Președintele Colegiului Medicilor din România: Istoricul medical al pacienților nu trebuie să apară pe card; e un instrument periculos

Președintele Colegiului Medicilor din România: Istoricul medical al pacienților nu trebuie să apară pe card; e un instrument periculos
Publicat: 24/04/2013, 23:44
Actualizat: 27/03/2019, 03:30

Președintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a spus, miercuri seară, la Bistrița, la o întâlnire cu medicii bistrițeni care s-au reunit la Zilele medicale bistrițene, că un card este „un instrument periculos pentru democrație”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Într-o țară cu o democrație formală cum e România, în care lumea a uitat tradiția democratică, în care frica și conflictul este modul de trai, un card este un instrument periculos pentru societate și pentru democrație, pentru că el nu e protejat și politicienii noștri, decidenții noștri nu au experiența democrației. Poate fi utilizat împotriva cetățeanului. Așa cum acum toată lumea e ascultată și apar stenograme și se pot distruge vieți, la fel și cardul poate fi utilizat. El nu trebuie să cuprindă decât nume, prenume, faptul că a plătit sau nu, dar nu și istoricul medical al pacienților, deoarece e o relație între medic și pacient, și nu între cel care plătește”, a declarat Vasile Astărăstoae.

Președintele Colegiului Medicilor din România l-a dat ca exemplu pe dr. Vasile Cepoi, care a demisionat din Guvern pentru că Agenția Națională de Integritate a declarat că există suspiciuni asupra sa.

„După o anchetă pe care a făcut-o DNA, DLAF, toate organismele, i-au dat că nu există acea faptă, dar dr. Cepoi nu mai este ministru. (…) Era deja criminal de război, voiau să-l împuște pe un om care avea competență și știa ce înseamnă sistemul. Nu mai e”, a spus Astărăstoae.

Întrebat ulterior de jurnaliști în legătură cu problema cardurilor de sănătate, Astărăstoae a spus că va lupta pentru ca acestea să nu conțină informații medicale ale pacienților.

„La nivel european, inclusiv Consiliul Europei a atras atenția că nu este bine să concentrăm datele și mai mult chiar există o declarație a Comitetului privind Drepturile Omului în care se spune că lupta împotriva corupției și terorismului nu trebuie să fie un motiv pentru care să facem abuz de informații pe sisteme informatice, pentru că ele pot duce la o limitare a democrației și a libertății”, a afirmat președintele CMR.

În opinia acestuia, cardurile de sănătate trebuie să conțină doar informații care țin de controlul financiar.

„Trebuie să conțină: nume, prenume, plățile care s-au făcut, dacă pacientul e asigurat sau nu și serviciile care au fost decontate”, a adăugat acesta, dând ca exemplu candidatura, în 1996, a „unei persoane dintr-un centru universitar”, iar în presă a apărut că fusese internat într-un spital de psihiatrie cu o depresie, când era student în anul III. „Acea persoană s-a retras din cursă, alții au luat concursul. Deci informațiile medicale sunt periculoase”, a declarat el.

Totodată, președintele CMR a spus că, în ceea ce privește distribuitorii de carduri, aceștia nu ar trebui să fie medicii de familie, decât dacă ei doresc acest lucru.

CNAS a lansat, în 19 decembrie 2012, primele carduri electronice active, acestea fiind primite de doi arădeni aleși aleator, care nu le vor putea utiliza însă decât după ce toți furnizorii de servicii medicale vor avea terminale de citire a cipurilor, cel mai probabil din 2014.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
Gina Pistol este DISTRUSĂ! Smiley nu o poate ierta pentru asta
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Ministrul Educaţiei, mesaj clar despre TESTAREA elevilor! Ce se va întâmpla în şcoli
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Acestea sunt mașinile cu cele mai bune MOTOARE ÎN 3 CILINDRI
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Încă un județ intră în scenariul roșu
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
De unde are bani Liviu Dragnea de când a ieșit din închisoare, de fapt: ”Nu...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea tristă a acestei dimineți. Este doliu imens în România. Lacrimi și regrete în urma...
BOMBA zilei despre PFIZER! Ce efect secundar are a treia doză
Cazul Caracal, dezvăluiri epocale. De ce nu se va afla niciodată adevărul
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Sectorul din România unde salariu mediu net a ajuns la 8439 de lei