Procurorii cer închisoare cu executare pentru Pinalti, Dorin Cocoș și Gabriel Sandu, în dosarul „Microsoft”

Procurorii cer închisoare cu executare pentru Pinalti, Dorin Cocoș și Gabriel Sandu, în dosarul Microsoft
Publicat: 09/03/2016, 11:44

Cercetarea judecătorească pe fond în dosarul „Microsoft” a ajuns la final astfel că procurorii DNA au cerut ca toți cei judecați în cauză să fie condamnați la închisoare cu executare. Astfel, pentru fostul primar din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, s-a solicitat condamnarea pentru trafic de influență și confiscarea a aproape patru milioane de euro. În ceea ce îl privește pe fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, DNA a cerut detenție dar și confiscarea a aproximativ trei milioane de euro.

În cazul omului de afaceri Dorin Cocoș, în sala de judecată, procurorul de ședință a cerut condamnarea pentru trafic de influență și confiscarea a aproximativ nouă milioane de euro.

Pentru afaceristul Nicolae Dumitru, DNA cere condamnarea pentru trafic de influență și confiscarea a 7,65 milioane de dolari și a 2,9 milioane de euro.

Avocații celor patru au cerut judecătorilor să țină cont de procedura simplificată, care se referă la recunoașterea faptelor și de faptul că au făcut denunțuri care au dus la descoperirea altor fapte de corupție, cerând astfel pedepse cu suspendare.

La termenul de miercuri, fostul primar Gheorghe Ștefan și omul de afaceri Dorin Cocoș au dat declarații în fața judecătorilor.

„Am apelat la Gheorghe Ștefan pentru că eu știam că el are o influență politică asupra ministrului de atunci Gabriel Sandu, cu care eu nu aveam absolut nicio relație”, a declarat Dorin Cocoș.

Și Gheorghe Ștefan, fost primar în Piatra Neamț, a făcut precizări în fața judecătorilor, explicând că „Eu doar l-am adus pe Gabriel Sandu la acele întâlniri. Țin minte ca i-am si zis ulterior, la partid lui Gabriel Sandu: Fă doar daca e legal, că dacă nu e legal nu ne mai salveaza nici Zeus! Eu nu am participat niciodată la niciun fel de discuții despre comisioane sau sume de bani ce puteau fi obținute în această afacere. După o lună sau două de la întâlniri, Dorin Cocoș a venit la mine și mi-a zis „Nea’ Gigi, am rupt și pentru tine patru milioane de euro din afacerea aia”. Eu nici nu stiam că afacerea se cheamă Microsoft. Eu i-am spus că nu am nevoie de nimic. Dacă vrei, poți finanța partidul, pentru că vin alegeri prezidențiale. După o săptămână, Dorin Cocoș a venit la mine și mi-a cerut să îi recomand o persoană care să achiziționeze materiale promoționale pentru partid. Așa era practica. Atunci i l-am recomamdat pe Decebal Drăghiș, îl cunoșteam amândoi și mai participase la campanii electorale. Era persoana care trebuia să facă munca de jos”.

Oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Dumitru Nicolae, precum și fostul primar Gheorghe Ștefan și fostul ministru Gabriel Sandu au fost trimiși în judecată, în 23 martie, în dosarul „Microsoft”.

În dosarul „Microsoft”, oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Nicolae Dumitru și Gheorghe Ștefan, sunt acuzați de trafic de influență și spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, de luare de mită și spălare de bani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoș ar fi pretins și primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică și Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și vicepreședinte PDL, să asigure firmelor susținute de Florică încheierea și derularea contractului de licențiere Microsoft cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoș ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ștefan și Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziționarea dreptului de utilizare a licențelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Cele mai aspectuoase aperitive pentru masa de Paști. Se prepară în 20 de minute
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai