Gândul
13.02.2020
Știri

Ministrului Dezvoltării în cazul dosarului Ghizdeanu: „Am găsit multe nereguli. Am informat procurorii”

Ministrului Dezvoltării în cazul dosarului Ghizdeanu: „Am găsit multe nereguli. Am informat procurorii”

Ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, a declarat joi, după ce Ion Ghizdeanu a fost pus sub control judiciar, că a identificat multe nereguli la lucrările de infrastructură finanţate din bani publici, subliniind că a informat procurorii cu privire la ilegalitățile descoperite.

Joi, procurorii Parchetului Sectorului 1 au început urmărirea penală într-un dosar care vizează nereguli identificate la 17 primării. În acest caz este urmărit penal şi Ion Ghizdeanu, fostul preşedinte al Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, potrivit stiripesurse.ro.

„Am identificat şi identificăm multe nereguli. Aş vrea să vă dau o neregulă simplă, nu este posibil ca o localitate cu câteva mii de locuitori să primească un credit de multe milioane de lei ce nu ar putea fi acoperit nici în 300 de ani din veniturile acelei localităţi. (…) Absolut toate procesele verbale de control din teritoriu unde s-au constatat nereguli au fost înaintate organelor de cercetare penală”, a spus Ion Ștefan, pentru Mediafax.

Ion Ghizdeanu a fost pus sub control judiciar joi, fiind acuzat de fals intelectual după ce ar fi falsificat nu mai puţin de 1.080 de procese verbale.

Fostul șef al Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză era considerat omul-cheie al PSD-ului în implementarea politicilor economice şi împărţirea banilor statului.

Potrivit acuzațiilor formulate de procurori,  Ghizdeanu a falsificat evaluarea unor proiecte depuse de autorităţile locale, mai precis pe cele ale primarilor PSD, ca să îi ajute să obţină finanţări de la stat. Aproape 80% dintre programele dezvoltate prin Fondul de Investiţii mergeau către social democraţi, susțin unele surse.

Joi au avut loc percheziţii la 17 primării din România care au obţinut finanţare din fondul gestionat de Ghizdeanu.

Inchide