Președintele AFDPR Octav Bjoza este amenințat cu moartea de un „ofițer revoltat” de aproape un an. Ce soluție a dat Parchetul Judecătoriei Brașov după ce a depus plângere în urmă cu 6 luni

Președintele AFDPR Octav Bjoza este amenințat cu moartea de un ofițer revoltat de aproape un an. Ce soluție a dat Parchetul Judecătoriei Brașov după ce a depus plângere în urmă cu 6 luni
Publicat: 29/01/2015, 22:23

Din 9 martie 2014, când a primit prima amenințare și până la ora actuală, Octav Bjoza – decorat recent atât de Regele Mihai I, cât și de președintele Klaus Iohannis pentru trecutul său de fost deținut politic și pentru activitatea la conducerea AFDPR – a „contabilizat” 55 de SMS-uri cu înjurături și amenințări cu moartea, de o vulgaritate și o violență extreme, la care se adaugă aproximativ 25 de apeluri telefonice cu același conținut. O vreme le-a ignorant. „Nu era pentru prima dată când primeam asemenea amenințări, o mai pățisem și prin 2006, când am demascat câteva zeci de falși revoluționari de-ai lui Dorin Lazăr Maior”. La începutul lui iulie 2014 s-a hotărât însă să depună plângere la IPJ Brașov și a pus la dispoziția anchetatorilor atât zecile de mesaje de amenințare, cât și numărul de telefon de la care îi fuseseră trimise.

„Lipsă de probe!”

O săptămână mai târziu, șeful IPJ-ului, chestorul Ioan Aron, îl înștiința că plângerea fusese trimisă la Poliția Orașului Ghimbav, localitatea în care șeful AFDPR își are domiciliul. „La Ghimbav pentru că, din discuția cu dumnealui, a rezultat că ar exista ceva indicii că mesajele ar putea fi de la cineva dintre vecinii săi”, s-a justificat șeful IPJ Brașov. „În urma cercetărilor prealabile efectuate, s-a dispus începerea urmăririi penale, relativ la săvârșirea infracțiunilor de amenințare și hărțuire (….) Totodată vă comunicăm că dosarul a fost trimis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov, unde a fost înregistrat cu numărul unic P/7132/08.07.2014, urmând ca cercetările să se desfășoare sub directa coordonare a procurorului.”, se mai spunea în misiva semnată de chestorul Aron.

După alte aproape trei luni de așteptare, văzând că telefoanele și mesajele cu înjurături și amenințări nu contenesc, Octav Bjoza a adresat o solicitare scrisă și Parchetului Judecătoriei Brașov alături de noi probe. „Am fost și personal la parchet, am vrut să discut cu procurorul-șef sau cu procurorul de caz, Izbășoiu Ștefan, dar jandarmul de la poartă mi-a spus, scurt, că nu se poate, cei doi sunt foarte ocupați și n-a timp să mă primească, să fac o cerere de audiență la procurorul de serviciu și o să fiu anunțat când mă va putea primi!”, își amintește, revoltat, șeful AFDPR.

După încă patru luni în care amenințările au continuat, pe 28 ianuarie anul acesta, a depus la Parchetul Judecătoriei Brașov o nouă solicitare de identificare și pedepsire a autorului. Niciun răspuns.

Contactați de gândul, chestorul Ioan Aron și prim-adjunctul său comisarul șef Valentin Flucuș au explicat de ce Octav Bjoza încerca zadarnic să afle cum soluționase procurorul Izbășoiu plângerea sa: dosarul fusese clasat pe motiv de „lipsă de probe” încă de la finele lui noiembrie 2014.

„Am vorbit acum câteva minute cu agentul Țuțuianu, care s-a ocupat de dosar la Poliția Ghimbav, și mi-a raportat că spre sfârșitul lui noiembrie anul trecut procurorul i-a cerut să facă un referat de clasare a dosarului, pentru că nu sunt probe!”, a precizat comisarul-șef Flucuș.

Dosarul ar putea fi preluat „nu se știe când” de Parchetul Tribunalului Brașov

Lui Octav Bjoza nu i s-a comunicat însă această decizie. Există totuși o posibilitate de redeschidere a dosarului și de reluare a anchetei, de data asta la Parchetul Tribunalului Brașov.

„Dacă nu a primit comunicarea, domnul Bjoza e în drept să solicite comunicarea deciziei de clasare și să o atace, în termen de 20 de zile, la prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Brașov, iar apoi, dacă nu e mulțumit de soluția acestuia, la instanța de judecată. Iar dacă se va dispune reluarea cercetărilor, există posibilitatea legală să preluăm noi dosarul, nu se știe când și să-l soluționăm”, a declarat Alina Popescu, șefa Parchetului Tribunalului Brașov, care este de părere că aceste informații nu ar trebui să apară în presă pentru moment: „Faceți cum credeți, dar dacă scrieți există riscul ca autorul amenințărilor să fie pus în gardă și să nu mai poată fi descoperit!”, a spus aceasta iritată că i s-a atras atenția că, într-o asemenea eventualitate, responsabilitatea nu va fi nicidecum a ziaristului care face public cazul, ci exclusiv a procurorului și polițistului care au considerat că zecile de mesaje de amenințare primite luni în șir de președintele AFDPR nu sunt decât „lipsă de probe”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Codul Rutier. Situația în care și pasagerii riscă dosar penal
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”