Președintele CNA: Copiii sunt captivi în fața televizorului, se uită la TV ca să scape de singurătate

Președintele CNA: Copiii sunt captivi în fața televizorului, se uită la TV ca să scape de singurătate
Publicat: 26/04/2013, 15:15
Actualizat: 03/05/2018, 11:47

Laura Georgescu, președintele Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), a declarat, vineri, că CNA trebuie să își îndeplinească misiunea socială „de a schimba efectiv conținutul audiovizualului”, pentru a veni în ajutorul copiilor care sunt „captivi” în fața televizorului.

CNA organizează, vineri, la Palatul Parlamentului, dezbaterea „Campionii se Nasc Acum!”, la care participă reprezentanți ai Ministerelor Educației Naționale, Sănătății, Tineretului și Sportului, personalități sportive, reprezentanți ai mediului academic, ai agențiilor de publicitate și ai societății civile, dar și reprezentanți ai posturilor de radio și de televiziune care realizează emisiuni de sport.

În acest context, Laura Georgescu, președintele CNA, a spus că prin aceste inițiative Consiliul „își face misiunea socială de a schimba efectiv conținutul audiovizualului, de care se ocupă”.

„Nu vreau să oblig pe nimeni nimic, vreau să-i așez la masă pe toți factorii implicați și să revenim la jurnalismul de calitate care întoarce informație publică corectă”, a spus Laura Georgescu.

Ea a spus că susține un program guvernamental care să sprijine sportul în școli. „Nu există program național gratuit pentru copiii care sunt consumatori captivi de televiziune. Dau drumul la televizor fiindcă sunt singuri în casă toată ziua. Asta m-a revoltat și într-adevăr simt că îi agresez de câte ori las un program de proastă calitate pe audiovizual să treacă. Ăsta este scopul acestei acțiuni. Nu există alternativă la așa ceva. Am fost cinci zile în școli și copiii s-au plâns. Au spus că dau drumul la televizor de singurătate (…) Copiii stau singuri acasă și dau drumul la televizor. Să aibă o voce undeva în fundal”, a spus Laura Georgescu.

Ea a precizat că, în primul rând, copiii se uită la știri. „În al doilea rând, se uită la programe generaliste. Este infernal. Desenele animate, canalele de profil erau după locul opt sau nouă (în preferințele copiilor, n.r.) Vom face public curând studiul nostru din 100 de școli din București și alte 30 de județe și se va putea vedea că este foarte grav”, a spus președintele CNA. „Dincolo de ce mănâncă, de ceea ce beau, de câtă mișcare fac, rămâne sănătatea mintală, acum se formează (…) Problema mea este cum îi atacă conținutul audiovizual și asta are de făcut CNA”, a mai spus ea.

Totodată, Laura Georgescu a spus că, pe 26 mai, va fi organizat Crosul CNA. „Voi avea o largă susținere din rândul vedetelor de radio, de televiziune și vedetelor din sport, care vor veni, vor alerga și vor încerca să vândă modelul propriei persoane pentru acești copii care n-au alternativă”, a spus Laura Georgescu.

Ea a mai spus că la Crosul CNA vor participa toți cei 11 membri ai Consiliului, care vor purta tricouri branduite cu recomandarea „Consumul de mai mult de o oră de TV pe zi afectează grav sănătatea mentală”.

În timpul dezbaterii de vineri, Laura Georgescu i-a propus lui Virgil Stănescu, președintele clubului de baschet Steaua, să fie imaginea Crosului CNA, iar acesta a acceptat.

Pe de altă parte, prezent la dezbaterea de vineri, Georgică Severin, președintele Comisiei de cultură din Senat, a declarat că CNA nu poate să le impună posturilor de televiziune și radio ce conținut trebuie să difuzeze.

El a precizat că autoritățile statului trebuie să facă mai mult pentru a-i determina pe copii să facă mai mult sport, însă nu este treaba CNA-ului acest lucru. „CNA trebuie să reglementeze în anumite domenii, dar nu poate să impună conținutul (…) Dacă vom încerca să impunem prin CNA ceva posturilor de televiziune, posturilor de radio – pentru că CNA nu are treabă și sper să nu aibă treabă vreodată cu online-ul și cu presa scrisă – creăm precedente foarte periculoase”, a spus Georgică Severin.

El a mai spus că televiziunea publică poate face mai mult pentru a atrage elevii către sport. „85% dintre programele care ar putea să creeze eroi sunt pe televiziuni codate (…) Noi – televiziunea publică – trebuie să luăm măsuri și o primă măsură a fost luată: Jocurile Olimpice de Iarnă și de Vară vor fi transmise integral de televiziunea publică (…) Sperăm că, odată cu revigorarea financiară a acestei instituții, tot mai multe competiții la care vor participa sportivi români (…) să poată să fie libere la acces pentru toți cetățenii. Și aici CNA poate juca un rol important, să nu mai accepte ca televiziunea publică să își cedeze drepturile pentru Jocurile Olimpice unor televiziuni la care oamenii nu pot avea acces. Dar să obligăm o televiziune – publică sau privată – să-și facă programele de un fel sau de un altul este un risc extrem de grav, pentru că intervenim asupra libertății presei (…)”, a mai spus Severin.

Dezbaterea „Campionii se Nasc Acum!”, organizată vineri, vine după alte dezbateri organizate de CNA – „Audiovizualul între ficțiune și realitate”, care a avut loc pe 1 martie, „Libertatea de exprimare – drept fundamental sau absolut?” (pe 8 februarie) și „Nu vă uitați copiii la TV – Vezi ce vede copilul tău” (pe 8 martie).

De asemenea, experți ai CNA au mers, în perioada 1 – 5 aprilie, în școli din București și din țară, pentru a-i învăța pe copii care sunt drepturile și libertățile lor în audiovizual.

„Aceasta este doar prima etapă din sesiunea de activități prevăzute în parteneriatul dintre sistemul de educație și audiovizual, în luna mai 2013 urmând să existe o evaluare și să venim cu o primă soluție: «Fugi de la TV, participă la Crosul CNA»”, a spus Laura Georgescu, președintele CNA, într-un comunicat remis MEDIAFAX, pe 28 martie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Care sunt, de fapt, granițele Moldovei? Discuția are o „istorie” de peste cinci veacuri
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii