Primarul unui oraș din ROMÂNIA vrea SĂ SCOATĂ ROMII AFARĂ din localitate. Pentru moment i-a mutat într-o zonă contaminată

Publicat: 18/09/2012, 13:40
Actualizat: 27/09/2018, 23:42

Sancționat pentru discriminare de CNCD și somat să dispună măsurile pentru decontaminarea spațiilor din incinta Cuprom în care a mutat aproape 110 familii de romi, primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș plănuiește să rezolve problema, mutând cu totul din oraș cele peste 400 de persoane cazate înainte de alegerile locale în spațiile fostului combinat. Și nu doar pe ei, ci și pe cei din blocurile sociale din strada Horea, imobile în jurul cărora anul trecut a fost construit un zid de beton, înalt de aproape doi metri pe care acum primarul vrea să îl dărâme. Aici ar uma să fie locuințe de serviciu pentru personal medical, din învățământ sau familii tinere, spune primarul.

Foto: Mediafax // Ghita Porumb

„Toți cei care locuiesc în blocurile sociale și nu-și plătesc chiriile și au restanțe, anul viitor vor fi mutați într-o zonă socială pe care vrem să o construim undeva, probabil în mediul rural, ca să le dăm posibilitatea să se și întrețină să aibă o gospodărie.
O mare parte dintre ei lucrează la salubrizare, la zone verzi, dar mulți n-au din ce să trăiască. Stau toată ziua la cerșit, cu punga de aurolac în mână, furând fier și așa mai departe. De ce să nu le dăm o șansă? Nu văd ce e rău în asta. Chiar trebuie să-i ținem în oraș de dragul de a-i avea în oraș, în loc să le dăm să muncească, unii să facă cărămidă, oale, alții să-și facă o fermă. Nu se poate face treaba asta în centrul orașului că, dacă s-ar putea face, s-ar face în centrul Bucureștiului, în Piața Victoriei”, a declarat, pentru gândul, Cătălin Cherecheș.

Foto: Mediafax // Ghita Porumb

Cât privește zona și demersurile necesare pentru „cartierul social”, primarul susține că totul e ca și rezolvat: „Eu am un teren. Eu, personal, vreau să-l fac cadou comunității”.

Despre costurile acestui cartier social, Cherecheș spune că „o să ni-l finanțeze guvernul României”, fără a da alte amănunte.

De câte ori este chemată salvarea în zona Cuprom

Până își va pune însă în aplicare planurile, rămâne problema romilor care au fost mutați în imobile din stada Electrolizei, aparținând fostului Combinat Cuprom, cel mai mare poluator din România în vremea cât era în activitate. Relocarea celor aproape 400 de persoane care trăiau în locuințe improvizate în zona Craica s-a făcut în graba campaniei electorale pentru locale, fără niciun aviz din cele care erau necesare în astfel de situații. Cea mai gravă problemă este lipsa avizului de mediu, necesar în cazul în care se schimba destinația clădirilor. Cu atât mai important, cu cât în două dintre cele trei imobile au funcționat laboratoare chimice. Imediat după mutare, în data de 1 iunie, mai multe persoane, între care și copii au ajuns la spital după ce au fost intoxicați cu substanțe chimice.

Foto: Mediafax // Ghita Porumb

Situația, din punct de vedere al stării de sănătate a persoanelor din clădirile de pe strada Electrolizei, nu pare să se fi îmbunătățit, numărul solicitărilor la ambulanță fiind unul semnificativ în perioada iunie-august. Asta chiar dacă autoritățile au statistici diferite. Direcția de Sănătate Publică a județului Maramureș susține că în intervalul menționat au fost 97 de solicitări la ambulanță. Serviciul de ambulanță precizează însă că numărul apelurilor a fost de 65, dintre care 21 de copii.

Foto: Mediafax // Ghita Porumb

Manager general de la Serviciul de Ambulanță Județean Maramureș, dr. Eugenia Tivadar, a declarat, pentru gândul, că salvarea a fost chemată din „varii motive: sindroamele febrile, boli diareice, dar și pentru afecțiuni cardiace, afecțiuni care fac parte din patologii normale”. Întrebată dacă nu i se pare ciudat că odată la două zile locatarii din acea zonă solicită ambulanța, dr. Tivadar a evitat un răspuns tranșant: „Depinde. Și pe alte străzi circulă ambulanța. O parte au refuzat transportul la spital, iar diagnosticul final nu avem cum să îl punem noi. Noi notăm în registru motivul solicitărilor. Doar la spital se poate afla diagnosticul și dacă în cele din urmă au rămas internați sau nu și cât de gravă era starea lor”.

Șeful secției de Primiri Urgență de la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare, dr. Dan Roman, a susținut, pentru gândul, că nu a existat niciun caz de intoxicație, însă nu furnizat nicio dată referitoare la diagnostice puse, invocând că este nevoie de acordul pacientului.

