Presa britanică: Colecția de artă în valoare de 2,5 milioane de lire, găsită în România, a fost furată de „locotenenții” lui Ioan Clămparu

Redactor:
Alexandra Mortu

Opere de artă și literare estimate la o valoare de 21 milioane și jumătate de lire sterline au fost găsit de polițiștii români într-un sat din țara noastră, unde zăceau de trei ani.

Mai mulți români au reușit să facă un jaf de zile mari în urmă cu trei ani, în Marea Britanie, în urma căruia au pus mâne pe opere de o valoare științifică și artistică inestimabile.

Într-un sat despre care mulți poate nici măcar nu au auzit – Budeşti, comuna Făurei, judeţul Neamţ, cei 15 români implicați în jaf și-au ascuns prada: manuscrise și opere semnate de marii oameni ai umanității, printre care Isaac Newton, Galileo Galilei şi Dante Aligheri. De asemenea, au fost găsite și diferite cărți, manuscrise și tablouri care datează de 500 de ani.

Opere literare și de artă care datează de sute de ani, găsite într-un sat din România!

Comorile erau îngropate sub beton, în garajul unei case se află în construcții, iar operațiunea polițiștilor a fost atât de subtilă, încât vecinii nici măcar nu au băgat de seamă. Printre capodoperele găsite se numără și un exemplar al Divinei Comedii de Dante din 1555, un manuscris din 1655 cu semnătura astronomului italian Galileo Galilei, un exemplar din 1777 al operei de referinţă a fizicianului Isaac Newton.

Toate operele găsite sunt estimate pe piața neagră la o valoare de 2 milioane și jumătate de lire sterline.

„Ele au o valoare uriaşă nu ca manuscrise vechi ci ca aparţinând unor corifei ai culturii universale. Faptul că le-au pus într-o groapă cu ciment din părţile Neamţului arată caracterul infantil al acestor hoţi. Tot e bine că le-au pus într-o groapă şi nu într-un staul de vite sau o cocină de porci”, a declarat istoricul de artă Răzvan Theodorescu, potrivit observatornews.ro.

„Persoanele suspectate de comiterea faptelor se află în prezent în stare de arest preventiv, pe teritoriul Marii Britanii.

Bunurile de patrimoniu fuseseră sustrase în ianuarie 2017, în Feltham, Londra. Cărțile, care includ opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo și ale lui Isaac Newton, precum și ale pictorului spaniol din secolul al XVIII-lea Francisco Goya au o valoare totală de peste 2,5 milioane de lire sterline. Acestea opere sunt de importanță internațională și sunt de neînlocuit.

Acțiunea a fost efectuată în baza Acordului Comun de Anchetă Brookes, încheiat în cursul anului 2017, la nivelul Eurojust, între Romania, prin Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizata și Terorism şi Marea Britanie – Serviciul De Procuratură al Coroanei și Poliția Metropolitană, ulterior fiind extins și cu Procuratura din Milano – Italia, ocazie cu care au fost organizate mai multe întâlniri de coordonare la care au participat procurori și polițiști britanici, români și italieni.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, potrivit DIICOT.

Cum au acționat hoții români

Hoții români au furat obiectele de artă și operele literare dintr-un depozit din Feltham, în noaptea dintre 29 şi 30 ianuarie 2017, și au reușit să evite sistemele de securitate „coborând prin tavan… realizând pătrunderea de pe acoperiş, prin orificii de intrare în luminătoarele coborând în rapel pe frânghii pentru a evita senzorii de mișcare”.

Românii au făcut 4 găuri în acoperișul clădirii şi au coborât în rapel iar într-un interval de 4-5 ore au extras obiectele precizate din patru paleți. Acestea fuseseră puse într-un depozit pentru a fi transportate la o expoziție de carte din Los Angeles.

„Unul dintre paleți provenea din Germania, alte două din Italia, persoanele vătămate fiind două de cetățenie italiană și un cetățean german. De asemenea, în depozit se mai afla un palet, ce conținea un număr mare de genţi de voiaj, care au fost folosite de către suspecți pentru a încărca şi transporta cărţile, ce au fost scoase prin locul efracţiei, transportate la autoturismul folosit de către autori”, preciza DIICOT în 2019.

Se pare că jaful a fost de „locotenenții” lui Ion Clămparu, unul dintre cei mai cunoscuți infractori din România, potrivit presei britanice.

Cum au ajuns obiectele furate în România

Bunurile furate au fost apoi scoase din țară de către alți membri ai grupăriii, folosind diferite metode de transport.

Mail Online relatează că românii care au furate colecția de artă ar fi apropiații ai lui Clămparu, care au produs mai multe jafuri în Marea Britanie. Scotland Yard a anunțat că cei acuzați sunt apropiați ai mai multor familii care comit infracțiuni și fac parte din gruparea infracțională Clămparu. Acest grup are „sediul” în orașul Isai, județul Iași,  și este cunoscut pentru furturi complexe, la scară largă și de mare valoare.

După aproape 3 ani de anchetă, în luna iunie 2019 au avut loc 45 de descinderi la adrese din Marea Britanie, Italia şi România, în urma cărora 13 persoane au fost reţinute. Suspecții au fost acuzați în Marea Britanie, în perioada decembrie 2016 – aprilie 2019, de conspirație la jaf, iar 12 dintre aceștia au pledat deja „vinovat” și își vor afla sentințele începând cu 28 septembrie, pe parcursul a patru zile.

Procesul celui de-al 13-lea suspect, care nu a pledat „vinovat”, va începe în martie 2021.

Se consideră co Ioan Clămparu a fost șeful uneia dintre cele mai mari reţele de proxenetism din Europa ultimelor decenii. Inițial, a fost condamnat la închisoare în România, în 1988, după ce a omorât în bătaie o persoană întâlnită întâmplător pe stradă. Ulterior, a stat 10 ani la închisoare unde a pus bazele rețelei care avea să îngrozească Europa. Astfel, în perioada 2000-2004, ducea femei din România și Republica Moldova, în Madrid, mințindu-le cu locuri de muncă fictive, însă de fapt le forța să facă prostituție. Femeile erau bătute, ameninţate cu moartea și amenințate că şi familiile lor din România aveau să fie ucise. Ioan Clămparu a primit o pedeapsă de 30 de ani în Spania și a fost extrădat în România unde avea deja o pedeapsă de 13 ani de executat.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Doliu uriaș în România! Este prima vedetă mare ucisă de COVID
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
Tratamentul secret pe care îl iau medicii pentru a se imuniza. Medicamentele banale pe care...
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
Preotul Francisc Doboș, după ce Papa Francisc a declarat că susține căsătoriile gay: „A răspuns...
Ultimul mesaj al cântărețului român aflat la Terapie Intensivă, în stare gravă: 'În cele din...
Are 72 de ani, dar e cuplat cu o studentă. Declarații din dormitorul lor: Să...
Mărturisirile INCENDIARE ale adevăratei Liudmila Ignatenko, femeia care a SUPRAVIEŢUIT Cernobîlului. ''Este o ÎNŞELĂTORIE''
Organul din gât care ar putea să vindece cancerul. Descoperirea istorică, făcută din greșeală
Cuvintele lui Iisus, descoperirea care zguduie creștinismul. A fost însurat sau nu mântuitorul?
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care...
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...
Inchide