Prințul Charles vrea să restaureze bisericile medievale abandonate din România

Prințul Charles vrea să restaureze bisericile medievale abandonate din România
Publicat: 01/06/2017, 13:22
Actualizat: 26/03/2019, 00:49

Potrivit Fundației Prințul de Wales România, Prințul de Wales a vizitat, miercuri după-amiază, trei biserici medievale din județul Brașov: Drăușeni, Homorod și Mercheasa.

Cele trei biserici au fost construite în jurul anilor 1200, în stil romanic și extinse în 1500 în varianta în care le găsim și astăzi.

Bisericile, înconjurate de fortificații din secolele XIV și XV, au fost construite de comunitatea saxonă care s-a stabilit în Transilvania acum 800 ani. În 1990, în Transilvania locuiau un sfert de milion de saxoni, iar astăzi au rămas mai puțin de 15.000.

Fundația Prințul de Wales România lucrează, împreună cu Fundația Bisericilor Fortificate și cu autoritățile române, la un nou model de dezvoltare pentru bisericile medievale abandonate. Fundația nu își propune doar să restaureze clădirile istorice, ci și să creeze un mic circuit economic în jurul lor, ceea ce va asigura întreținerea acestora pe viitor și va crea locuri de muncă pentru localnici.

„Fundația Prințului intenționează să piloteze noul model cu biserica Drăușeni. Cei 800 de ani de istorie impresionantă a bisericii sunt acum în ruină, pentru că întregul loc este vandalizat și neglijat. Organizația a dezvoltat un plan care include renovarea bisericii, construirea unei cafenele, a unor facilități de cazare în clădiri adiacente și a unor ateliere de materiale tradiționale. Toți angajații vor fi localnici, iar locul va fi inclus în circuitele turistice ca unul al artei și meșteșugurilor. Dacă proiectul pilot are succes, modelul ar putea fi extins și către alte monumente asemănătoare din regiune”, arată Fundația Prințul de Wales România.

În sudul Transilvaniei sunt aproximativ 250 de biserici și sate medievale aflate în pericol, multe dintre ele fortificate și construite acum 400-600 de ani.

„Regeneration Through Heritage” este un concept de succes al organizației Prințului de Wales, care susține atât conservarea patrimoniului, cât și stimularea economică.

Prințul Charles s-a aflat, miercuri, în satul Viscri, județul Brașov, unde s-a întâlnit cu membri ai Pro Silva, organizație europeană care susține un management forestier responsabil. Prințul de Wales a avut și discuții cu fermierii din zonă, care ar putea să acceseze noi piețe, chiar în străinătate.

De asemenea, Prințul Charles a primit, luni, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca ca semn de recunoaștere a contribuției deosebite a Alteței Sale Regale Prințul de Wales în domeniul valorificării patrimoniului cultural românesc, al promovării valorilor istorice multiculturale, al cunoașterii mediului spiritual și natural românesc peste hotare, precum și pentru întărirea cooperării dintre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și România.

Fundația Prințul de Wales România este singura organizație a acestuia din România și a fost înființată în urmă cu doi ani. Aceasta susține conservarea patrimoniului cultural, agricultura și dezvoltarea sustenabilă. În fiecare an, organizația oferă cursuri de pregătire pentru restaurarea clădirilor istorice, pentru revitalizarea meșteșugurilor vechi și stimularea micilor afaceri.

Fundația are sediul în satul Viscri din județul Brașov, localitate aflată în patrimoniul UNESCO, unde o casă din 1700 a fost transformată în centru de pregătire și pensiune.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Capcana STB pentru șoferii nesimțiți. Nimeni nu mai scapă
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...