Primul concurs de atelaje canine din acest sezon, desfășurat pe zăpadă adusă cu căruțe

Primul concurs de atelaje canine din acest sezon, desfășurat pe zăpadă adusă cu căruțe
Primul concurs de atelaje canine al sezonului se desfășoară, în acest week-end, în Snowpark Ciumani, județul Harghita, zăpada cu care au fost acoperite traseele fiind adusă cu căruțe din Munții Gurghiu, de la altitudini de aproximativ 1.700 de metri, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Publicat: 12/01/2014, 15:12
Actualizat: 31/07/2014, 13:11

Primul concurs de atelaje canine al sezonului se desfășoară, în acest week-end, în Snowpark Ciumani, județul Harghita, zăpada cu care au fost acoperite traseele fiind adusă cu căruțe din Munții Gurghiu, de la altitudini de aproximativ 1.700 de metri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primul concurs al sezonului competițional de atelaje canine, care se desfășoară în Snowpark Ciumani, a fost programat încă de anul trecut și, fiind o competiție internațională, la care și-au anunțat participarea sportivi din Ungaria, Bulgaria și Slovacia, alături de concurenții din mai multe județe ale țării, organizatorii au făcut eforturi pentru a se asigura că traseele vor fi acoperite cu zăpadă.

Astfel, zăpada a fost adusă cu căruțe de pe versanții nordici ai Munților Gurghiu, de la aproximativ 1.700 de metri înălțime.

„Iarna aceasta total neobișnuită ne-a creat mari probleme și aproape ne-a distrus planurile, întrucât zăpada lipsea de pe traseele de concurs. Împreună cu reprezentanții composesoratelor din zonă am căutat locurile de unde am putea aduce zăpada, pe care am găsit-o pe versanții nordici. Peste 50 de căruțe de zăpadă am cărat de la vârf. Avem concurenți care au venit și de la o mie de kilometri, din Bulgaria și ia parte chiar campionul european la concurs”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Kiss Attila, repezentant al organizatorilor, concurent și preot romano-catolic în Rodna (Bistrița-Năsăud).

Zăpada a fost bătătorită cu ratracul, un utilaj cu șenile folosit la tasarea omătului pe pârtiile de schi.

Un număr 22 de echipaje din țară și din străinătate s-au aliniat la startul primului concurs de atelaje canine din acest sezon, desfășurat în parcul destinat sporturilor de iarnă în pădurile care aparțin localității Ciumani, alergând pe trasee de 8 și 16 kilometri, în funcție de numărul câinilor înhămați la sanie. Concursul a început sâmbătă și se încheie duminică.

Printre participanți s-au numărat actualul campion european Hering Tamas din Ungaria, Constantin Grosu-Rică din Bălan, medaliatul cu bronz la Campionatul European de sprint FISTC 2010 de la Donovaly (Slovacia).

„M-am simțit bine și eu și câinii. Din păcate, în Ungaria nu avem zăpadă deloc, anul acesta încă nu am făcut antrenamente în zăpadă, deci aici am participat și la primul antrenament și la primul concurs al sezonului. Felicitări organizatorilor”, a spus campionul european Hering Tamas.

„Este primul meu concurs cu sania trasă de câini, și pentru mine și pentru câini a fost foarte dificil din cauză că erau multe pietre pe traseu, unele porțiuni erau înghețate, dar sunt bucuros că am reușit să terminăm cursa, iar câinii sunt fericiți că au putut să alerge pe zăpadă, căci în Bulgaria nu avem. A fost o cursă foarte dificilă, dar peisajele sunt extraordinar de frumoase”, a afirmat Ivelin Todorov, concurent din Bulgaria.

Nici concurenții din România nu au putut face antrenamente în zăpadă.

„Câinii au tras bine, având în vedere că s-au antrenat cu căruciorul și cu mașina mică; am legat 16 câini deodată în urma mașinii să alerge, ca să își mențină condiția fizică”, a explicat Parajdi Zoltan, un concurent din Miercurea Ciuc.

Sezonul competițional la atelaje canine este programat să aibă loc în următoarele 10 săptămâni și cea mai mare dorință a musher-ilor (conducătorii atelajelor) și iubitorilor acestui sport este să vină ninsorile.

La sfârșitul săptămânii viitoare este program un nou concurs, la Lacul Roșu.

Competițiile cu atelaje trase de câini arctici au devenit tradiție în Harghita, primele întreceri locale și județene fiind organizate în urmă cu un deceniu. An de an, tot mai mulți sportivi au intrat în asociații de profil.

Județul Harghita oferă condiții propice practicării celui mai cel mai popular sport în Alaska.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Jennifer Lopez și Ben Affleck în pragul divorțului? Actorul s-ar fi mutat deja din vila...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Ungaria a pus ochii pe Ținutul Secuiesc. Viktor Orban a pornit asaltul
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
(P) 8 Sfaturi pentru achiziţionarea primului tău apartament
×