Preot ortodox, atacat pentru că este pro vaccinare: „Este periculoasă populația care confundă părerile personale cu adevărul științific”

Preot ortodox, atacat pentru că este pro vaccinare: „Este periculoasă populația care confundă părerile personale cu adevărul științific”
Sursă Foto: Shutterstock - Caracter Ilustrativ
Publicat: 31/01/2021, 20:54
Actualizat: 06/04/2021, 15:07

Un preot ortodox din Cluj pe nume Dorel Galan a vorbit în presa din străinătate despre insultele pe care le-a primit după ce a pledat pentru vaccinarea anti-COVID. Prelatul are 45 de ani și a fost infectat deja cu noul coronavirus. 

„Nu sunt singurul preot atacat de antivacciniști”

„Nu sunt singurul preot atacat de antivacciniști, chiar din orașul nostru mai cunosc doi colegi care și-au făcut publică opțiunea pro-normalitate, să-i zicem așa. La rândul lor, paginile lor de Facebook au fost inundate de reacții dure din partea antivacciniștilor”, a spus preotul Dorel Galan, la Digi24.

„Consider că responsabilitatea noastră, fără a ne pune pe un piedestal pe care nu-l merităm, al liderilor de opinie, este să avem un mesaj pro-normalitate, un mesaj pro-educație, un mesaj pro-sănătate. Până la urmă, un mesaj pro-raționalitate, este nevoie să trăim într-o societate marcată de raționalitate. Am constatat în schimb că în social media, în spatele unui aparent anonimat, oamenii au curajul să scoată la iveală tot ce înseamnă irațional în viața lor: frustările, nemulțumirile, neîmplinirile sau nefericirile. Am constatat cât de periculos este segmentul de populație care confundă părerile personale cu adevărul științific”, a mai spus acesta.

Sursa insultelor

Preotul a spus că până în acest moment nu s-a vaccinat, el neaflându-se în categoriile de populație care au prioritate, dar s-a programat pentru data de 15 martie și la rapel pe 5 aprilie.

„Un amic din presa clujeană, ștind că am trecut prin coronavirus, m-a sunat și am povestit cu el ce înseamnă experiența, trăirile psihologice pe care le ai. Am avut o formă moderată, dar nu e simplu să fii departe de soția însărcinată și infectată cu coronavirus. A fost o situație delicată și din punct de vedere familial. Amicul m-a întrebat dacă mă voi vaccina, i-am spus că m-am întrebat și eu acest lucru, dacă mai e cazul. Dar pentru că nu sunt specialist medical, am întrebat oameni din sistemul de sănătate și mi-au spus că este bine, chiar dacă în mod normal am o imunitate naturală, îmi recomandă pentru consolidarea răspunsului imun, în caz de reinfectare. Motiv pentru care am făcut public lucrul acesta”, a explicat acesta.

„Când a apărut pe paginea mea de Facebook interviul respectiv, m-am trezit cu niște atacuri, culmea, la persoană. Înțeleg dacă e atacată opinia, că până la urmă vaccinul e un drept, dar nu e o obligație. Am spus și în biserică, într-o predică, credincioșilor, că-i îndemn nici să se vaccineze, nici să nu se vaccineze, pentru că nu sunt specialist. În schimb, le-am cerut să se informeze din surse credibile și decizia lor să fie una informată. Le-am mai spus că personal mă voi vaccina, asta nu înseamnă că trebuie să-mi urmați exemplul”, a mai spus preotul Dorel Galan.