Primarul din Gheorgheni a fost trimis în judecată

Primarul din Gheorgheni a fost trimis în judecată
Publicat: 29/05/2015, 15:50

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de DNA, alături de Mezei Janos, acuzat de abuz în serviciu, șantaj și instigare la delapidare, a fost trimisă în judecată, în stare de libertate, și Barabas Csilla, secretară la Primăria municipiului Gheorgheni, pentru delapidare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2013, Mezei Janos, în calitate de primar al municipiului Gheorgheni, județul Harghita, și-a exercitat în mod fraudulos atribuțiile de serviciu, încheind, în numele municipiului, un contract de vânzare-cumpărare a unei parcele de teren în suprafață de 400 de metri pătrați, amplasată pe malul Lacului Roșu, prin care a înstrăinat acest bun către o societate comercială, în condițiile în care acest teren nu putea să fie vândut, deoarece constituia parte din capitalul social adus ca aport la S.C. Monturist S.R.L de către municipiul Gheorgheni (sub forma folosinței bunului, prin concesionarea pe o durată de 49 de ani către societatea respectivă).

De asemenea, în 17 ianuarie, Mezei Janos l-a somat pe administratorul S.C. Monturist S.R.L, care este denunțătorul în acest caz, ca, până în 19 ianuarie, ora 09.00, să vină la sediul Primăriei și să-și prezinte demisia, în caz contrar „urmând să sufere consecințe negative, precum darea în vileag a unor fapte reale și/sau imaginare care îl vor determina să nu mai poată munci și locui în municipiul Gheorgheni”.

„În acest mod, Mezei Janos încerca să îl determine pe administratorul S.C. Monturist S.R.L să renunțe la demersurile sale legitime de a obține, prin diverse demersuri legale (acțiuni civile în justiție, denunțuri penale etc.), restabilirea integrității patrimoniului societății. Acest demers al inculpatului Mezei Janos a avut ca scop asigurarea și pe viitor a folosinței netulburate a terenului obținut ilegal de către reprezentantul firmei care obținuse, în nod nelegal, terenul de 400 metri pătrați”, susține DNA.

Drept urmare, la sfârșitul lunii ianuarie, primarul a fost reținut de procurorii DNA pentru abuz în serviciu și șantaj, după care Tribunalul Mureș a decis să fie cercetat sub control judiciar. Ulterior, el a fost plasat în arest la domiciliu.

Pe perioada măsurii preventive, lui Mezei Janos i s-a interzis să exercite funcția de primar, dar și să comunice, direct sau indirect, cu anumite persoane.

Cu toate acestea, potrivit procurorilor DNA, Mezei Janos a continuat să se comporte, în anumite situații, ca primar al municipiului Gheorgheni, încercând să determine consilierii locali să adopte în ședință textul unei scrisori al cărei inițiator a fost el însuși. Documentul urma să fie adresat din partea Consiliului Local Gheorgheni acționarului majoritar al SC Monturist SRL, cu solicitarea ca acesta din urmă să fie convins să îl oblige pe denunțător să-și retragă sesizarea penală formulată împotriva edilului.

Totodată, Mezei Janos ar fi determinat secretara Primăriei Gheorgheni, Barabas Csilla, să ia înregistrările dezbaterilor ședinței Consiliului Local din 16 februarie de la consilierul la care se aflau și să i le trimită acasă, în condițiile în care o copie a acestor înregistrări putea fi obținută de persoanele interesate numai dacă ar fi fost depusă o cerere în acest sens și solicitantul ar fi plătit cheltuielile pentru realizarea copiei.

În aceste condiții, procurorii anticorupție au extins acțiunea penală față de Mezei Janos cu privire la săvârșirea infracțiunii de instigare la delapidare.

În ianuarie, primarul Mezei Janos declara, corespondentului MEDIAFAX, că nu este implicat deloc în SC Monturist SRL.

Mezei Janos este membru al Partidului Civic Maghiar și se află la al doilea mandat consecutiv în funcția de primar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto