Primarul din Târgu Mureș nu este de acord cu mutarea Festivalului „Peninsula” la Cluj

Primarul din Târgu Mureș nu este de acord cu mutarea Festivalului Peninsula la Cluj
Publicat: 04/01/2013, 18:22
Actualizat: 28/07/2014, 17:25

Primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, afirmă că nu este de acord cu mutarea Festivalului „Peninsula” din municipiu – unde s-au desfășurat cele zece ediții de până acum – la Cluj-Napoca, arătând că le-a propus organizatorilor mutarea manifestării în Parcul Municipal, pe un teren de 14 hectare.

Primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, a declarat, vineri, presei, că „nu este sigur” că Festivalul „Peninsula” („Felsziget”) va fi mutat din municipiu – unde s-au desfășurat toate cele zece ediții de până acum – la Cluj-Napoca, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Florea a susținut că, după anunțul că municipiul Cluj-Napoca va deveni Capitala Culturală a Tineretului în 2015, probabil edilii din acel oraș „s-au gândit să mai ia ceva din jur”, însă el nu este de acord cu această idee.

„Probabil că s-au gândit să mai ia ceva din jur. Deci asta știu că practică fiecare primar, indiferent că se numește chiar Boc. Nu sunt de acord, pentru că Târgu Mureșul, de zece ani, este partener al Felsziget-ului”, a spus primarul.

Florea a adăugat că le-a propus organizatorilor Festivalului „Peninsula” mutarea manifestării din zona Complexului de Agrement și Sport „Mureșul” (Weekend”) – pe care îl consideră „prea mic” și unde un inconvenient îl reprezintă faptul că doar o parte din terenuri aparțin domeniului public, restul fiind private – în Parcul Municipal, pe un teren de 14 hectare, care ar putea fi cedat orașului prin Hotărâre de Guvern (în prezent acesta fiind în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor) și pus la dispoziție gratuit pentru „Peninsula”, de către municipalitate.

Primarul a recunoscut că nu a reușit să vorbească cu organizatorii festivalului după declarațiile lui Emil Boc, însă crede că „primarul Clujului a făcut această propunere așa, ca un dar de sărbători”, iar „după Bobotează lucrurile se vor mai reașeza”.

„Vom discuta. Sigur, e o declarație a domnului Boc. Nu mă îngrijorează atât de tare. Probabil că (organizatorii) își fac calculele respective. Dar dacă-și fac calculele mai bine, o să vedeți că, de fapt, Târgu Mureșul a fost o locație de durată și ce facem noi la Târgu Mureș facem pe perioadă lungă. Totdeauna am un as în mânecă, pe care îl propun. (…) Am avut o discuție serioasă cu șeful acestui festival legată de susținerea pe care am avut-o în 2012, dar și în perspectivă. Locația pe care am prevăzut-o pentru anul acesta e Parcul Municipal, să sperăm că ni se va ceda acel teren de 14 hectare, va fi o locație care va da, pentru foarte mult timp de acum încolo, seriozitatea și grandoarea acestui festival”, a spus Florea.

Întrebat cât ar pierde Târgu Mureșul dacă Festivalul „Peninsula” se va muta, Florea a spus că municipalitatea a susținut întotdeauna financiar manifestarea, care și-a propus să fie „o reuniune a tinerilor din Transilvania și nu numai, unul dintre cel mai mare festivaluri, o copie mai mică bineînțeles a festivalului care se desfășoară pe Insula Margareta din Budapesta” – Festivalul „Sziget”.

„Modul în care acest festival vine să apropie tinerii într-un oraș multicultural, unde românii și maghiarii pot demonstra armonia și buna-dispoziție și înclinarea spre frumos, acest lucru ne onora. Deci cei care vor avea de pierdut sunt tinerii. Sper că tinerii din Târgu Mureș știu să-și apere festivalul”, a spus Florea.

După declarațiile privind posibila mutare a Festivalului „Peninsula”, a fost inițiată o petiție online intitulată „Vrem Peninsula la Târgu Mureș”, care a strâns până în prezent 1.338 de semnături. Petiția urmează să fie prezentată, alături de semnăturile strânse, organizatorilor Festivalului „Peninsula” și primăriilor din Târgu Mureș și Sângeorgiu de Mureș, care au oferit până în prezent terenul din zona Complexului de Agrement și Sport „Mureșul” („Weekend”).

