Procurorul orădean Viorel Gavra, exclus din magistratură. El este suspectat că a intervenit într-un dosar de corupție, pentru concubina sa

Procurorul orădean Viorel Gavra, exclus din magistratură. El este suspectat că a intervenit într-un dosar de corupție, pentru concubina sa
Publicat: 18/07/2012, 15:10
Actualizat: 18/07/2012, 15:10

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, miercuri, revocarea lui Viorel Gheorghe Gavra din funcția de prim-procuror al Parchetului Tribunalului Bihor și excluderea lui din magistratură, în urma cercetării disciplinare pentru imixtiune în activitatea altui magistrat.

„În ședința din data de 18 iulie 2012, Secția pentru procurori în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a admis acțiunea disciplinară formulată de Comisia de disciplină pentru procurori împotriva procurorului Gavra Viorel Gheorghe, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor și a aplicat, în baza art. 100 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, modificată prin Legea nr. 24/2012, sancțiunea disciplinară constând în excluderea din magistratură a procurorului”, se arată într-un comunicat de presă al CSM.

De asemenea, Secția pentru procurori a dispus revocarea lui Viorel Gheorghe Gavra din funcția de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, constatând încetarea de drept a suspendării din funcție, dispusă la data de 6 iunie.

„Sancțiunea a fost aplicată pentru săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute la art. 99 lit. h) și l) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, modificată prin Legea nr. 24/2012”, a precizat CSM.

Hotărârea Secției pentru procurori în materie disciplinară poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Contactat de MEDIAFAX, Gheorghe Gavra a spus că nu vrea să comenteze decizia CSM.

În 6 iunie, Viorel Gheorghe Gavra, cercetat disciplinar pentru imixtiune în activitatea altui magistrat, a fost suspendat din funcția de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

„Împotriva procurorului Gavra Viorel Gheorghe a fost declanșată acțiunea disciplinară pentru abaterile disciplinare prevăzute la art. 99 lit h) și l) din Legra nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, constând în exercitarea funcției cu rea credință, respectiv, imixtiunea în activitatea altui magistrat”, preciza Consiliul Superior al Magistraturii.

Surse judiciare declarau atunci pentru MEDIAFAX că Viorel Gavra este suspectat că ar fi intervenit pe lângă procurorii DNA Oradea, care o anchetau pe concubina sa într-un dosar de corupție.

Potrivit surselor citate, acțiunea disciplinară declanșată de inspectorii CSM împotriva lui Viorel Gavra ar avea la bază o sesizare a procurorilor DNA Oradea, care au acuzat intervenții ale magistratului făcute în dosarul concubinei sale, atât direct, cât și prin intermediari.

Astfel, au spus sursele citate, prim-procurorul Viorel Gavra i-ar fi sugerat procurorului DNA Ciprian Man să disjungă ancheta în cazul concubinei sale, Mariana Gal, acuzată de complicitate la trafic de influență, pe motiv de lipsă de probe, și să o trimită în judecată doar pe o altă inculpată, Rodica Mangra, iar ulterior să o exonereze de vină și pe aceasta.

Conform acelorași surse, întrucât procurorul nu s-a conformat cerințelor lui Gavra, magistratul ar fi apelat la alte persoane influente, din mediul politic sau din justiție, fără rezultat, iar eforturile sale au ajuns la cunoștința DNA, care l-a reclamat CSM.

Mariana Gal a fost trimisă în judecată în luna februarie, pentru complicitate la trafic de influență, fiind acuzată că, la intervenția unei amice, Rodica Mangra, ar fi promis că va pune o vorbă bună pe lângă Gavra ca să obțină o soluție favorabilă asistentului notarial Daniel Ciuciu, acuzat de escrocherii imobiliare. În schimb, Mangra i-ar fi cerut lui Ciuciu o garsonieră pentru ea și 20.000 de euro – câte 5.000 de euro pentru cei trei judecători care urmau să se pronunțe, precum și pentru Gal.

Ziarul local Bihoreanul relata despre un conflict între procurorii anticorupție orădeni și șeful Parchetului Bihor, după ce, în luna aprilie, un reportofon a dispărut din biroul șefului DNA Oradea, Marius Iancu, și a ajuns la Macai Iozsef, eliberat în noiembrie 2011 din Penitenciarul Oradea, unde a ispășit 9 ani dintr-o pedeapsă de 12 ani de închisoare, pentru tâlhărie.

Macai s-a prezentat la redacția ziarului local pretinzând că aparatul i-ar fi fost dat de procurorul DNA Ciprian Man, pentru a-l provoca pe Viorel Gavra la o discuție compromițătoare, dar el ar fi refuzat să facă acest joc și a pus aparatul la dispoziția Marianei Gal.

De cealaltă parte, procurorii DNA Oradea susțineau, potrivit publicației, că aparatul a fost furat de Macai, nu din proprie inițiativă, ci la comanda lui Gavra, care ar vrea să-i discrediteze după ce au trimis-o în judecată pe Gal.

La rândul său, șeful Parchetului Bihor declara aceleiași publicații că, de fapt, înscenarea ar fi fost pusă la cale de colegi de la DNA, fiind depuse plângeri de ambele părți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O politiciană din SUA a stârnit controverse după ce a recunoscut că și-a împușcat câinele