Procurorul DNA Mihaiela Iorga, trimisă în judecată de colegii ei de la Ploiești pentru favorizarea făptuitorului

Procurorul DNA Mihaiela Iorga, trimisă în judecată de colegii ei de la Ploiești pentru favorizarea făptuitorului
Publicat: 08/02/2018, 14:32
Actualizat: 06/06/2018, 04:35

În perioada 2015 – iunie 2017, la rugămintea expresă a unui inculpat dintr-un dosar aflat la acea vreme pe rolul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploiești, procurorul Moraru Iorga Mihaiela, pentru a îngreuna cercetările și tragerea la răspundere penală a inculpatului, cu intenție directă, l-a ajutat, prin efectuarea mai multor acte comisive și omisive, precizează DNA, într-un comunicat de presă.

Mai exact, aceasta ar fi desfășurat activități de anchetă în afara unui cadru legal, în paralel cu urmărirea penală derulată de procurorii D.I.I.C.O.T Ploiești.

Procurorul Moraru Iorga Mihaiela a purtat cu inculpatul, la vremea respectivă urmărit internațional, mai multe discuții informale în cadrul cărora, printre altele, i-a transmis acestuia „aibă un pic de răbdare că lucrurile nu se rezolvă peste noapte”. Același gen de discuții au fost purtate și cu intermediari ai aceleiași persoane, în biroul său din sediul Direcției Naționale Anticorupție, pentru a stabili modalitatea în care poate fi ajutată, se menționează în comunicat.

De asemenea, spun anchetatorii, Iorga „a făcut demersuri de identificare și, ulterior, de preluare nelegală spre soluționare, a unui dosar înregistrat la Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, aflat în lucru la un alt procuror, prin inducerea în eroare în sensul că ar instrumenta o cauză mai veche și care privește aceleași fapte”.

După preluarea cauzei, magistratul ar fi dispus efectuarea unei expertize judiciare financiar-contabile și fiscale „cu obiective favorabile, apte a trunchia activitatea infracțională a persoanei protejate, care s-a finalizat prin formularea unor concluzii favorabile acesteia” și „i-a pus sub acuzare pe inspectorii antifraudă care au întocmit procesele verbale – mijloace de probă avute în vedere de judecătorul de drepturi și libertăți pentru confirmarea măsurii arestării preventive dispusă față de persoana respectivă, la data de 06.03.2016, fără ca la dosar să existe probe care să releve, în mod rezonabil, intenția infracțională a acestora”

„Moraru Iorga Mihaiela nu a depus la dosarul cauzei raportul de expertiză, după predarea acestuia de către experții desemnați. Mai mult, magistratul a invocat în cuprinsul a patru ordonanțe de prelungire a măsurii controlului judiciar a împrejurării, neadevărate, că raportul de expertiză nu a fost finalizat (în condițiile în care acest raport de expertiză ajunsese la inculpată în data de 17 octombrie 2016 și chiar aceasta dispusese prin ordonanță stabilirea cuantumului onorariului final și achitarea contravalorii expertizei, în cea mai mare parte din fondurile Direcției Naționale Anticorupție)”, precizează DNA.

Omul de faceri favorizat ar fi fost Florian Walter.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Iorga a fost revocată din DNA la ordinul procurorului șef, Laura Codruța Kovesi, în iulie 2017, revenind ulterior în cadrul parchetului ca urmare a unei decizii a instanței.

Potrivit procedurii, atunci când față de un magistrat se pune în mișcare acțiunea penală, CSM dispune suspendarea din magistratură.