Prima școală privată ortodoxă din Timișoara, inaugurată în urma unei investiții de 400.000 de lei

Prima școală privată ortodoxă din Timișoara, inaugurată în urma unei investiții de 400.000 de lei
Publicat: 06/09/2012, 17:55
Actualizat: 25/09/2014, 23:36

Prima școală privată ortodoxă din Timișoara a fost inaugurată, joi, investiția fiind de 400.000 de lei, iar în acest an școlar vor funcționa doar două clase, cea pregătitoare și clasa I, cu un total de 21 de elevi care vor participa zilnic la rugăciuni, vor învăța să grădinărească sau să gătească.

Școala „Sfântul Antim Ivireanul” a fost inaugurată, joi, la Timișoara, într-o clădire care aparține Primăriei, situată într-un cartier mărginaș al municipiului, și care a fost reabilitată cu suma de 400.000 de lei, bani ce provin de la Arhiepiscopia Ortodoxă a Timișoarei, din donații din partea unor parohii din Timișoara, precum și cu ajutorul Bisericii romano-catolice din Bavaria, care a oferit mobilierul, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Școala se află sub patronajul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Timișoarei.

Școala va fi una cu clasele I-IV, însă în acest an școlar vor funcționa două clase – cea pregătitoare și clasa I -, ai căror elevi vor participa la ateliere practice, la cursuri de limbi străine și la rugăciuni.

Cele două săli de clasă, unde vor învăța 21 de elevi, sunt deja pregătite pentru începerea cursurilor: au mobilier nou, băncuțe cu scăunele, dulapuri pentru rechizite și materiale de lucru, machete cu importante edificii din lume și trei icoane, dar și o cruce, deasupra celor două table albe din fiecare clasă.

„Avem două învățătoare și profesori pentru atelierele de după-amiază. Orele sunt conform programei școlare naționale și au ateliere de limbi străine, de gătit, lucru manual, grădinărit, la care elevii participă după-amiază. Învățătoarele au fost alese în urma unei selecții, după ce au fost depuse aproximativ 40 de CV-uri”, a declarat corespondentului MEDIAFAX Ioana Popescu, administratorul școlii.

Deși anul școlar începe în 17 septembrie, la Școala „Sfântul Antim Ivireanul” elevii vor merge la cursuri începând din 10 septembrie.

Părinții au fost de acord, iar învățătorii îi vor ajuta pe cei mici să se acomodeze cu școala și cu disciplinele pe care le vor studia aici.

„Școala noastră este autorizată de Ministerul Educației. În județul Timiș mai există și alte unități de învățământ confesionale, dar aceasta este prima ortodoxă. Ea funcționează după normele elaborate de Ministerul Educației, după o programă școlară națională, dar, desigur, există și discipline specifice, pe care elevii le învață în acest loc”, a declarat Vasile Miclăuș, inspector școlar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Timiș.

La această unitate costurile de școlarizare sunt de 500 de lei pe lună pentru un elev și 750 de lei pe lună în cazul în care sunt doi frați.

Totodată, la instituție va funcționa și un program „Școala după școală”, iar costurile pentru cei care optează doar pentru acest program sunt de 300 de lei pe lună.

Potrivit administratorului unității de învățământ, pentru elevii care provin din familii cu venituri reduse sunt asigurate burse care acoperă 80 la sută din cheltuieli, adică 400 de lei pe lună, iar diferența o plătesc părinții.

În ceea ce privește cursurile speciale la care participă elevii, acestea sunt asigurate în orele de după-amiază. Este vorba despre limbi străine – germana, engleza și franceza -, despre cursurile practice în cadrul cărora cei mici vor învăța să gătească diverse mâncăruri, lucrul manual sau chiar grădinăritul, în curtea școliifiind plantate legume și flori.

„În fiecare dimineață, elevii vor participa la rugăciuni. Nu putem vorbi de ore de rugăciune, ci mai degrabă de minute de rugăciune, prin care elevii se vor apropia de Dumnezeu”, a declarat preotul Cristian Pavel, consilier al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Școala este deschisă de luni până vineri, între orele 8.00-17.00.

Programul zilnic al elevilor va începe de la ora 8.00, iar de la ora 8.30 se va lua micul dejun în bucătăria proprie. De la ora 8.45 până la 9.00 va avea loc un moment de rugăciune, iar de la 9.00 vor începe cursurile. Între orele 13.00 și 13.30 se va servi prânzul. Apoi, timp de aproximativ 30 de minute va fi timp de odihnă, iar de la ora 14.00 și până la ora 17.00 are loc pregătirea temelor și atelierele practice (gătit, grădinărit, lucru manual).

La inaugurarea școlii au fost prezenți părinți și elevi care vor învăța aici, dar și aproximativ 20 de preoți din partea Arhiepiscopiei, din parohie și din parohiile vecine. De asemenea, au mai luat parte și viceprimarul Timișoarei Sorin Grindeanu și prefectul de Timiș, Eugen Dogariu.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
EXCLUSIV PAPARAZZI | Cu cine am 'prins-o' pe Irina, după despărțirea de Dragnea
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
FOTO EXCLUSIV. Ea este moștenitoarea „imperiului” pe care îl construiește Răzvan Burleanu! Primele imagini
Corina Creţu: În România, salariul minim ar fi aproximativ 3.500 lei dacă s-ar aplica indicatorul...
ROMÂNII care stau la bloc își încarcă mașinile ELECTRICE în acest mod bizar
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
EXCLUSIV PAPARAZZI | Cu cine am 'prins-o' pe Irina, după despărțirea de Dragnea
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Adrian NĂSTASE a fost REABILITAT și poate CANDIDA
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Adio mască de protecție! Nicolae Ciucă a decis! Informații de ultimă oră privind restricțiile în...
Liviu Dragnea va fi afectat pe viață! E crunt ce i-a făcut Irina Tănase. Adevărul...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...