Președinția UE: Vom reveni asupra aderării României la Schengen când vor fi condiții favorabile

Președinția UE: Vom reveni asupra aderării României la Schengen când vor fi condiții favorabile
Publicat: 06/12/2013, 08:10
Actualizat: 28/07/2014, 16:50

Consiliul JAI va reveni asupra subiectului aderării României și Bulgariei la Schengen, atunci când vor exista condiții favorabile, a declarat, joi, Dailis Alfonsas Barakauskas, ministrul lituanian de Interne, a cărui țară asigură Președinția UE.

„În ceea ce privește implementarea acquis-ului Schengen de către România și Bulgaria, astăzi am putut doar să evaluăm situația la zi. Consiliul a luat notă de declarația comună a României și Bulgariei și va reveni asupra acestei probleme, fără întârziere, atunci când vor exista condiții favorabile”, a declarat Dailis Alfonsas Barakauskas, la conferința de presă de la finalul reuniunii JAI de joi.

La insistențele jurnaliștilor privind o dată mai exactă pentru reluarea chestiunii, ministrul lituanian de Interne a evitat un răspuns, reiterând necesitatea „unor condiții favorabile” pentru aderarea celor două state la Spațiul Schengen.

Rugată să comenteze declarația prezentată de România și Bulgaria, comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a precizat doar că e „o declarație unilaterală”, care va figura în Protocolul reuniunii.

România și Bulgaria au prezentat, joi, la Consiliul JAI, a declarație politică în care își exprimă dezamăgirea față de imposibilitatea luării unei decizii privind aderarea la Schengen și susțin că nu există niciun motiv juridic sau concret pentru o nouă amânare, potrivit unui comunicat MAE.

În declarație, România și Bulgaria își exprimă „dezamăgirea față de imposibilitatea adoptării unei decizii pozitive privind aderarea lor la spațiul Schengen la acest moment și au reiterat că au îndeplinit toate criteriile de aderare conform acquis-ului Schengen, fapt recunoscut de către toate statele membre și stipulat în mod repetat în Concluzii ale Consiliului și ale Consiliului European, precum și în rezoluțiile Parlamentului European pe acest subiect”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe.

Totodată, cele două țări reiterează faptul că au „un nivel înalt de pregătire pentru aderare”, ca urmare a „unor investiții semnificative și a eforturilor constante ale autorităților competente”, fapt confirmat de evaluările efectuate și recunoscut de către Consiliul UE și Parlamentul European încă din 2011.

De asemenea, cele două țări subliniază faptul că nu există „niciun motiv, juridic sau bazat pe realități concrete, pentru o nouă amânare a deciziei, precum și faptul că soluția avansată privind o aderare etapizată nu a condus, până în prezent, la vreun rezultat”.

România consideră că o nouă discuție la Consiliul JAI privind aderarea la Spațiul Schengen fără „perspectiva unei decizii politice care să întrunească unanimitatea este de natură să perpetueze acest blocaj, care nu îi poate fi imputat, dat fiind faptul că a îndeplinit toate criteriile prevăzute de acquis-ul Schengen”, mai precizează sursa citată.

România și Bulgaria au precizat că vor solicita reluarea discuției în cadrul Consiliului, fără întârziere, în momentul în care este întrunită unanimitatea.

De asemenea, cele două state au invitat partenerii europeni să răspundă, în cel mai scurt timp posibil, „așteptărilor legitime” privind o decizie pozitivă de aderare a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, în conformitate cu prevederile Tratatului de aderare.

În acest context, România adresează, din nou, „mulțumiri pentru sprijinul deschis și ferm acordat în acest proces de către instituțiile europene și marea majoritate a statelor membre, precum și pentru abordarea principială a acestora în susținerea necesității formulării unei decizii politice pozitive pentru România și Bulgaria”.

Miniștrii de Interne au discutat, în Consiliul JAI, despre „situația la zi” a aplicării dispozițiilor Schengen de către România și Bulgaria.

Înaintea reuniunii, Hans-Peter Friedrich, ministrul german de Interne, a declarat că progresele realizate de România și Bulgaria nu sunt suficiente și nu este momentul ca cele două țări să intre în Schengen, scrie Die Welt.

„După părerea noastră, nu a sosit momentul să fie eliminate controalele la graniță pentru cele două țări”, a precizat, la Bruxelles, Hans-Peter Friedrich.

Oficialul german a subliniat că România și Bulgaria au făcut „ceva progrese”, dar acestea nu sunt „suficiente pentru a îndeplini condițiile legale care ar permite primirea în spațiul Schengen”.

„În prezent nu pot aprecia când ar putea veni momentul” aderării celor două state, a mai spus Friedrich, întrebat dacă poate avansa o dată exactă pentru primirea României și Bulgariei în Schengen.

Surse din cadrul Președinției lituaniene au declarat, marți, că „oficiali din România și Bulgaria au avut consultări cu state membre care, în mod tradițional, s-au opus aderării în trecut”.

La solicitarea MEDIAFAX, Ambasada olandeză la București a precizat că poziția Olandei față de aderarea celor două țări la Schengen nu s-a schimbat în ultimul timp.

„Nimic nu s-a schimbat în ceea ce privește poziția Olandei”, a comunicat misiunea diplomatică, reamintind că Guvernul de la Haga „va aștepta raportul MCV înainte de a-și stabili, în strânsă cooperare cu alte state membre, poziția sa privind aderarea (României și Bulgariei) la Schengen”.

Raportul MCV urmează să fie publicat în ianuarie 2014.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...