Primarul Devei, reacție controversată în cazul minerilor care protestează: „Devenii suferă că ei nu-s în stare să dea cărbune. Numai se plâng”

Primarul Devei, reacție controversată în cazul minerilor care protestează: „Devenii suferă că ei nu-s în stare să dea cărbune. Numai se plâng”
Primarul Devei, reacție controversată în cazul minerilor care protestează: „Devenii suferă că ei nu-s în stare să dea cărbune. Numai se plâng” / Sursă FOTO: Florin Oancea - Facebook
Publicat: 20/02/2021, 17:50

Primarul Devei, Florin Oancea, a făcut o serie de declarații controversate în cazul minerilor care protestează din cauza faptului că nu și-au primit salariile, dar și alte beneficii salariale restante de peste 10 luni.

Protestele minerilor din Valea Jiului au dus la sistarea activității de la Termocentrala Mintia, fapt care îi afectează pe mii de oameni care au rămas fără apă caldă și căldură în locuințe.

În fapt, Termocentrala Mintia a fost oprită joi, 18 februarie, din cauza lipsei de cărbune iar 4.000 de locuințe din Dea, darși instituții publice, au rămas fără apă caldă și căldură. Este vorba de 11 grădinițe, școli și licee din minicipiu. Totodată, începând de luni, 4.200 de preșcolari și elevi din Deva nu vor mai merge în unitățile școlare din cauza lipsei de agent termic.

„Minerii au intrat în grevă. Nu mai vor să lucreze 100 de mineri. O problemă socială? E dreptul lor să intre în grevă. Pentru ce? Că nu s-au plătit salariile câteva zile şi se vor plăti în 26 februarie. Şi pentru nişte sporuri. Au făcut grevă. Şi care-i problema? Se va rezolva în câteva zile. Sâmbăta şi duminica, ei nu lucrează, minerii. Foarte bine, ei stau acasă la căldurică. Dar în contract spune 33 – 34 de vagoane minimum, în fiecare zi, trebuie să livreze minele din Valea Jiului către Termocentrala Mintia. Şi ele furnizează 15 vagoane într-o zi. În altă zi a fost o inundaţie, s-a surpat nu ştiu ce într-o galerie – nu am putut să scoatem cărbune, nu vă trimitem cărbunele numai poimâine sau poate răspoimâine. Păi dacă nu există ritmicitate cu ce să funcţioneze termocentrala, cu aer? Există un lanţ, cu mai multe verigi, unde s-a produs blocajul? La furnizarea cărbunelui ritmic. Eu ca devean, ce pot să fac? Să îi iau pe toţi devenii, să mergem noi în locul minerilor în Valea Jiului, să intrăm în abataje, în subteran şi să extragem cantitatea de cărbune necesară pentru a face o garnitură de tren în fiecare zi. Acesta este rolul primarului Devei şi al devenilor? Să mă fac eu miner la 53 de ani? Nu. Rolul nostru este să plătim contractual facturile pentru care Termocentrala Mintia a livrat agent termic către Deva, ceea ce am făcut”, a afirmat primarul Devei, într-o emisiune de televiziune difuzată vineri pe InfoTV Deva.

Primarul Devei: „Ce să fac? Să vă apăr eu pe voi? Munciţi mai mult”

„Ei spun: dar ştim că mergem pe pierderi şi care e problema? Dar noi sâmbătă şi duminică nu lucrăm, că suntem mineri. Dar dacă ne-au întârziat salariile cu o zi sau cu două – trei, facem grevă. (Vă întreb:) Dar voi aveţi productivitate? Nu. Dar extrageţi cantitatea de cărbune necesară? Pentru că există un lanţ întreg iar 22.000 de deveni suferă pentru cei din Valea Jiului. Că nu sunt în stare să scoată cantitatea de cărbune necesară şi numai se plâng. Ce să fac? Să vă apăr eu pe voi? Munciţi mai mult”, a mai declarat primarul.

În urma declarațiile primarului din Deva, un reprezentant al minerilor a reacționat.

„Sâmbăta şi duminca minerii nu stau la căldură. Nu ştiu dacă au prins două weekenduri din ianuarie încoace în care să stea acasă. Am fost la muncă. Şi astăzi suntem la muncă, unii dintre noi, care avem rsponsabilităţi, să stăm la pompe, să tragem apele ca mâna să nu se inunde”, a declarat Marius Miron, unul dintre reprezentanţii minerilor.

Minerii protestează pentru drepturile lor salariale!

Încă din seara zilei de miercuri 90 de mineri de la Exploatarea Minieră Lupeni au rămas blocaţi în subteranul minei, pentru a protesta, nemulţumiţi de faptul că nu au primit salariile pe luna ianuarie, pe care ar fi trebuit să le primească pe 15 februarie.

În timpul nopții de miercuri de joi aceștia nu au mai lucrat iar joi dimineață au refuzat să iasă din mină în semn de protest.

Miercuri dimineață, angajaţii Exploatării Miniere Livezeni au refuzat intrarea în şut pentru câteva ore iar ulterior au încetat protestul după ce prefectul județului Hunedoara, Călin Marian, s-a deplasat în Valea Jiului. Acesta i-a asigurat că își vor primi salariile până la sfârșitul lunii februarie.

De asemenea, minerii din Vulcan și-au arătat sprijinul față de colegii lor de meserie deplasându-se în noaptea de joi spre vineri în faţa Minei Lupeni.Totodată, și aproximativ 100 de mineri de la mina din Livezeni s-au blcoat în subteran.

Prin urmare, activitatea a patru mine din valea Jiului, respectiv Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan, a fost oprită.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un...
Sancțiuni dure pentru angajatorii români. Legea s-a schimbat, se dau amenzi grase
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu