Principalul acționar al șantierului naval Mangalia a cerut falimentul

Principalul acționar al șantierului naval Mangalia a cerut falimentul
Publicat: 24/07/2015, 14:40
Actualizat: 24/07/2015, 20:07

Korea Development Bank (KDB), care deține o participație de 31,46% la Daewoo Shipbuilding&Marine Engineering, consideră că lichidarea celor două divizii este inevitabilă, având în vedere pierderile operaționale ale grupului, de peste 3.000 de miliarde de woni (2,5 miliarde dolari), relatează portalul Korea IT Times.

Președintele grupului, Jung Seong-rip, a declarat anterior că Daewoo trebuie să restructureze toate subsidiarele care nu au legătură cu contrucția de nave.

KDB, principalul creditor al Daewoo, consideră însă că în restructurare trebuie inclus și șantierul naval din Mangalia.

„Daewoo Mangalia și DeWind sunt incapabile să funcționeze în continuare din cauza problemelor actuale ale grupului și trebuie lichidate. În procesul lichidării, incluzând injectarea de capital de lucru și actualizarea garanțiilor de împrumut, ar putea apărea o pierdere semnificativă”, a anunțat Korea Development Bank.

Un oficial al KDB a explicat că lucrurile vor fi mai clare după analizarea situației financiare.

„Chiar dacă lucrurile vor fi mai clare după analiza situației financiare, dacă să restructurăm diviziile din străinătate, se pare că lichidarea va fi singura soluție”, a spus oficialul.

Șantierul naval Daewoo-Mangalia Heavy Industries (DMHI), cel mai mare constructor de nave din România, controlat de grupul sud-coreean Daewoo și de statul român, a raportat pentru anul trecut pierderi record de 700 mil. lei, un nivel de aproape șapte ori mai mare față de 2013, arată datele de la Registrul Comerțului.

Daewoo-Mangalia Heavy Industries, o companie despre care fostul ministru al economiei Constantin Niță spunea în 2014 că are o importanță economică și socială esențială pentru România”, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 914 milioane de lei, în scădere cu 23% față de 2013, în timp ce numărul de salariați s-a menținut la un nivel relativ constant, respectiv 2.600 de oameni, potrivit Ziarului Financiar.

Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering deține din 1997 o participație de 50,99% la DMHI. Ceilalți acționari sunt Șantierul Naval 2 Mai Mangalia, aflat în propritatea Ministerului Economiei, cu o deținere de 48,99%, și trei investitori coreeni.

Pe lângă Daewoo Mangalia, grupul trebuie să rezolve și problema diviziei eoliene DeWind din Irving, Texas, care este nerentabilă.

Surse apropiate situației citate de Reuters anticipează că grupul va înregistra în trimestrul al doilea pierderi de peste 1.000 de miliarde de woni (862 milioane dolari).

Numele șantierului naval Daewoo Mangalia a apărut într-un caz de evaziune fiscală în care procurorii DIICOT Constanța au efectuat joi zeci de percheziții în șase județe și în București.

Potrivit DIICOT Constanța, 55 de percheziții domiciliare au fost făcute joi în județele Constanța, Tulcea, Galați, Brăila, Buzău, Botoșani și în municipiul București, la sediile unor societăți comerciale și la domiciliile unor persoane fizice, asociați sau administratori ai respectivelor societăți, într-o cauză penală vizând infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani.

Din investigațiile desfășurate a reieșit că, în perioada 2012 – 2015, mai mulți cetățeni coreeni și români, prin intermediul unor societăți comerciale din România, deținute sau controlate de aceștia, au contractat diverse lucrări de la SC Daewoo Mangalia Heavy Industries SA, pe care apoi le-au subcontractat unor societăți-fantomă pentru a evita plata către bugetul consolidat al statului a TVA și a impozitului pe profit aferente lucrărilor realizate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?