Primarul din Miercurea Ciuc, anchetat de DNA pentru o mită de 10.000 de euro, primită lunar

Primarul din Miercurea Ciuc, anchetat de DNA pentru o mită de 10.000 de euro, primită lunar
Publicat: 29/04/2015, 15:56
Actualizat: 29/04/2015, 20:12

UPDATE 15.35 Primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, și viceprimarul Szoke Domokos au fost ridicați, miercuri după-amiază, de procurorii DNA, care au făcut percheziții la locuințele acestora și la sediul primăriei, edilul spunând că este cercetat pentru conflict de interese și abuz în serviciu.

Primarul Raduly Robert Kalman a declarat, la ieșirea din sediul primăriei, că este cercetat pentru conflict de interese, abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu.

Întrebat dacă în acest caz este vorba despre o răzbunare politică, primarul a răspuns afirmativ: „Da, sigur, datorită faptului că sunt luat împreună cu viceprimarul consider că este o răzbunare politică”.

Primarul a fost suit de mascați într-o dubă, el având o geantă de voiaj și o haină.

Viceprimarul Szoke Domokos a fost urcat în aceeași dubă, iar întrebat dacă crede că va fi arestat preventiv, a răspuns: „Nu mi-am luat bagajele cu mine”.

Cei doi, care nu aveau cătușe la mâini, urmează să fie aduși la DNA Structura Centrală.

La rândul său, viceprimarul Antal Attila a declarat că perchezițiile la sediul primăriei continuă, acestea începând la ora 6.00.

Miercuri, procurorii DNA fac percheziții la sediul Primăriei Miercurea Ciuc, precum și la locuința primarului orașului, Raduly Robert Kalman. De asemenea, anchetatorii au descins și la locuința unuia dintre viceprimari, Szoke Domokos, precum și la sediile unor firme și la domiciliul lui Eross Zoltan, administratorul firmei City Parking, cu care Primăria Miercurea Ciuc are contract pentru a taxa locurile de parcare și pentru a bloca roțile autoturismelor parcare neregulamentar.

Surse judiciare au declarat că în acest dosar sunt vizați de fapte de corupție primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman și cei doi viceprimari – Szoke Domokos și Antal Attila.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor obținute de MEDIAFAX, primarul UDMR Raduly Robert Kalman este suspectat că ar fi primit mită 10.000 de euro lunar de la firma City Parking, care taxează locurile de parcare în municipiul Miercurea Ciuc, în schimb edilul acordând facilități pentru concesionarea locurilor de parcare și dând dreptul acestei firme să îi amendeze pe șoferii care parchează neregulamentar în oraș. Anchetatorii spun că în relația cu această firmă primarul are un intermediar.

Primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, a fost adus cu mascații la sediul primăriei, el spunând că procurorii caută documente „care au legătură cu sportul”. Raduly Robert Kalman a fost adus la sediul Primăriei Miercurea Ciuc în jurul orei 12.00, cu o mașină a mascaților.

Întrebat ce acuzații i se aduc, primarul a răspuns: „Deocamdată știm că (n.r. – procurorii) caută ceva documente în legătură cu sportul”.

De asemenea, întrebat dacă este adevărat că a primit 10.000 de euro lunar de la firma care se ocupă de parcarea în oraș, el a spus în limba maghiară: „Nu am luat niciodată nimic de la nimeni”.

Consiliul Local Miercurea Ciuc a atribuit, în 2010, prin hotărâre, societății City Parking serviciul de exploatare a parcărilor și zonelor de staționare pe domeniul public din oraș.

Anchetatorii mai arată, în documente, că primarul din Miercurea Ciuc ar mai fi primit mită 200.000 lei în schimbul obținerii autorizațiilor de construcție și pentru realizarea amenajărilor rutiere necesare construirii și funcționării unui magazin de materiale de construcții. Banii ar fi fost remiși în perioada obținerii autorizațiilor de construcție și realizării amenajărilor rutiere prin care se face accesul în parcarea magazinului.

Conform sursei citate, primarul Raduly Robert Kalman este suspectat de abuz în serviciu și în legătură cu atribuirea unei locuințe ANL unui consilier județean. Astfel, primarul, ca președinte al comisiei privind aprobarea criteriilor de punctaj pentru stabilirea ordinii de prioritate pentru repartizarea locuințelor ANL și de soluționare a cererilor pentru repartizarea locuințelor pentru tineri, a avizat repartizarea și, ulterior, a aprobat închirierea unei locuințe ANL unui consilier cu care se află în relații apropiate, deși acesta nu îndeplinea condiția obligatorie a criteriului locului de muncă în localitatea repartizării locuinței, respectiv Miercurea Ciuc.

