi, în apel, de Tribunalul Brașov, soluție menținută apoi, în recurs, și de Curtea de Apel Brașov.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
FOTO. Fosta soție a gimnastului Marian Drăgulescu face videochat și a ajuns să aibă o...
Femeia care-și bea menstruația, o aplică pe ten și pictează cu ea: „E medicină pură”
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar...
Hoții de CATALIZTOARE din GERMANIA ”vânează” aceste mașini
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Diferența dintre criptomonede, monede digitale și monede virtuale
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Detalii BOMBĂ din dosarul inspectorilor ANAF: Nu punem botul la o sticlă de whisky; Să...
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Au fost chemați ROMÂNII ÎN ARMATĂ?! Ministrul Apărării a spus adevărul. Toată lumea trebuie să...
Anunțul care zdruncină lumea din temelii. Ce urmează după Omicron: Va fi mult mai contagioasă
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...