Președintele Colegiului Medicilor din România: Istoricul medical al pacienților nu trebuie să apară pe card; e un instrument periculos

Președintele Colegiului Medicilor din România: Istoricul medical al pacienților nu trebuie să apară pe card; e un instrument periculos
Publicat: 24/04/2013, 23:44
Actualizat: 27/03/2019, 03:30

Președintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a spus, miercuri seară, la Bistrița, la o întâlnire cu medicii bistrițeni care s-au reunit la Zilele medicale bistrițene, că un card este „un instrument periculos pentru democrație”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Într-o țară cu o democrație formală cum e România, în care lumea a uitat tradiția democratică, în care frica și conflictul este modul de trai, un card este un instrument periculos pentru societate și pentru democrație, pentru că el nu e protejat și politicienii noștri, decidenții noștri nu au experiența democrației. Poate fi utilizat împotriva cetățeanului. Așa cum acum toată lumea e ascultată și apar stenograme și se pot distruge vieți, la fel și cardul poate fi utilizat. El nu trebuie să cuprindă decât nume, prenume, faptul că a plătit sau nu, dar nu și istoricul medical al pacienților, deoarece e o relație între medic și pacient, și nu între cel care plătește”, a declarat Vasile Astărăstoae.

Președintele Colegiului Medicilor din România l-a dat ca exemplu pe dr. Vasile Cepoi, care a demisionat din Guvern pentru că Agenția Națională de Integritate a declarat că există suspiciuni asupra sa.

„După o anchetă pe care a făcut-o DNA, DLAF, toate organismele, i-au dat că nu există acea faptă, dar dr. Cepoi nu mai este ministru. (…) Era deja criminal de război, voiau să-l împuște pe un om care avea competență și știa ce înseamnă sistemul. Nu mai e”, a spus Astărăstoae.

Întrebat ulterior de jurnaliști în legătură cu problema cardurilor de sănătate, Astărăstoae a spus că va lupta pentru ca acestea să nu conțină informații medicale ale pacienților.

„La nivel european, inclusiv Consiliul Europei a atras atenția că nu este bine să concentrăm datele și mai mult chiar există o declarație a Comitetului privind Drepturile Omului în care se spune că lupta împotriva corupției și terorismului nu trebuie să fie un motiv pentru care să facem abuz de informații pe sisteme informatice, pentru că ele pot duce la o limitare a democrației și a libertății”, a afirmat președintele CMR.

În opinia acestuia, cardurile de sănătate trebuie să conțină doar informații care țin de controlul financiar.

„Trebuie să conțină: nume, prenume, plățile care s-au făcut, dacă pacientul e asigurat sau nu și serviciile care au fost decontate”, a adăugat acesta, dând ca exemplu candidatura, în 1996, a „unei persoane dintr-un centru universitar”, iar în presă a apărut că fusese internat într-un spital de psihiatrie cu o depresie, când era student în anul III. „Acea persoană s-a retras din cursă, alții au luat concursul. Deci informațiile medicale sunt periculoase”, a declarat el.

Totodată, președintele CMR a spus că, în ceea ce privește distribuitorii de carduri, aceștia nu ar trebui să fie medicii de familie, decât dacă ei doresc acest lucru.

CNAS a lansat, în 19 decembrie 2012, primele carduri electronice active, acestea fiind primite de doi arădeni aleși aleator, care nu le vor putea utiliza însă decât după ce toți furnizorii de servicii medicale vor avea terminale de citire a cipurilor, cel mai probabil din 2014.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican