Primarul din Berevoești ar fi știut de sclavii rudarilor. RAPORTUL Prefecturii

Publicat: 26/07/2016, 18:17
Actualizat: 25/03/2019, 19:33

„În data de 1 noiembrie 2015 moare în condiții suspecte una dintre persoanele sechestrate, persoană cu identitate necunoscută. Condițiile producerii acestui deces fac în prezent obiectul unui dosar de cercetare penală la IPJ Argeș”, se arată în raportul Prefecturii Argeș făcut public marți.

Conform Prefecturii Argeș, primarul din Berevoești știa de existența unor minori supuși la muncă forțată în localitate, însă nu a făcut nimic pentru salvarea acestora.

„Primarul comunei transmite în data de 9 noiembrie 2015, două adrese: către Postul de poliție din localitate și, respectiv, către Secția rurală de poliție Schitu Golești, unde este arondată comuna Berevoești. În aceste adrese, primarul afirma că «există suspiciuni că în unele familii se află minori fără acte de identitate care sunt folosiți la diverse activități care nu sunt specifice vârstei lor» și solicită organelor de poliție să ia măsuri pentru identificarea lor. (…) În data de 09.12.2015, primarul constituie o comisie pentru a identifica familiile cu minori care nu dețin acte de naștere sau de identitate, în vederea punerii acestora în legalitate pe linie de stare civilă, deci nu pentru a identifica minori puși la muncă forțată, asa cum preciza în adresele transmise poliției. (…) Toate aceste elemente ne conduc la concluzia că primarul comunei Berevoești, după cum chiar el afirma în cele două adrese transmise poliției, știa de existența unor minori supuși la muncă forțată în localitate, însă nu a făcut nimic concret pentru identificarea și salvarea acestora”, se mai arată în raportul Prefecturii Argeș făcut public marți.

Oficialii Prefecturii Argeș îl mai acuză pe edil că s-a rezumat să trimită două adrese și să efectueze „formal” o așa zisă anchetă socială în care nu a descoperit de fapt nimic. Primarul din Berevoești, Florin Proca, susține însă în continuare că nu a știut ce se întâmplă în localitate.

„Am avut acea suspiciune în 2015, prin Compartimentul Asistență Socială, cum că în satul Gămăcești există copii fără acte care sunt supuși la diverse munci. Am sesizat Secția 14 de Poliție. Poliția mi-a cerut cazuri concrete, să le spun unde și ce se întâmplă. În timpul anchetei, eu nu am identificat nimic. Nu am știut ce se întâmplă acolo până de curând. Nu mi-am imaginat că sunt oameni legați în lanțuri și supuși la tratamente inumane. Eu am făcut tot ce mi-a stat în putință”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Florin Proca.

Pe de altă parte, reprezentanții Poliției Argeș au declarat, marți, pentru MEDIAFAX, că bărbatul mort de la Gămăcești, despre care Prefectura Argeș susținea că este una dintre persoanele sechestrate, nu are legătură cu cazul de sclavie din Berevoești, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentanții Poliției Argeș susțin că, în 2015, un bărbat, persoană neidentificată încă, a murit în timp ce tăia un copac, după ce trunchiul acestuia a căzut peste el, dar nu există informații care să ateste faptul că bărbatul era unul dintre sclavii din Berevoești.

„Este înregistrat la Polița Câmpulung un dosar de moarte suspectă, cu persoană neidentificată, eveniment care a avut loc în 2015, în zona Gămăcești, dar nu are legătură cu cazul de sclavie de la Berevoești. Procurorii DIICOT nu au solicitat până în acest moment date referitoare la acest eveniment”, au precizat, pentru MEDIAFAX, reprezentanții Poliției Argeș.

Patruzeci de percheziții domiciliare au avut loc, la începutul lunii iulie, în localitatea argeșeană Berevoești, unde anchetatorii susțin că, din 2008 și până în prezent, mai multe grupuri infracționale au recrutat 40 de persoane minore și majore și le-au constrâns, prin inducere în eroare sau chiar răpire, la executarea de munci sau la practicarea cerșetoriei.

Victimele erau bătute, nu primeau mâncare, iar când primeau li se ofereau resturi, erau legate cu lanțuri sau chingi sau încuiate pe timpul nopții ca să nu poată fugi. Cele două victime minore preluate de DGASPC de la Berevoiești, de 11 și 13 ani, sunt în acest moment în plasament în regim de urgență la Centru de Evaluare și Primire în Regim de Urgență Pitești.

Cei 19 copii ai persoanelor arestate preventiv au fost lăsate în grija rudelor, iar cei 12 adulți au fost plasați la domiciliul lor, al părinților sau rudelor din județele Olt, Vâlcea, Teleorman, Argeș, Dâmbovița și Constanța.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu