Primarul din Zărand, reținut pentru că a primit peste 11.000 de euro mită, a fost arestat

Primarul din Zărand, reținut pentru că a primit peste 11.000 de euro mită, a fost arestat
Publicat: 13/07/2013, 17:24
Actualizat: 26/03/2019, 12:00

Primarul comunei Zărand, județul Arad, Ion Florin Moț, reținut, vineri, de procurorii DNA, pentru că a primit peste 11.000 de euro mită din 40.000 de euro promiși de o persoană care avea nevoie de avize pe acte, a fost arestat preventiv, sâmbătă, de Tribunalul Bihor.

Tribunalul Bihor a judecat, sâmbătă, solicitarea de arestare preventivă formulată de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Oradea pe numele primarului din comuna arădeană Zărand, Ion Moț, anchetat pentru luare de mită și spălare de bani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unor surse judiciare, edilul a refuzat să facă declarații, prevalându-se, la fel cum a făcut-o și în fața procurorilor, de dreptul la tăcere.

În urma dezbaterilor desfășurate în Camera de Consiliu, fără public, completul de judecată a admis solicitarea procurorilor DNA și a dispus arestarea preventivă a primarului, pentru 29 de zile.

Decizia Tribunalului Bihor nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Primarul comunei Zărand, județul Arad, Ion Florin Moț, a fost reținut, vineri, de procurorii DNA, pentru că a primit peste 11.000 de euro mită, din 40.000 de euro promiși, pentru a aviza acte necesare denunțătorului pentru a înscrie dreptul de proprietate asupra unui teren de 250 de hectare.

Procurorii DNA – Serviciul teritorial Oradea au început urmărirea penală a lui Ion Florin Moț, pentru luare de mită și spălare de bani.

Potrivit rezoluției de începere a urmăririi penale, în perioada aprilie – iulie 2013, în calitate de primar al comunei Zărand și de președinte al Comisiei Locale de Aplicare a Legilor Fondului Funciar, Moț „a acceptat promisiunea de a primi suma de 40.000 euro, de la un denunțător, cu titlu de mită”.

Edilul a acceptat să primească acești bani pentru ca, în virtutea funcțiilor deținute, să semneze/avizeze mai multe documente (planuri de încadrare în tarla și certificatele fiscale aferente) necesare denunțătorului pentru a înscrie în Cartea funciară dreptul de proprietate asupra unui teren de 250 de hectare situat în comuna Zărand.

„Din suma de 40.000 euro acceptată, Ion Florin Moț a primit de la denunțător, în două tranșe, sumele de 5.000 de lei și 250 de euro în cursul lunilor mai și iunie 2013. Cu ocazia primirii sumei de 5.000 lei, în 29 mai 2013, pentru ascunde adevărata proveniență, Ion Florin Moț a disimulat primirea cu titlu de mită a banilor sub forma unui contract de împrumut încheiat cu denunțătorul”, se arăta într-un comunicat al DNA.

Vineri, Ion Florin Moț a fost prins în flagrant în timp ce primea bani, el fiind ulterior reținut.

Numele primarului din Zărand, Ion Moț, apare și în dosarul în care Dan Diaconescu a fost trimis în judecată pentru că l-ar fi șantajat.

În 21 octombrie 2010, patronul postului OTV, Dan Diaconescu, Doru Pârv și Ghezea Mitruș au fost trimiși în judecată de către procurorii anticorupție, pentru șantajarea primarului Ion Moț, precum și a omului de afaceri Paul Petru Țârdea.

Procurorii DNA îl acuză pe Cristian Dan Diaconescu, asociat majoritar la SC Ocram Televiziune SRL și realizator de programe la postul de televiziune OTV, de două infracțiuni de șantaj.

Alături de Dan Diaconescu sunt judecați Dorel Petru Pârv, realizator de programe la OTV, administrator la SC Kundalini SRL, „recidivist postexecutoriu”, și Ghezea Mitruș, jurnalist, fost realizator de programe la OTV, fost director general al publicației „Atac la persoană”, ambii fiind acuzați de șantaj.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că, în perioada mai-septembrie 2009, Dan Diaconescu l-ar fi amenințat în mod repetat, atât în mod direct, în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din 21 iulie 2009, difuzată de postul de televiziune OTV, cât și indirect, prin intermediul lui Doru Pârv, pe primarul unei comune din județul Arad, pentru a-l determina să le dea suma totală de 200.000 de euro.

„Amenințarea a constat în dezvăluirea, la postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare, compromițătoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului că ar fi corupt, că ar fi săvârșit tranzacții ilicite cu terenuri agricole aparținând cetățenilor comunei, păgubindu-i pe aceștia, că are o avere importantă obținută ilicit și că face trafic de influență pe lângă unii miniștri”, susține DNA.

Primarul arădean, sub presiunea acestor amenințări, i-ar fi dat lui Doru Pârv suma de 30.000 euro și 42.000 lei, „scopul fiind ca banii să ajungă, în final, la Dan Diaconescu”.

De asemenea, în cursul lunii aprilie 2005, Dan Diaconescu l-ar fi amenințat de mai multe ori, atât în mod direct, în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din seara zilei de 20 aprilie 2005, cât și indirect, prin intermediul lui Ghezea Mitruș, realizatorul emisiunii „Semnal de alarmă” difuzată pe același post de televiziune, pe omul de afaceri Paul Petru Țârdea, pentru a-l determina să-i dea suma totală de 100.000 euro, din care a primit efectiv 4.500 de euro.

Dan Diaconescu și Doru Pârv au fost arestați preventiv în 23 iunie 2010. Dan Diaconescu a fost eliberat din arest în 25 iunie 2010, în urma unei decizii a Tribunalului București, care a înlocuit măsura arestării preventive cu interdicția de a părăsi țara. Doru Pârv a fost eliberat din arest în 4 august 2010, Tribunalul București admițând atunci cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulată de acesta. Instanța a dispus în cazul lui Pârv interdicția de a părăsi localitatea de domiciliu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale pentru toate...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
De ce niciun trecător nu a intervenit pentru a-l salva pe bărbatul ucis în Crângași!...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
Îți fac direct dosar penal. ALERTĂ pentru șoferii care merg la RAR. Îți confiscă și...
Toți șoferii fac această mare greșeală. Amenda e usturătoare
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
"Era o fată nevinovată". Ipoteza polițiștilor în cazul fetiței de doi ani din Dolj găsită...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Prețurile la biletele de avion ajung la cote maxime
×