Totodată, primarul ar fi condiționat atribuirea contractului pentru servicii de telefonice mobilă în favoarea unei anumite companii de primirea sumei de 5.000 de euro. „Pentru crearea aparenței de legalitate, Raduly Robert a solicitat ca suma de 5.000 euro să fie transferată prin virament bancar, ca și sponsorizare, într-un cont bancar aparținând unei societăți având ca acționar/administrator o persoană de încredere”, mai spun procurorii.

De asemenea, anchetatorii spun că în perioada 2007-2014 Raduly Robert-Kalman și viceprimarul Szoke Domokos „au creat foloase necuvenite” SC Topo Service deoarece ar fi aprobat plăți nejustificate, în mai multe tranșe, în favoarea acestei firme, care a avut contract de executare a lucrărilor de cadastru general . Plățile nejustificate au fost făcute în baza unui contract încheiat de primărie cu această firmă, în care s-a menționat inițial prețul de 640.904 de lei, majorat apoi la 961.304 de lei printr-un act adițional. Astfel, firma ar fi fost plătită deși nu erau îndeplinite condițiile tehnice și de legalitate, fiind refuzată recepția lucrărilor de către singura autoritate abilitată pentru aprobarea lucrărilor de cadastru general – Autoritatea Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și organul din subordine la nivel de județ, respectiv OCPI Harghita.

S.C. Topo Service S.A. a fost plătită de primărie în perioada 2007-2014, deși OCPI Harghita a restituit de trei ori documentația de cadastru întocmită de S.C. Topo Service S.A. și a înștiințat Primăria Miercurea Ciuc și executantul S.C. Topo Service S.A că actele nu pot fi luate în considerare la realizarea cadastrului general din localitate și sunt lipsite de orice efecte în domeniul de activități pentru care au fost realizate, mai spun anchetatorii. Aceștia susțin, de asemenea, că toate plățile au fost făcute de primărie în perioada 2007 – 2014, mare parte din ele chiar ulterior notificărilor succesive transmise de OCPI Harghita, care a relevat lipsa de valoarea a documentației cadastrale întocmite. „Toate plățile efectuate de Primăria Miercurea Ciuc în favoarea S.C. Topo Service S.A. pentru lucrări de cadastru general în localitate au fost nejustificate și constituie prejudiciu material adus unității administrativ teritoriale”, scrie în documentele anchetatorilor obținute de MEDIAFAX.

De asemenea, viceprimarul Szoke Domokos, președinte al comisiei de evaluare a ofertelor, ar fi favorizat S.C. Garden Center Grup din București la atribuirea unui contract de lucrări pentru amenajarea de zone verzi, în valoare de peste 1,3 milioane de lei și cofinanțat din bugetul Administrației Fondului de Mediu în cadrul „Programului național de îmbunătățire a calității mediului prin realizarea de spații verzi în localități”.

Anchetatorii spun că finanțarea investiției a fost supradimensionată de 100 de ori , astfel că bugetul Ministerului Mediului a fost prejudiciat cu cel puțin 188.011 de lei.

La rândul său, viceprimarul Antal Attila este suspectat că, în calitate de președinte al comisiei de evaluare a ofertelor, a atribuit preferențial contractul de lucrări pentru reabilitarea și modernizarea liceelor Marton Aron și Segito Maria din Miercurea Ciuc, contract în valoare de 18.034.663,63 lei, finanțat prin Programul Operațional Regional. Anchetatorii spun că, în schimb, viceprimarul a beneficiat din partea societății câștigătoare de lucrări de construcții în condiții preferențiale (forță de muncă, mijloace de transport și materiale de construcții) la locuința sa din Miercurea Ciuc, care figurează ca fiind domiciliul părinților. Firma a realizat lucrări de construcții la acest imobil la un preț de 20.000 lei, în condițiile în care costurile minime erau de 100.000 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Documentul ce trebuie depus de proprietarii de TEREN. Este obligatoriu până pe 7 iunie
Viața la bloc. Activitatea banală pentru care poți fi amendat
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”