Președintele ANRMAP: Valoarea amenzilor anulate de fosta conducere este de ordinul sutelor de mii de lei

Președintele ANRMAP: Valoarea amenzilor anulate de fosta conducere este de ordinul sutelor de mii de lei
Valoarea amenzilor aplicate pentru nereguli identificate în procedurile de achiziții publice, dar anulate de către fosta conducere a autorității de reglementare în domeniu este de ordinul sutelor de mii de lei, a declarat actualul președinte al Autorității pentru Reglementarea Achizițiilor Publice.

Într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, președintele Autorității Naționale de pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP), Lucian Dan Vlădescu, a susținut că la momentul preluării mandatului a descoperit că, contrar legii, practica folosită în cadrul acestei instituții era ca, pentru anumite procesele-verbale de contravenție, contravenienții să formuleze plângeri prealabile care ulterior să fie soluționate favorabil de către președintele instituției.

„Conform legii, nu pot fi atacate pe calea contenciosului administrativ actele administrative pentru modificarea cărora, printr-o lege organică specială, se prevede o procedură de contestare. Procesele-verbale de contravenție pot fi contestate direct în fața instanței de judecată. Prin urmare, când discutăm de proces-verbal de contravenție, fie că este întocmit de funcționarii ANRMAP sau de orice alt agent constatator, procesul-verbal nu poate fi contestat decât în instanță și nu poate fi urmată calea plângerii prealabile”, a spus Vlădescu.

El a mai arătat că, în cazul Primăriei sectorului 3 din București, contractele pentru care au fost descoperite nereguli nu sunt finanțate din fonduri europene, dar a explicat că aceste cazuri relevă tot fraudarea banilor, fiind o problemă „de principiu”.

Vlădescu a ținut totodată să precizeze că nu a fost coleg de bancă în facultate cu premierul Victor Ponta, așa cum afirmă fostul președinte ANRMAP, ci coleg de facultate.

Corpul de control al premierului va sesiza organele de urmărire penală asupra activității fostei conduceri a Autorității de Reglementare și Monitorizare a Achizițiilor Publice, pe care o acuză de faptul că a acoperit nereguli la Primăria sectorului 3, Metrorex, Primăria Târgu Mureș și CJ Galați.

Concluzia rezultă în urma verificărilor efectuate la Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice pentru perioada 1 ianuarie 2009-30 iunie 2012, legat de modul de respectare a prevederilor legale privind organizarea, funcționarea și exercitarea atribuțiilor de către personalul ANRMAP.

Potrivit raportului redactat de inspectori, în urma acțiunii de control s-a constatat că, la 28 martie 2012, Ministerul Afacerilor Europene a transmis președintelui ANRMAP faptul că în sistemul EU Pilot a fost introdusă o solicitare de informații din partea Direcției Generale Piața Internă și Servicii din cadrul Comisiei Europene, privind legalitatea atribuirii de către Primăria Sector 3 – București, în perioada 2008-2010, a unui număr de 77 de contracte prin procedura „negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare”, solicitandu-se, totodată, transmiterea răspunsului oficial până la 30 aprilie 2012.

Fostul președinte ANRMAP Cristina Trăilă a declarat, joi, într-o conferință de presă susținută la sediul central al PDL, că îl va da în judecată pe premierul Victor Ponta pentru calomnie, ea precizând că va ataca în instanță și Raportul Corpului de Control, ca act al Guvernului.

Ea a subliniat faptul că pe 25 aprilie 2012 s-a primit solicitarea de la ministerul Afacerilor Europene privind un potențial control la Sectorul 3, în condițiile în care pe 27 aprilie 2012 Guvernul Ungureanu a picat în Parlament, iar în 8 mai Victor Ponta a semnat eliberarea sa din funcție.

Cristina Trăilă a precizat că „fumigena” legată de controlul de la ANRMAP are un singur motiv, legat de faptul că Victor Ponta ar dori să modifice legislația privind achizițiile publice pentru a ridica pragul de achiziție directă de la 15.000 de Euro la 30.000 de Euro.

Într-o declarație transmisă MEDIAFAX, Cristina Trăilă arată că, la 25 aprilie 2012, data la care s-a primit solicitarea oficială de control din partea Ministerului Afacerilor Europene, singurul document care ar fi putut sta la baza demarării verificărilor, Guvernul Ungureanu era demis prin moțiune de cenzură.

Premierul Victor Ponta a anunțat, miercuri, că Guvernul a finalizat controlul activității fostei conduceri a Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice, iar concluziile denotă că această structură a fost o instituție a PDL de fraudare a fondurilor europene.

Inchide