Primarul din Tulcea a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită

Primarul din Tulcea a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită
Publicat: 24/08/2015, 13:37
Actualizat: 19/08/2017, 23:25

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Direcția Națională Anticorupție, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a primarului din Tulcea, Constantin Hogea, pentru luare de mită și efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, în formă continuată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În același dosar a fost trimisă în judecată, sub control judiciar, soția primarului, Valeria Hogea, administrator al unei societăți comerciale, pentru complicitate la luare de mită și complicitate la efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, în formă continuată.

De asemenea, fiica edilului, Sorina Ioana Hogea, administrator al unei societăți comerciale, a fost trimisă în judecată, tot sub control judiciar, pentru complicitate la luare de mită.

În acest dosar au mai fost trimiși în judecată doi funcționari din cadrul Primăriei Tulcea: Valer Constantin Pop, arhitect șef, și Maria Brudiu, secretar, sub acuzațiile de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, precum și administratorul unei societăți, Cornel Constantin Georgescu, pentru dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că inculpații Constantin Hogea, Valer Constantin Pop și Maria Brudiu, în calitate de primar, arhitect-șef, respectiv secretar în cadrul Primăriei Tulcea, au semnat și eliberat, în 26 octombrie 2007, pentru firma administrată de Cornel Constantin Georgescu o autorizație de construire a unui bloc de locuințe situat în imediata apropiere a unor obiective cu regim special (penitenciar și unitate miliară), fără a se fi obținut avizele prealabile de la Ministerul Justiției și Ministerul Apării Naționale, conform legislației în vigoare.

Această acțiune, arată DNA, a avut ca urmare obținerea, de către firma respectivă, a dreptului de a construi un bloc de locuințe cu încălcarea condițiilor legale, dar și un profit viitor prin vânzarea apartamentelor construite. Totodată, ca urmare a înțelegerii avute cu Georgescu, dar și în scopul protejării intereselor financiare ale acestuia – a cărui societate avea încheiate mai multe contracte de prestări servicii și execuție de lucrări cu Primăria municipiului Tulcea – la finalizarea lucrărilor, respectiv în 21 ianuarie 2009, Constantin Hogea a primit, cu titlu de mită, un apartament cu trei camere situat în acel imobil, ocupat în prezent de fiica acestuia, Sorina Ioana Hogea.

În continuare, precizează sursa citată, pentru a disimula primirea apartamentului și pentru a crea aparența că acel imobil intră în mod legal în proprietatea lui Constantin Hogea, la aceeași dată, fiica și soția sa au încheiat cu omul de afaceri un contract de vânzare-cumpărare, în care au atestat în mod mincinos faptul că s-a achitat anterior contravaloarea locuinței.

Totodată, începând cu luna ianuarie 2015, Constantin Hogea, beneficiind de sprijinul soției sale, Valeria Hogea, a desfășurat operațiuni financiare ca acte de comerț, incompatibile cu funcția de primar, în sensul că, uzând de funcția deținută, s-a comportat ca administrator de fapt al unei societăți comerciale ce îi aparținea acesteia din urmă, potrivit DNA.

Conform aceleiași surse, în scopul obținerii pentru sine a unor foloase materiale necuvenite reprezentând sume de bani provenite din închirierea unor spații pentru clipuri publicitare, Constantin Hogea s-a interesat despre situația juridică a unui imobil din municipiul Tulcea pe care se află amplasat un panou publicitar electronic, despre prețul practicat pe piață pentru prestarea unor asemenea servicii, despre obținerea unor modele de contracte de închiriere de spațiu publicitar, a depus diligențe pentru realizarea spoturilor publicitare, asigurarea asistenței tehnice de specialitate pentru punerea în funcțiune a panoului și asigurarea întreținerii funcționării acestuia.

Toate aceste acțiuni, susțin procurorii DNA, au avut ca rezultat încheierea unor contracte de închiriere de spațiu publicitar, cu șase persoane.

Sursa citată precizează că în acest caz a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil, proprietate a lui Constantin Hogea, Valeria Hogea și Sorina-Ioana Hogea.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În acest caz, procurorii DNA au făcut, în 28 mai, percheziții la sediul Primăriei Tulcea, la locuința primarului Constantin Hogea și la mai multe firme care ar fi încheiat contracte cu Primăria.

Ulterior, primarul municipiului Tulcea și soția acestuia au fost duși la sediul DNA Galați, pentru audieri. Constantin Hogea a fost apoi reținut și arestat preventiv, iar în luna iulie a fost plasat în arest la domiciliu.

Constantin Hogea este la al treilea mandat consecutiv de primar al municipiului Tulcea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Veste tristă despre Florin Piersic. Acum s-a aflat
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este...