• Publicat:
Știri

Prima statuie a lui Nelson Mandela din România, dezvelită la Oradea

Prima statuie a lui Nelson Mandela din România, dezvelită la Oradea
O statuie reprezentându-l pe Nelson Mandela, realizată la Budapesta, a fost dezvelită, vineri, la Primăria Oradea, fiind prima sculptură cu Mandela din România, iar la eveniment a fost prezent și ambasadorul Africii de Sud, Tenjiwe Mtintso, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat transmis de Primăria Oradea, ambasadorul Africii de Sud, Tenjiwe Mtintso, a participat, vineri, la un eveniment organizat de municipalitate cu ocazia zilei de 18 iulie, care este recunoscută de Națiunile Unite ca Ziua Internațională Nelson Mandela.

În cadrul evenimentului a fost dezvelită o statuie reprezentându-l pe Nelson Mandela, realizată de sculptorița GerÅ‘ Katalin, membră a clubului Rotary din Budapesta.

Statuia a fost dezvelită de către ambasadorul Tenjiwe Mtintso, viceprimarul Mircea Mălan și artista din Ungaria.

„Statuia va fi expusă în cadrul Centrului de Protejare Theranova din Oradea, municipiul fiind primul din România care are o sculptură dedicată marelui om politic sud-african”, se arată în comunicatul Primăriei.

Ambasadorul Africii de Sud, care s-a aflat pentru a treia oară la Oradea, a amintit, în cadrul întâlnirii cu oficialii locali, că orașul este primul din România în care a fost sărbătorită Ziua Internațională Nelson Mandela, anul trecut.

Nelson Mandela, care a petrecut 27 de ani în închisoare, fiind eliberat în 1990, a câștigat primele alegeri prezidențiale multirasiale libere din Africa de Sud, organizate în 1994.

El a câștigat și premiul Nobel pentru pace, alături de fostul președinte sud-african Frederik W de Klerk, în 1993, pentru modul în care au colaborat pentru a pune capăt regimului apartheid.

Nelson Mandela s-a retras din viața politică la finalul mandatului său prezidențial în anul 1999 și s-a concentrat apoi pe diverse acțiuni de caritate. A murit pe 5 decembrie 2013, la vârsta de 95 de ani.

Inchide