Privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), istoria unui dosar finalizat după nouă ani

Privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), istoria unui dosar finalizat după nouă ani
Publicat: 08/08/2014, 16:15
Actualizat: 09/08/2014, 08:44

Dosarul privind privatizarea ICA, prin achiziționarea de către grupul Grivco, controlat de Dan Voiculescu, a pachetului majoritar de acțiuni al institutului, în 2003, a fost deschis de Parchetul instanței supreme, în urma unei sesizări formulate de Corpul de control al Ministerului Agriculturii.

Acestea sunt cele mai importante repere cronologice ale dosarului:

10 iunie 2005 – Parchetul instanței supreme dispune neînceperea urmăririi penale în dosarul ICA; procurorul își motivează soluția arătând că faptele constatate în raportul Corpului de control al Ministerului Agriculturii nu erau prevăzute de legea penală.

7 martie 2007 – la DNA este înregistrată o plângere anonimă care făcea trimitere la articolul publicat într-un cotidian central, al cărui titlu era „Moralistul Voiculescu tunde 40 de milioane de euro în afacerea institutului de cercetări alimentare”.

4 decembrie 2008 – Dan Voiculescu, alături de alte 12 persoane printre care fostul ministru al telecomunicațiilor Sorin Pantiș, este trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul privind privatizarea ICA. Procurorii DNA susțin că privatizarea frauduloasă a institutului a fost făcută în folosul lui Voiculescu, ea fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu suma de peste 7,7 milioane de euro.

6 ianuarie 2009 – La Tribunalul București are loc primul termen de judecată în dosarul ICA. La acest prim termen, instanța Tribunlului București a constatat lipsa de apărare pentru Dan Voiculescu și un viciu de procedură în cazul lui Gheorghe Sin, membru în Adunarea Generală a Acționarilor a ICA, dispunând amânarea discuțiilor în dosarul privind privatizarea institutului.

3 martie 2009 – Dosarul este mutat la instanța supremă, după ce procurorii DNA au cerut acest lucru având în vedere că, în decembrie 2008, la doar câteva zile distanță după trimiterea lui Dan Voiculescu în judecată, el redevine parlamentar.

29 iunie 2012 – Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) trimit dosarul înapoi la Tribunalul București după ce Dan Voiculescu își dă demisia din Senat. Drept efect al demisiei, instanța supremă admite ca nu mai este competentă să judece dosarul.

18 iulie 2012 – Tribunalul București reia dezbaterile în dosarul privatizării ICA.

20 decembrie 2012 – Ca urmare a faptului că Dan Voiculescu este din nou ales senator – în 9 decembrie – Tribunalul București nu mai este competent să judece cauza. Astfel, dosarul ajunge pentru a doua oară pe masa magistraților de la instanța supremă.

31 ianuarie 2013 – Are loc primul termen la ICCJ. Din completul de judecată fac parte judecătorii Cristina Rotaru, Ioana Bogdan și Ionuț Matei, adică exact magistrații care l-au condamnat în primă instanță pe Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul „Trofeul Calității”.

5 februarie 2013 – Pentru a treia oară, dosarul ajunge la Tribunalul București, după ce Dan Voiculescu demisionează din funcția de senator, iar ICCJ nu mai este competentă să judece acest proces.

26 septembrie 2013 – Dan Voiculescu este condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani, însă decizia Tribunalului București nu a fost definitivă. Tot în primă instanță, directorul ICA, Gheorghe Mencinicopschi, și fostului ministru Sorin Pantiș au primit câte șase ani de închisoare cu executare. Ceilalți inculpați, în număr de 12 – pentru că cel de-al 13-lea, Gheorghe Domnișoru, a decedat în 19 martie 2013 – au primit pedepse între cinci și șase ani de închisoare cu executare.

7 martie 2014 – Are loc primul termen, în apel, al procesului, la Curtea de Apel București.

29 aprilie 2014 – Judecarea cauzei este amânată după ce președintele completului, judecătorul Stan Mustață, este ridicat de procurorii DNA și dus la audieri, chiar în ziua procesului.

1 iulie 2014 – Are loc primul termen de judecată, cu un nou complet format din magistrații Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea, cei care, după doar patru înfățișări, au dat sentința definitivă în acest caz.

8 august 2014 – Dan Voiculescu este condamnat definitiv în dosarul privind privatizarea ICA la 10 ani de închisoare cu executare. Fostul Ministrul Sorin Pantiș a primit o pedeapsă de 7 ani de detenție, iar Gheorghe Mencinicopschi de 8 ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu