Prima mare ciocnire a Bisericii Ortodoxe cu Constituția. CCR dă undă verde propunerii de revizurire a definiției familiei

Prima mare ciocnire a Bisericii Ortodoxe cu Constituția. CCR dă undă verde propunerii de revizurire a definiției familiei
Publicat: 20/07/2016, 15:09

Decizia referitoare la revizuirea definiției familiei a fost luată în unanimitate și, drept consecință, inițiativa poate intra în dezbaterea Parlamentului, unde este însă nevoie de o majoritate calificată pentru a fi adoptată. În cazul în care ar fi aprobată de Parlament, propunerea trebuie să fie suspusă și unui referendum național.

Președintele CCR, Valer Dorneanu, a argumentat că judecătorii au făcut o analiză tehnică a inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției, iar avizul nu înseamnă o pronunțare pe fond. „Am avut de verificat dacă revizuirea nu a încălcat limitele revizuirii, în sensul că ar fi putut afecta independența, limba oficială, forma de guvernământ. Nu este cazul. A doua condiție era să nu fie suprimate drepturile fundamentale ale cetățenilor prin această propunere. Din cel puțin două puncte de vedere nu s-a constatat că ar fi putut fi suprimate”, a explicat Dorneanu.

El a detaliat că dreptul la căsătorie nu este un drept fundamental în România, iar dreptul la viața de familie înseamnă mai mult decât simpla căsătorie. „Dreptul la căsătorie, deocamdată în România, nu este consacrat constituțional sau prin altă lege ca un drept fundamental. Legislația europeană cu privire la aceasta recomandă o larghețe a statelor, le dă o marjă de suveranitate să se pronunțe dacă admit sau nu căsătoria între cupluri de același sex. De asemenea, nu este încălcat nici conceptul de viață de familie, pentru că acesta este mult mai larg decât sfera căsătoriei, decât relațiile dintre viitorii soți. Cuprinde relațiile cu copii, cu rudele, definește care sunt obligațiile acestora, legăturile de rudenie. Deci nici din punctul acesta de vedere nu s-a putut reține că s-ar fi încălcat acest drept”, au fost explicațiile președintelui CCR.

Valer Dorneanu a mai spus că judecătorii au verificat „detaliile tehnice” ale inițiativei cetățenești. „Am avut de verificat prevederile articolelor 150 și 152 din Constituție, dacă sunt întrunite condițiile tehnice: un număr de 500.000 de semnături, 20.000 din acestea să fie din cel puțin jumătate din județele țării, să fie atestate toate semnăturile (…) Curtea nu s-a pronunțat asupra oportunității acestei modificări a Constituției, nu este atributul CCR să stabilească dacă va admite căsătoria între soți, nici măcar să definească din nou noțiunea de familie, nici măcar să definească celelalte noțiuni care sunt așteptate de către unii cu privire la parteneriate civile”, a mai precizat Dorneanu.

Decizie amânată în cazul românului căsătorit cu un american, în Belgia

Tot miercuri, Curtea Constituțională (CCR) a amânat decizia în sesizarea formulată de românul căsătorit, în Belgia, cu un american și urmează ca în toamnă să se pronunțe în privința recunoașterii căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în străinătate. Judecătorii trebuie să decidă miercuri și în speța referitoare la inițiativa de revizuire a Constituției în sensul definirii familiei drept căsătoria între un bărbat și o femeie.

Excepția de neconstituționalitate a fost dezbătută miercuri la Curtea Constituțională, argumentele principale invocate de cei care au ridicat excepția fiind recunoașterea dreptului fundamental la viața privată. Și președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discirminării a pledat în favoarea recunoașterii căsătoriei. Autorii excepției de neconstituționalitate au contestat articolul 277 alin. 2 și 4 din Codul Civil, care se referă la interzicerea recunoașterii pe teritoriul României a căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în afara granițelor, respectiv la libera circulație în cadrul Uniunii Europene.

În pledoaria sa în fața judecătorilor, avocata cuplului de gay, Iustina Ionescu, a adus o serie de argumente din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care, în opinia sa „detaliază felul în care dreptul la viață privată și familie și dreptul de a nu fi discriminat, incluse și în Constituția României, ar trebui să fie interpretate și aplicate de toate statele membre ale Consiliului Europei, iar Constituția României este clară: apără și protejează drepturile la viață privată și de familie în mod egal pentru toți cetățenii țării”.

Proiectul de revizuire a Constituției a fost depus la Parlament pe 23 mai de către Coaliția pentru familie, însoțit de trei milioane de semnături. Inițiatorii își motivează demersul prin faptul că susțin „normalitatea” și susțin că abordarea „fie din perspectiva paradigmei religioase, fie a paradigmei sociologice” arată că „normalitatea” poate fi doar o familie heterosexuală, având în vedere că „specia umană nu poate supraviețui altfel”.

„Nu suntem intoleranți, respectăm comportamentul sexual al oricărui om. În același timp însă nu putem să substituim ideea de normalitate prin acte individuale pe care le respectăm, dar cred că în spațiul privat, acolo le este locul”, a motivat Viorel Pătrana, reprezentant al Federației Asociațiilor de români din Europa și unul dintre inițiatorii demersului.

Un alt inițiator, Mircea Tudor, membru al Coaliției pentru familie, a spus că faptul că a ajuns la Senat un camion cu semnături dovedește că „poporul român are voință, conștiință și chiar știe să facă ceva când are cu adevărat un obiectiv major”. „Această inițiativă nu este împotriva a nimic, este pentru familia tradițională este alcătuită din bărbat și femeie, care poate da naștere la copii”, a susținut Alina Toma, membru al comitetului de inițiativă, întrebată dacă proiectul este împotriva parteneriatului civil.

Biserica Ortodoxă a susținut demersul Coaliției pentru familie. „Când Dumnezeu a făcut lumea, coroana creației Sale a fost familia: bărbatul și femeia, care au primit binecuvântarea de a crește, a se înmulți și a stăpâni pământul. Deși a trecut prin multe încercări și pericole abătute asupra societății umane, totuși familia a fost instituția cea mai stabilă a umanității, asigurând continuitatea acesteia în istorie. De aceea, trebuie să susținem efortul Bisericii de a apăra familia naturală, tradițională, universală și de a rezista în fața unor „modele” noi de familie, care consideră că uniunea firească bărbat-femeie ar fi doar un model printre altele”, a explicat Patriarhul Daniel.

Pe de altă parte, un grup de 24 de organizații neguvernamentale și patru organizații internaționale cer Curții Constituționale să respingă inițiativa privind revizuirea Constituției în sensul definirii familiei drept căsătoria între un bărbat și o femeie, definiție care ar încălca dreptul la viață privată și familie.

Organizațiile semnatare consideră inițiativa ilegală în raport cu textul constituțional și standardele de drept internațional, standarde pe care România s-a angajat să le respecte. Redefinirea familiei dintr-o perspectivă religioasă urmărește restrângerea dreptului la viață privată și familie al tuturor celor care se află în familii monoparentale sau în familii formate din cupluri heterosexuale care nu sunt căsătorite, precum și în familii bazate pe cupluri formate din persoane de același sex, încălcând astfel principiul egalității și nediscriminării, se arată într-un comunicat de presă.

Solicitarea este susținută de Amnesty International, Comisia Internațională a Juriștilor, ILGA-Europe și European Commission on Sexual Orientation Law. Potrivit sursei citate, cele patru organizații internaționale au transmis o opinie separată în atenția Curții, care urmează să dezbată inițiativa Coaliției pentru Familie miercuri, 20 iulie.

SONDAJ. Sunteți de acord ca în Constituție să scrie că familia e formată din bărbat și femeie?VOTEAZĂ AICI!

„Prin intervenția noastră, solicităm Curții Constituționale ca în exercitarea rolului său de garant al supremației Constituției să avizeze negativ inițiativa cetățenească, punând astfel capăt unui exercițiu inutil, manipulator și generator de ură la nivelul întregii societăți. Acest demers al Coaliției pentru Familie reprezintă un abuz de drept deoarece definiția restrictivă propusă pentru familie ca fiind bazată exclusiv pe căsătoria dintre bărbat și femeie în scopul procreării intră în sfera interdicției de revizuire a Constituției, pentru că ar avea ca rezultat suprimarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor lesbiene, gay, bisexuale și transgender (LGBT)”, a declarat Romanița Iordache, vicepreședinte al Asociației ACCEPT.

Amnesty International a considerat că este vital să se implice în acest demers, alături de alte organizații de drepturile omului care au adus argumente juridice în fața Curții Constituționale pentru a apăra drepturile persoanelor LGBT în România. ”Am fost martorii unor inițiative similare în alte state europene, care au dus la limitarea drepturilor persoanelor LGBT, în special dreptul la nediscriminare și la viață privată și de familie. Acest curent este foarte îngrijorător. Romania trebuie să respecte obligațiile sale conform standardelor internaționale și europene de drepturile omului. Acum are șansa să arate că protejează drepturile tuturor”, au subliniat și reprezentanții organizației Amnesty International.

Coaliția anti-discriminare și organizații neguvernamentale din România au transmis, de asemenea, opinii scrise către CCR, pentru a sublinia caracterul discriminatoriu al inițiativei Coaliției pentru Familie.

Potrivit articolului 48 din Constituție, „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Revizuirea Constituției poate fi inițiată de Președintele României la propunerea Guvernului, de cel puțin o pătrime din numărul deputaților sau al senatorilor, precum și de cel puțin 500.000 de cetățeni cu drept de vot, cu condiția ca aceștia să provină din cel puțin jumătate din județele țării, iar în fiecare din aceste județe sau în municipiul București trebuie să fie înregistrate cel puțin 20.000 de semnături în sprijinul acestei inițiative.

Potrivit propriei legi de funcționare, Curtea Constituțională verifică îndeplinirea condițiilor pentru exercitarea inițiativei legislative de către cetățeni.

Cealaltă speță privind familia, discutată miercuri de CCR, este o excepție de neconstituționalitate la Codul Civil prin care se cere recunoașterea în România a căsătoriilor homosexuale. Excepția a fost ridicată în cadrul unui proces deschis de un cuplu format dintr-un român și un american care a dat în judecată statul român, după ce i s-a refuzat recunoașterea căsătoriei oficiate în Belgia. Cei doi doresc să se stabilească în România, însă legislația nu le permite acest lucru.

După trei ani în care magistrații din România au încercat să stabilească instanța competentă să judece cauza, dosarul a ajuns pe rolul Judecătoriei Sectorului 5 din Capitală, care a trimis la CCR excepția de neconstituționalitate ridicată de Asociația ACCEPT privind articolul 227, alineatele 2 și 4 din Codul Civil, care interzice recunoașterea pe teritoriul României a căsătoriilor între persoane de același sex, chiar dacă este vorba de reîntregirea familiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control