Totodată, pe site-ul de socializare Facebook, peste 1.000 de persoane au postat un apel ca Primăria Târgu Mureș „să facă tot ce îi stă în putință să oprească mutarea festivalului la Cluj și să sprijine organizatorii”. „Locația din Târgu Mureș face parte din spiritul Peninsula, haideți să le arătam organizatorilor și Primăriei Târgu Mureș că suntem mulți peninsulari care vor ca locația festivalului să rămână pe malul Mureșului!!!”, se arată în postarea respectivă.

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, declara, sâmbătă, că a avut discuții cu organizatorii Festivalului Peninsula privind mutarea acestuia de la Târgu Mureș, el precizând că „există toate șansele ca în iulie 2013 evenimentul să fie organizat la Cluj”.

Emil Boc afirma că există un acord de principiu încheiat între organizatorii Peninsula și conducerea Primăriei Cluj-Napoca vizând mutarea festivalului de la Târgu Mureș, discuțiile începând încă din vara acestui an.

„Sunt toate șansele ca în iulie 2013 Festivalul Peninsula să se desfășoare la Cluj-Napoca, într-o locație care să nu fie în centrul orașului. Am discutat cu organizatorii Peninsula încă în vara acestui an, după preluarea mandatului de primar și există un acord de principiu privind organizarea festivalului la Cluj-Napoca. Un anunț oficial îl vom face după data de 15 ianuarie 2013. Mutarea Festivalului Peninsula la Cluj-Napoca se face în perspectiva desemnării municipiului drept Capitală Europeană a Tineretului în 2015 și a candidaturii la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2020. Peninsula va fi un eveniment de marcă în 2015 în Cluj-Napoca”, spunea Boc.

El estima că la ediția de anul viitor festivalul ar putea aduce la Cluj-Napoca peste 100.000 de participanți.

Balazsi Pal Elod, directorul de comunicare al Festivalului „Peninsula”, declara, sâmbătă seară, că organizatorii evenimentului au avut câteva discuții cu municipalitatea din Cluj-Napoca, în vederea mutării evenimentului de la Târgu Mureș.

Potrivit acestuia, au fost analizate „cinci-șase” posibile locuri de desfășurare a festivalului, începând cu anul viitor, însă nu a fost luată încă o decizie.

„Oficial, vă pot declara că sunt mai multe variante pentru desfășurarea evenimentului, anul viitor, printre care și o posibilă mutare la Cluj. Am avut întrevederi cu conducerea orașului (Cluj-Napoca – n.r.), dar nu e nimic sigur, nu am finalizat discuțiile. Există posibilitatea să mutăm festivalul. (…) Clujul are destul de multe avantaje. Nu este nimic sigur. La Cluj ar fi cinci-șase locații posibile, se pare că cea de pe Valea Gârbăului ar fi ideală. O altă variantă ar fi rămânerea la Târgu Mureș, în aceeași locație de lângă Complexul de Agrement și Sport Mureșul”, spunea Balazsi Pal Elod.

Acesta preciza că motivul este legat de dorința organizatorilor de a „crește” evenimentul.

„Motivele sunt multiple: vrem ca festivalul să crească, să devină și mai mare. Nu toate condițiile sunt optime ca să se întâmple acest lucru la Târgu Mureș. În acest an, când am avut a zecea ediție, am simțit că s-a ajuns într-un punct mort”, afirma Balazsi, precizând că la ediția din acest an au fost aproape 80.000 de participanți.

Festivalul „Peninsula” (Felsziget) a debutat în 2003 la Târgu Mureș, având ca organizatori și finanțatori o parte dintre organizatorii și finanțatorii Festivalului „Sziget” din Ungaria.

Festivalul „Peninsula” este finanțat de compania SC Sziget Management SRL, bugetul manifestării ridicându-se în mod obișnuit la peste un milion de euro anual.

Festivalul a găzduit în fiecare an câteva zeci de trupe muzicale, abordând stiluri diferite – de la rock, pop, electro, hip-hop, blues și jazz. La cea mai recentă ediție a Festivalului „Peninsula”, desfășurată în perioada 23-26 august 2012, printre artiștii care au urcat pe scenă s-au numărat The Straits, Tinie Tempah, finlandezii de la Children of Bodom, Akos, Sister Bliss, Netsky, Dirtyphonics, New Model Army, Babylon Circus, TIMO MAAS, Rotfront și N.O.H.A.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Arcul de Triumf din București, iluminat în albastru de Ziua Europei