Primăria nu a cerut niciun aviz. Ce au descoperit inspectorii în blocurile sociale

Potrivit unui raport întocmit de prefectura Maramureș, pentru cele trei imobile din incinta Cuprom în care au fost relocați romii nu există nicio autorizație de sănătate, de mediu sau de la pompieri. De asemenea, nu s-au realizat activități de decontaminare și de igienizare înaintea relocării. Astfel, potrivit verificărilor efectuate la fața locului de ISU, după aproape trei săptămâni de la ocuparea locuințelor sociale s-a constat că instalațiile de protecție împotriva descărcărilor electrice erau întrerupte, capetele conductorilor electrici nu erau izolate, iar materiale combustibile erau depozitate în subsolul unui imobil. ISU Maramureș precizează că, potrivit legii, era „obligatorie solicitarea și obținerea autorizației de securitate de incendiu”.

Foto: Mediafax // Ghita Porumb

De asemenea, Agenția pentru protecția mediului Maramureș a informat că că în cazul celor trei imobile „nu a fost înregistrată nicio solicitare de acord de mediu și nu a fost emis niciun act de reglementare”. Acesta ar fi fost necesar în condițiile în care s-a schimbat destinația clădirilor, lucru care s-a întâmplat în acest caz. Astfel, s-a adus la cunoștința Primăriei „necesitatea de a iniția procedurile de mediu pentru schimbarea destinației clădirilor și lucrările de ecologizare și reabilitare, astfel încât să fie eliminată orice posibilitate de afectare a sănătății populației relocate în acestea”.

Ce „chestiune toxică” a identificat primarul

Cu toate acestea, primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a afirmat că a avut toate avizele necesare, susținând chiar că nu avea nevoie de o autorizare de mediu, deși legea prevede acest lucru. „Atâta vreme cât există o verificare cu privire la ce înseamnă contaminare și se specifică foarte clar în urma analizelor că nu există pericol de contaminare nu e nevoie”, a spus el, insistând că oamenii s-au mutat benevol, semnând un acord, și că au toate condițiile.

Foto: Mediafax // Ghita Porumb

Întrebat cum își explică atunci numărul mare de solicitări la ambulanței în zona respectivă, Cherecheș a răspuns: „E o chestiune absolut falsă, la blocurile de la Cuprom nu au fost mai mult de 10 solicitări”. Mai mult, el a susținut că singura „chestiune toxică” din zonă este că oamenii de droghează cu aurolac.

Foto: Mediafax // Ghita Porumb

Oare ăia care sunt cu punga la gură, jumătate din cei acolo sunt acolo cu punga de aurolac, ăia cum se simt? Bine? Aia e chestiunea toxică în primul rând. Lucrurile sunt simple și clare și-n mintea mea, și-n decizia mea, și-n strategia mea. Eu vreau să fac ordine în ceea ce înseamnă viața comunității rome și viața comunității băimărene. Dacă cineva vrea să mă încurce, mă încurcă degeaba pentru că n-o să aibă șanse”, a spus primarul.

Avertisment de la CNCD

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării l-a sancționat cu avertisment pe primarul din Baia Mare, printr-o hotărâre luată la finalul lui iulie. CNCD a solicitat amenajarea/decontaminarea spațiilor din incinata fostului combinat.

Ce a constatat CNCD în analiza sesizării:

  • Despre urgența relocării invocată de primăria Baia Mare: „Urgența invocată s-a referit la posibilitatea apariției unor epidemii, odată cu aproprierea sezonului de vară. Colegiul reține că a existat o necesitate în privința îmbunătățirii condițiilor de viață a cetățenilor din Craica, dar acest imperativ constituie o urgență de cel puțin 22 de ani. Urgența reală a fost definită de perioada în care au avut loc relocările, cea a campaniei electorale pentru alegerile locale, de aproprierea alegerilor, care a pus partea reclamată în situația de a se prezenta în fața electoratului cu promisiunile îndeplinite. Una dintre promisiunile părții reclamate la precedentele alegeri s-a referit la desființarea ghetoului de romi din zona Craica a municipiului Baia Mare”.
  • Despre acordul semnat de romi, invocat de primărie: „În speța de față, acordul semnat de către cetățenii relocați din Craica este unul viciat pentru că aceștia se aflau și se află într-o situație de dependență față de Primăria Municipiului Baia Mare din perspectiva drepturilor legale acordate de autoritatea locală persoanelor care aparțin grupurilor vulnerabile. De asemenea, cetățenii relocați din Craica au semnat un acord de relocare pentru o alternativă de locuire legală, adică pentru locuințe, astfel cum se precizează în actele încheiate între autoritatea locală și cetățenii din Craica. Aceștia din urmă nu au fost informați că cele trei imobile nu îndeplinesc nicio condiție legală pentru a fi utilizate ca spații de locuire”.
  • Despre condițiile din zona Cuprom: „Alternativa de relocare nu îndeplinește niciuna din condițiile legale cerute în cazul unui imobil pentru a fi calificat ca fiind cu destinație de locuință. Din raportul Prefectului Județului Maramureș, depus la dosar, rezultă că nu există o autorizație privind schimbarea destinației celor trei imobile destinate spațiului de relocare. Din cele trei imobile două sunt foste laboratoare chimice și unul este o fostă clădire de birouri, toate au aparținut fostului combinat de prelucarea a metalelor neferoase, cel mai mare poluator al României până la închiderea acestuia. Din raportul mai sus amintit reiese că nu există nicio autorizație de sănătate, de mediu sau de pompieri pentru cele trei imobile în cauză. De asemenea, în cele trei clădiri nu s-au realizat activități de decontaminare și de igienizare înainte de momentul relocării„.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...