PREZENȚĂ ZERO la vot la două secții din Capitală. Cei 5.000 de votanți din Republica Moldova au ACEEAȘI ADRESĂ

PREZENȚĂ ZERO la vot la două secții din Capitală. Cei 5.000 de votanți din Republica Moldova au ACEEAȘI ADRESĂ
Publicat: 07/10/2018, 13:49

La secția nr. 382, amplasată în Colegiul Național „Matei Basarab” din Capitală, sunt înscrise 2.400 de persoane, însă niciuna nu a venit să voteze, nici pe lista permanentă, nici pe cea suplimentară. O situație asemăntoare este și la secția alăturată, nr. 379, unde au votat 12 persoane pe lista suplimentară.

„Ieri (sâmbătă, n.r.) nu a venit nimeni, nici azi până la această oră. Toate raportările au fost zero. Chiar am primit două telefoane de la Call Center, pentru că au crezut că am greșit ceva. Am confirmat că raportarea este corectă. Pe listă sunt cetățeni care locuiesc pe aceeași stradă și la același imobil, adică în aceeași casă. Eu am litera de la K la Ș, ceilalți de la A la K sunt la altă secție de votare”, a explicat pentru Mediafax, președintele secției de votare nr. 382, Ionica Anton.

Și cele peste 2.400 de la secția nr. 379 au domiciliul la aceeași adresă: str. Vasile Lucaciu, nr. 5.

„Nu știu dacă îmi pot explica. Târziu am realizat că am doar o stradă și un număr. Am vorbit cu colegii și am ajuns la concluzia că sunt persoane care au obținut o viză pentru cetățenia europeană și muncesc afară, nu aici. Nu sunt nume românești, ar putea fi moldoveni”, crede Ionica Anton.

Ionica Anton mai precizează că sâmbătă au așteptat ore în șir alegătorii. Dar degeaba.

„Am așteptat. Inițial am început a râde.(…) Am stat 15 ore. Oboseala și-a spus cuvântul, chiar dacă nu am avut niciun votant. Ne uitam pe hol. Am tot sperat. Foarte târziu mi-am dat seama că e o anomalie. Ne gândeam că poate vin.(…) Chiar nu-mi pot da seama cum pot locui într-un imobil atâtea persoane.(…) Am citit regulamentul, mi-am pus la punct documentația”, a mai precizat Ionica Anton.

Imobilul în care au domiciliul miile de persoane se află chiar lângă Colegiul Național „Matei Basarab” din Capitală, unde sunt amplasate secțiile de votare.

Potrivit datelor oficiale furnizate de Biroul Electoral Central, în prima zi de referendum au existat 17 secții de votare în care, în afară de membrii comisiei, niciun alt om nu a intrat, procentul de votare fiind de 0%.

Pe lângă cea de la Colegiul Național „Matei Basarab” din Capitală, alte patru secții de votare cu procent zero de participare sunt în județul Harghita.

Niciun votant nu a fost la secțiile Pachia și Harale, din județul Covasna (aflat pe lista celor mai inactive județe la acest referendum). Alte secții fără votanți au fost, sâmbătă, în județul Mureș (secțiile din Bozeni, Ilioara și Sînsimion)

La acestea se adaugă două secții din județul Hunedoara, una din Alba, o secție din Vaslui, una din Vâlcea și două secții din județul Iași (localitățile Moșna și Recea).