Președintele Iohannis, despre protestele magistraților: NU vor fi oprite

Președintele Iohannis, despre protestele magistraților: NU vor fi oprite
Publicat: 19/03/2019, 21:54
Actualizat: 12/04/2019, 15:25

Șeful statului s-a referit, în cadrul dezbaterii din cadrul festivalul One World Romania, la cererile unor președinți de instanțe care au cerut CSM să sancționeze magistrații care protestau împotriva modificărilor la legile justiției.

„Nu vor reuși. Nu se mai reușește demult în România cu așa ceva. Vă amintesc doar 10 august, unde ce am văzut? Oameni care au demonstrat pașnic, lejer, deschis, pentru o Românie mai bună, pentru dreptul lor și cu o acțiune disproporționată, ca să nu folosesc alte cuvinte, ale instituțiilor statului care, nu numai că s-au făcut ei de minune și că au suferit oameni, că au fost răniți, au făcut România de minune. De atunci, dacă ați urmărit, în toate rapoartele legate de domeniul drepturile omului, libertăți de manifestare, libertatea presei suntem citați la capitolul așa nu, din cauza felului în care s-a acționat pe 10 august. Iar cu magistrații: cei care au protestat – tot respectul și admirația mea. Este clar că acei oameni s-au uitat, au răbdat, au tăcut, dar acum paharul s-a umplut și bine au făcut că au ieșit și au început să își spună părerea”, a afirmat Klaus Iohannis.

Președintele României susține că este important ca cei care lucrează în sistemul de justiție și înțeleg cel mai bine cum OUG 7 afectează sistemul să fie vocali.

„Multe dintre modificările care s-au făcut sunt modificări care afectează sistemul de justiție și sunt modificări care sunt de înțeles în adevărata dimensiune pentru cei din sistem, nu pentru cineva din afară, care nu are niciun contact direct cu felul în care justiția este organizată în România. Deci, oamenii aceia bine au făcut că au ieșit: și judecătorii, și procurorii, și ceilalți care lucrează în justiție, ca să atragă atenția că este extrem de grav ce se întâmplă. Este un atac nemaivăzut asupra sistemului de justiție, asupra independenței Justiției”, a explicat șeful statului.

Totodată, Iohannis crede că justiția din România este independentă iar magistrații bine pregătiți, astfel încât PSD nu poate „lua de proști” pe cei care se opun lor.

„Ar fi culmea să fie intimidabili magistrații. Eu cred că Justiția din România este independentă, cred că magistrații sunt oameni foarte serioși și foarte bine pregătiți, care își fac treaba foarte bine. Și, tocmai de aceea, o clică politică, care, acum, pur întâmplător, este la putere, și mulți dintre ei au dosare penale, încearcă să-și subjuge Justiția politic. Noi am avut în România, din păcate, mai mulți ani de Justiție politizată decât de Justiție liberă. Acum, când avem Justiție independentă, am face bine să o păstrăm așa și să-i ajutăm. Și nu-i vorba de Ordonanța 7. Ordonanța 7 a fost ultima picătură care a făcut să se umple prea mult paharul. De fapt, întregul asalt organizat asupra Justiției a pornit aproape din prima zi de când acești pesediști au ajuns la putere, cu Ordonanța 13. De atunci, avem un asalt neîntrerupt, organizat și intenționat al PSD-ului asupra Justiției. Trebuie să spunem lucrurile foarte clar. Nu trebuie să ne ferim de aceste chestiuni. Dacă tot vorbim așa, de jur împrejur, poate ne iau de proști. Dar eu nu cred că suntem noi proștii”, a conchis Iohannis.

Klaus Iohannis a participat, marți seară, la dezbaterea „Președinte sau cetățean/om politic și societate civilă” organizată în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului de către Asociația One World Romania.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican