Primarul Dorin Florea, în dispută cu BOR pe tema banilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Primarul Dorin Florea, în dispută cu BOR pe tema banilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului
Publicat: 05/02/2014, 15:32
Actualizat: 21/03/2019, 18:33

Banii ceruți autorităților locale pentru Catedrala Mântuirii Neamului au generat o dispută publică între primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, și Patriarhie, edilul reclamând „partizanatul” cu iz politic al Bisericii, oficialii BOR replicând că declarațiile edilului sunt nefondate și ofensatoare.

Conflictul primarului Florea cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a plecat de la declarații ale edilului publicate de presa locală în 30 ianuarie.

Astfel, într-un articol cu titlul „Dorin Florea: BOR este complicele politicienilor”, primarul din Târgu Mureș afirmă, în contextul solicitării BOR pentru fonduri destinate Catedralei, că „adevărata mântuire a neamului înseamnă în momentul ăsta să te implici să scoți acest popor dintr-un derapaj uriaș spre mediocritate, spre subcultură, spre lipsă de educație”.

„Astea mi se par acum problemele cele mai mari pe care Biserica ar trebui să și le asume, nu să fie partizană, parteneră sau să se creeze culpabilizări din astea: – dă-mi niște bani sau ți-am dat niște bani, dar vii să îmi faci campanie sau îmi faci nu știu ce”, a adăugat Dorin Florea, citat de presa locală.

Primarul a mai spus că i-a transmis punctul său de vedere Patriarhului BOR, PF Daniel. „I-am scris o scrisoare în care i-am explicat că nu banul e important aici, că faci o Catedrală. Asta e partea cea mai la îndemână pe care o vedeți într-o clasă politică ce crede că și pe Ăla de Sus Îl poți duce cu șmecheria. Că doar astea sunt falsele iubiri față de Biserică. Astea se fac în tihnă și în tăcere”, a declarat Dorin Florea.

În reacția la declarațiile primarului, venită marți, Patriarhia ține să îi reamintească acestuia că „în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2012, în mod regretabil, un preot ortodox din Târgu Mureș a fost atras la una din manifestările electorale ale domniei sale”.

„Referitor la presupusul «partizanat» al Bisericii cu clasa politică, este ciudată atitudinea politicianistă tocmai a domnului primar al municipiului Târgu Mureș. Îi reamintim domnului Dorin Florea că, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2012, în mod regretabil un preot ortodox din Târgu Mureș a fost atras la una din manifestările electorale ale domniei sale, în contradicție cu recomandarea Sfântului Sinod făcută partidelor politice de a respecta neutralitatea Bisericii Ortodoxe Române”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de Patriarhia Română.

Potrivit documentului citat, scrisoarea adresată de Patriarhia Română reprezentanților autorităților locale pentru sprijin financiar la construirea Catedralei Mântuirii Neamului este un demers în conformitate cu Legea construirii Catedralei Mântuirii Neamului care prevede că, la solicitarea Administrației patriarhale, autoritățile de stat centrale și locale pot sprijini financiar edificarea viitoarei Catedrale patriarhale.

„Această prevedere a fost inclusă în lege deoarece construirea Catedralei Mântuirii Neamului este un proiect bisericesc național reprezentativ pentru poporul român majoritar ortodox, contribuabil în proporție de 86% la bugetul de stat central și la cele locale. Ca atare, recent, mai multe consilii județene au răspuns pozitiv la solicitarea Patriarhiei de a sprijini construirea acestei Catedrale”, precizează Patriarhia Română.

Potrivit comunicatului citat, opiniile exprimate public de primarul Dorin Florea „ofensează majoritatea românilor ortodocși din municipiul Târgu Mureș, care doresc construirea Catedralei Mântuirii Neamului și contribuie la Colecta națională organizată de Patriarhia Română în bisericile și mănăstirile din țară și străinătate pentru edificarea viitoarei Catedrale patriarhale.

Contactat, marți, de corespondentul MEDIAFAX, Dorin Florea (PDL) a folosit un ton mai nuanțat, declarând că a primit o solicitare de la consilierii Patriarhiei Române să contribuie cu suma de 300.000 de lei la construirea Catedralei Mântuirii Neamului și că el crede că „probabil” Patriarhul Daniel nu a știut despre acest lucru, astfel că i-a trimis o scrisoare în care afirmă că „mântuirea neamului înseamnă să faci gesturi importante”.

„I-am scris Patriarhului că am sprijinit Biserica prin toate mijloacele – financiar, moral, în acțiuni. În bugetul aprobat de Consiliul Local anul trecut am dat bani pentru toate bisericile, de toate confesiunile, pentru că m-au ajutat și au participat activ la armonizarea relațiilor dintre români și maghiari în oraș. Deci, sigur, ajut, cu mare plăcere. Dar eu cred că vorbim de două lucruri diferite. Cu Catedrala Neamului le doresc succes, toată lumea dă bani. Credința trebuie să stea în mesaje pe care să le dea biserica. Mântuirea neamului asta înseamnă, să faci gesturi importante. Politicienii cumpără poporul cu moaște și agheasmă. Cred că Biserica ar trebui să dea un impuls, lecții de demnitate, nu de popor cumpărat”, a spus Florea.

Acesta a arătat că același mesaj i l-a transmis Patriarhului Daniel și prin arhiepiscopul de Alba Iulia, cerându-i să intervină în acest moment greu, în care se petrece „manipularea neamului de către o clasă politică mocirloasă”, preocupată „numai de agheasmă, numai de moaște”.

Florea a adăugat că nu ar trebui încurajate în niciun fel „isteriile și elementele de false credințe”, întrucât „pe Cel de Sus nu poți să-l fentezi cu bani”.

„Deci, nu de Biserică m-am legat, ci de slujitorii ei, care trebuie să fie la înălțime. Poporul a pus ca etalon al încrederii Biserica, nu popii”, a mai spus Florea.

Și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a primit, în noiembrie 2013, o solicitare din partea Patriarhiei de alocare a unei sume de 200.000 de lei pentru finanțarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului.

Edilul Clujului i-a răspuns Patriarhului Daniel, în 9 decembrie 2013, arătând că solicitarea va fi analizată conform noului regulament privind alocările de sume de la bugetul local.

„Vă comunicăm faptul că solicitarea dumneavoastră va fi analizată conform noului regulament privind alocările de sume de la bugetul local, aflat în momentul de față în dezbatere publică, urmând a fi votat în cadrul ședinței Consiliului Local Cluj-Napoca. Desigur, imediat după adoptarea noului regulament de acordare a sumelor nerambursabile pentru culte, membrii Consiliului Local vor analiza cu toată atenția solicitarea Preafericirii Voastre”, a mai arătat Boc.

Emil Boc a explicat corespondentului MEDIAFAX că nu se putea aloca o sumă de bani în 2013 fără a exista o prevedere bugetară prealabilă pe anul trecut.

„O astfel de solicitare trebuie analizată în contextul bugetului local pe anul 2014, iar cei care vor decide alocarea unei sume sunt consilierii locali”, a spus Boc.

Și președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, a primit o solicitare similară din partea Patriarhului Daniel, de alocare a unei sume, nespecificate, pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

„Nu puteam să discutăm în 2013 alocarea vreunei sume, care nu era prinsă în bugetul județului pe anul trecut. Consiliul Județean Cluj va analiza solicitarea PF Daniel”, a declarat corespondentului MEDIAFAX, Horea Uioreanu.

În schimb, în 21 ianuarie, Consiliul Județean Timiș a alocat 100.000 de lei, drept donație, pentru Catedrala Mântuirii Neamului, din bugetul județean pe anul 2014.

„Dacă discutăm de cei 100.000 de lei, cred că este o sumă care poate fi alocată de Consiliul Județean Timiș, chiar dacă, îmi pare rău că nu am putut și nu putem să alocăm suma care a fost cerută de către Patriarhie, pentru ceea ce înseamnă Catedrala Mântuirii Neamului. Noi atât am putut, am considerat că este corect să alocăm această sumă”, declara președintele CJ Timiș, Titus Bojin, care preciza că Patriarhia a cerut suma de 300.000 de lei.

Construcția Catedralei Mântuirii Neamului a început în decembrie 2010. Viitoarea catedrală, de pe Dealul Arsenalului, va avea 120 de metri lungime, 70 de metri lățime și 120 metri înălțime, iar la slujbe vor putea participa 5.000 de credincioși. Costul lucrărilor pentru construcția la roșu a fost estimat la 100 de milioane de euro.

La începutul anului 2011, Sfântul Sinod a aprobat o procedură de colectă națională pentru construirea Catedralei. În februarie 2011, Guvernul a alocat 10 milioane de lei pentru acest proiect. Primăria Capitalei și primării de sector au donat la rândul lor pentru construcție.

Reprezentanți ai societății civile au criticat însă alocarea de bani publici pentru construirea Catedralei.

La sfârșitul anului trecut, presa a relatat că Patriarhia a trimis consiliilor județene o scrisoare prin care solicita câte 300.000 de lei „pentru plata materialelor și manoperei necesare lucrărilor la structură în această fază esențială pentru bunul mers al întregii lucrări”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii anunță că va fi vreme frumoasă în ultima lună de primăvară