Primarul din Timișoara despre gravarea numelor eroilor pe treptele Catedralei: O propunere neinspirată

Primarul din Timișoara despre gravarea numelor eroilor pe treptele Catedralei: O propunere neinspirată
Publicat: 21/05/2013, 20:02
Actualizat: 26/09/2014, 02:21

Edilul din Timișoara, Nicolae Robu, spune că gravarea numelor eroilor Revoluției pe treptele Catedralei Mitropolitane este o propunere „foarte neinspirată” pentru că „nu i se pare normal să calci pe numele eroilor martiri” și propune amenajarea unui monument din vechile trepte ale lăcașului de cult.

Primarul municipiului Timișoara, Nicolae Robu, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX că nu este de acord cu gravarea numelor eroilor Revoluției din Decembrie 1989 pe treptele Catedralei Mitropolitane.

„Mie mi se pare că este o propunere foarte neinspirată. Mi se pare că nu este normal să calci pe numele eroilor martiri. Cred că trebuie să existe inscripționate numele eroilor martiri în acea zonă, dar nu pe treptele pe care se calcă”, a spus Robu.

El a afirmat că o soluție pentru păstrarea memoriei eroilor este amenajarea unui monument istoric din bucățile vechilor trepte, undeva în apropierea Catedralei.

„Propun două variante, fie ca pe trepte o porțiune să fie păstrată așa cum se prezenta ea la vremea respectivă (în timpul Revoluției – n.r.), fie să amenajăm un monument realizat din vechile trepte și pe care să gravăm numele eroilor. Varianta aceasta, a doua, am propus-o deja arhitecților”, a afirmat Robu.

Mai multe asociații de revoluționari din Timișoara au solicitat, în 15 mai, Primăriei Timișoara și Mitropoliei Banatului ca în cadrul unor lucrări de înlocuire a treptelor Catedralei Mitropolitane să fie gravate numele celor zece persoane căzute în acest loc în timpul Revoluției din 1989.

Reprezentanții a cinci asociații de revoluționari din Timișoara – Societatea Timișoara, Liga Națională a Luptătorilor și Participanților în Revoluția Română, Asociația 21 Decembrie, Asociația Revoluția 1989 și Asociația Respublica – au trimis o adresă Primăriei Timișoara și Mitropoliei Banatului, solicitând gravarea numelor pe treptele Catedralei a celor zece eroi care au murit împușcați în acest loc.

„În urma recentelor renovări ale treptelor de la intrarea principală a Catedralei Mitropolitane din Timișoara, acolo unde, în decembrie 1989, au murit primii manifestanți anticeaușiști și anticomuniști, Societatea Timișoara, alături de Liga Națională a Luptătorilor și Participanților în Revoluția Română, Asociația 21 Decembrie, Asociația Revoluția 1989 Timișoara și Asociația Respublica, solicită beneficiarului lucrării, Mitropolia Banatului, avizatorului și cofinanțatorului lucrării, Consiliul Local Timișoara, gravarea pe noile trepte sau contratrepte ale Catedralei a numelor eroilor martiri mai sus amintiți (…). În speranța că ușile Catedralei Mitropolitane vor fi deschise pentru această acțiune, iar Consiliul Local Timișoara consideră oportună această metodă pentru venerarea eroilor răpuși de gloanțele mitralierelor dictaturii comuniste, cu respect mulțumim”, se arăta în adresă.

Președintele Societății Timișoara, Florian Mihalcea, declara atunci că negocierile în acest sens cu reprezentanții Mitropoliei Banatului au început deja.

„Suntem în negocieri cu Mitropolia Banatului, ei nu s-au opus ideii acesteia, trebuie să vedem soluția tehnică, au spus să nu se graveze pe trepte, ca să nu se calce pe aceste nume. Ar rămâne varianta gravării contratreptelor. Sperăm să se rezolve. Noi am solicitat și vom primi chiar o bucată de treaptă, din cele vechi care existau în timpul Revoluției, pe care o vom expune la Salonul Vega din Bastion. Și alte asociații de revoluționari au solicitat bucăți din vechile trepte și se pare că vor primi. Așa cum sunt bucăți din Zidul Berlinului peste tot în lume, este bine să se păstreze câteva dintre acele trepte ale Catedralei”, declara Florian Mihalcea.

În aceste zile se execută lucrări la treptele Catedralei Mitropolitane din Timișoara, acestea fiind înlocuite cu unele noi, din granit, care costă 400.000 de lei.

Mitropolia Banatului a investit 200.000 de lei, iar Primăria Timișoara și Consiliului Local Timișoara alți 200.000 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York