Președintele CJ Iași, Cristian Adomniței, a fost reținut

Președintele CJ Iași, Cristian Adomniței, a fost reținut
Publicat: 07/05/2015, 20:04

În același dosar, șefa Direcției Proiecte și Dezvoltare Durabilă din CJ Iași, Teodora Jinga, și șefa Serviciului Proiecte și Parteneriate, Carmen Irimescu, au fost reținute pentru abuz în serviciu și trafic de influență, în dosarul în care este audiat și șeful instituției, Cristian Adomniței.

Cele două angajate ale Consiliului Județean Iași, Teodora Jinga și Carmen Irimescu, au fost reținute pentru 24 de ore, de către procurorii DNA Iași, pentru abuz în serviciu și trafic de influență, în dosarul în care este audiat și șeful instituției, Cristian Adomniței, transmite corespondentul Mediafax.

De asemenea, a fost reținută și Letiția Popa, care este administratorul firmei „Laser Co” SRL, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

În 15 aprilie, procurorii DNA au făcut 21 de percheziții, dintre care 19 la Consiliul Județean Iași, în birourile unor directori ai Direcției Economice, Serviciului Financiar Contabil și Direcției Achiziții, într-un dosar în care sunt vizate fapte de corupție și fals, care ar fi fost comise în perioada 2013-2015.

Sursele judiciare citate de Mediafax nu au confirmat că audierile de joi ar avea legătură cu dosarul în care s-au făcut cele 21 de percheziții de la mijlocul lunii aprilie.

Presa locală precizează că tot joi au mai fost duși la audieri și Teodora Jinga, șefa Direcției de Proiecte Europene, din cadrul Consiliului Județean Iași și una dintre persoanele care lucra la departamentul respectiv, și anume Ioana Rață.

La momentul desfășurării percheziițiilor din 15 aprilie, Cristian Adomniței nu se afla în țară, el fiind la Bruxelles, unde a participat la ședința plenară a Comitetului Regiunilor.

Potrivit unor surse judiciare, în cazul perchezițiilor făcute în 15 aprilie, sunt în atenția procurorilor anticorupție președintele Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, vicepreședintele Alin Aivănoaei, fostul vicepreședinte Victor Chirilă și directorul executiv al Direcției Proiecte și Dezvoltare Durabilă, Cristina Teodora Jinga.

Faptele cercetate de către procurori vizează acordarea unui contract, prin procedura „cerere de ofertă”, societății Laser Co SRL Iași.

Contractul, în valoare de 340.000 de lei, pentru servicii de promovare a județului Iași, semnat în 27 septembrie 2013, presupunea 16 repere și avea durata maximă de execuție de trei luni de la data semnării. În caz de executare cu întârziere, prestatorul putea fi obligat la plata de penalități de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere din contravaloarea serviciilor rămase de executat, au precizat sursele citate.

Suma ar fi fost achitată firmei, iar procesul-verbal de recepție ar fi consemnat că totul este în regulă calitativ și cantitativ, deși în cele trei luni ar fi fost predate doar 11 din cele 16 repere de promovare. Auditul intern al CJ ar fi sesizat neregulile, iar acest aspect i-ar fi fost adus la cunoștință lui Cristian Adomniței.

Președintele CJ Iași ar fi fost însă nemulțumit de constatările auditului intern și ar fi amenințat că „va lua măsuri drastice dacă ceea ce a constatat auditul ajunge la cunoștința publicului și în presă”, au arătat sursele citate.

Perchezițiile de la sediul Consiliului Județean Iași, din 15 aprilie, s-au încheiat după aproximativ opt ore, procurorii DNA ridicând mai multe documente.

Acționarii firmei Laser Co SRL sunt Elena și Gabriel Popa, finii primarului Iașiului, Gheorghe Nichita (PSD).

Cristian Adomniței, în vârstă de 40 de ani, care este președinte al Consiliului Județean Iași din noiembrie 2012, a declarat, la câteva zile după perchezițiile de la mijlocul lunii aprilie, că speră ca bazele de date din calculatoarele ridicate de DNA din birouri ale CJ să fie recuperate în timp util, întrucât acolo se aflau cereri de plată pentru diverse proiecte, dar și informații privind salariile funcționarilor instituției.

Întrebat de ce procurorii DNA Iași au ridicat în timpul perchezițiilor de săptămâna trecută, de la Consiliul Județean, mai multe calculatoare, inclusiv cel din biroul său, Cristian Adomniței a afirmat că „nici nu a pus aceste întrebări”, dar că speră ca bazele de date ale CJ Iași stocate în calculatoare să ajungă cât mai repede înapoi. El mai preciza că așteaptă „cu mare interes ca investigația DNA să aibă un rezultat”, pentru a vedea „cine a avut dreptate și cine a greșit”.