Preotul arestat pentru luare de mită, prins când încerca să introducă telefoane mobile în penitenciarul Bacău, a primit interdicție de a mai sluji

Preotul arestat pentru luare de mită, prins când încerca să introducă telefoane mobile în penitenciarul Bacău, a primit interdicție de a mai sluji
Publicat: 23/09/2013, 17:40
Actualizat: 06/02/2016, 18:03

Preotul Penitenciarului Bacău, arestat la sfârșitul săptămânii trecute pentru luare de mită, a primit interdicția de a mai sluji până la pronunțarea unei decizii definitive în cazul său, slujbele religioase la unitatea de detenție urmând să fie ținute de alt preot.

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a decis „oprirea de la cele sfinte” a preotului de la Penitenciarul Bacău, Octavian Balan, după ce acesta a fost prins cu patru telefoane mobile asupra lui pe care urma să le dea unor deținuți și ulterior arestat preventiv, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Conform Regulamentului de procedură al instanțelor disciplinare și de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, preotul Octavian Balan a fost oprit de la cele sfinte până la finalizarea anchetei instanței civile și pronunțarea unei hotărâri definitive. În ceea ce privește asistența religioasă la Penitenciarul Bacău, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a dispus asigurarea acesteia de către un alt preot”, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, Constantin Gherasim.

Pe lângă interdicția de a mai sluji, preotul Octavian Balan a fost suspendat din funcție de către conducerea Penitenciarului Bacău, aceeași măsură fiind dispusă și pentru agentul arestat în același caz.

Preotul Penitenciarului Bacău reținut vineri după ce a fost prins cu patru telefoane mobile, pe care urma să le dea unor deținuți, a fost arestat preventiv, sâmbătă după-amiază, de Tribunalul Bacău.

La propunerea procurorului de caz, magistrații Tribunalul Bacău au emis mandate de arestare preventivă, pentru 29 de zile, pe numele preotului de la Penitenciarul Bacău, precum și pe numele altor patru persoane cercetate în acest caz, fiind vorba despre un agent de la unitatea de detenție, doi deținuți și o rudă a unuia dintre aceștia.

Decizia instanței nu este defintivă, fiind atacată cu recurs de către cele cinci persoane arestate preventiv.

Preotul Penitenciarului Bacău a fost prins, vineri dimineață, cu patru telefoane mobile, pe care urma să le dea unor deținuți, acesta fiind dus la audieri în urma unor percheziții la unitatea de detenție, la locuința acestuia și la alte adrese, potrivit unor surse judiciare.

Anchetatorii aveau informații că în Penitenciarul Bacău sunt introduse telefoane mobile pentru deținuți, astfel că au făcut, vineri, controale în celulele deținuților, în capela bisericii din penitenciar, la casa preotului Octavian Balan și la locuințele unor agenți de penitenciar, au precizat sursele citate.

Preotul a fost prins în flagrant, acesta având ascunse patru telefoane mobile și suma de 800 de lei, bani care ar fi fost primiți ca mită de la familiile deținuților. Două dintre telefoane, susțin anchetatorii, erau prinse cu elastic în șosete, iar alte două mobile au fost descoperite în autoturismul personal.

Sursele citate au precizat că preotul Balan primea telefoanele de la familiile deținuților, care îl contactau în afara penitenciarului și îi plăteau între 200 și 300 de lei pentru servicii.

Preotul introducea telefoanele mobile în penitenciar și le dădea deținuților la spovedanie, în capelă sau într-o cameră de lângă infirmerie, au mai arătat sursele citate.

Surse din rândul anchetatorilor au precizat că dacă deținuții nu puteau veni la preotul Balan pentru a lua telefoanele, acestea erau transmise prin câțiva agenți de penitenciar.

Preotul a fost reținut vineri pentru luare de mită și introducerea de bunuri interzise în penitenciar.

Reprezentanții Penitenciarului Bacău au menționat într-un comunicat remis agenției MEDIAFAX că în acest caz va fi sesizată Comisia de disciplină a unității.

„În funcție de soluția adoptată de organele judiciare, Administrația Națională a Penitenciarelor va dispune măsuri conform prevederilor art. 58 din Legea 293/2004, republicată, privind Statutul funcționarilor publici cu statut special din Administrația Națională a Penitenciarelor. Totodată, va fi sesizată Comisia de disciplină constituită la nivelul Penitenciarului Bacău”, precizau reprezentanții Penitenciarului Bacău.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
O nouă problemă de sănătate pentru Kate Middleton după anunțul cancerului! Ce diagnostic a primit
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Ce au plănuit RUŞII în România. Planul secret al lui Putin, dat în vileag la...
Vine vijelia peste România. Aduce și ninsori
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult