Procurorul Viorica Stoica, care a vrut să-l audieze pe Traian Băsescu, candidează la funcția de Procuror General

Procurorul Viorica Stoica, care a vrut să-l audieze pe Traian Băsescu, candidează la funcția de Procuror General
Publicat: 04/10/2012, 21:13
Actualizat: 07/07/2016, 10:44

Procurorul Viorica Stoica care în 2005 a vrut să-l audieze pe președintele Traian Băsescu s-a înscris în cursa pentru funcția de procuror general, deținută până de curând de Laura Codruța Koveși și ocupată interimar de Daniel Morar. Procurorul Stoica a activat în guvernul Tăriceanu și presa a relatat că ar fi fost apropiată de europarlamentarul PSD Corina Crețu. Potrivit relatărilor procurorul Viorica Stoica a anchetat o serie de dosare mediatizate în anii 2000.

Procurorul Viorica Stoica activează în acest moment în cadrul Parchetului General – Secția de Urmărire Penală și Criminalistică. A intrat în magistratură în 1992 la Parchetul Judecatoriei Sectorului 2. Din 1996 a promovat la Parchetul Tribunalului București iar în 1997 a ajuns la Parchetul General. Stoica a condus Corpul de Control al Guvernului în mandatul fostului premier Călin Popescu Tăriceanu. De asemenea, a fost detașată la Deparatmentul de Luptă Antifraudă al Guernului în 2006.

Presa a relatat în 2005 că procurorul Viorica Stoica a fost cea care a investigat dosarul „Frauda Net Consulting” care a pornit în urma unei plângeri formulate de Traian Băsescu în noiembrie 2004. Traian Băsescu și Călin Popescu-Tăriceanu îi acuzau pe membrii BEC de comiterea infracțiunilor prevăzute de articolul 108 din legea 373/2004, referitoare la punerea în uz a unui program de calculator cu vicii aparente sau ascunse și de abuz în serviciu împotriva intereselor statului în forma agravantă, fals intelectual, acțiuni împotriva ordinii constituționale, comunicare de informații false și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni. Plângerea a fost înregistrată, iar dosarul a fost repartizat procurorului Viorica Stoica.

În ianuarie 2005, procurorul a făcut demersurile necesare pentru a-l audia pe Traian Băsescu care deja era instalat în funcția de președinte. Presa a relatat că Ilie Botoș procurorul general al României de la acea vreme a dispus ca dosarul să nu mai fie cercetat de Viorica Stoica. A fost sesizată și Inspecția Judiciară a CSM care a emis un raport în care a precizat că procurorul Stoica a încălat deontologia profesională și că nu „a acționat cu mai mult tact” în cazul audierii președintelui Băsescu. Presa a mai relatat că Viorica Stoica ar fi avut o relație de prietenie cu europarlamentarul PSD Corina Crețu căreia i-ar fi cerut sprijinul pentru a ocupa funcția de procuror general al Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău.

Presa a mai relatat că, în anul 1999, fostul ministru al Justiției, Valeriu Stoica, a dispus începerea urmăririi penale împotriva a patru procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Îalta Curte de Casațe ș Justițe, printre care și procurorul Viorica Stoica. Dosarul privea unele nereguli sesiazate în cadrul investigațiilor ce priveau dosarul de evaziune al lui Ștefan Rizea acuzat de o fraudă de 8.000.000 dolari.

Potrivit relatărilor Viorica Stoica a instrumentat în 2003 un dosar în care conducerea companiei Farmec Cluj a fost trimisă în judecată. Același procuror l-a pus sub acuzare pe fostul prefect al Brașovului Ioan Nicolae Opriș care a fost și arestat.

Claudiu Dumitrescu șeful Departamentul pentru Lupta Antifraudă din cadrul Guvernului a confirmat pentru gândul că s-a înscris în cursa pentru postul de procuror șef al DNA. Procurorul Gheorgeh Moța de la Gorj candidează pentru Parchetul General iar procurorul Ioan Irimie s-a înscris pentru DNA.

Mona Pivniceru a inițiat pe 17 septembrie procedura de selectare a noului procuror general și a noului șef DNA. Până pe 3 octombrie procurororii au avut posibilitate să-și depună candidaturile. Ministerul Justiției va publica pe 5 octombrie lista procurorilor care s-au înscris la concursul pentru cele două funcții și va preciza cine sunt procurorii care au fost admiși pentru interviul cu ministrul Mona Pivniceru. Reprezentanții MJ au precizat că nu vor face publice numele procurorilor înscriși înainte de finalizarea acestei proceduri.

În continuare după ce pe 5 octombrie MJ va face publice numele procurorilor care s-au înscris în concurs și cei care au trecut de prima analiză vor participa la un interviu. MJ a programat sesiunea de interviuri pentru 23-25 octombrie. Interviul va fi susținut de candidați în fața Monei Pivniceru. Pe 1 noiembrie Mona Pivniceru va anunța numele procurorilor pe care i-a selectat pentru cele două funcții.

Mona Pivniceru, criticată de CE

Comisia Europeană a confirmat pentru gândul că secretarul general al CE Catherine Day a transmis ministrului Justiției o scrisoare în care critică procedura de nominalizare a noului procuror general și a viitorului șef al DNA. În scrisoare CE spune că ministerul nu a luat în considerare în totalitate recomandările CE pentru derularea procedurii de nominalizare a procurorului general. „Din păcate puține sau chiar niciuna din aceste recomandări s-au reflectat în procedura anunțată de dumneavoastră”, se menționează în scrisoare trimisă Monei Pivniceru. De asemenea, CE mai spune în scrisoare că solicită o procedură transparentă și publicarea unor criterii clare în baza cărora Pivniceru va alege procurorul general și șeful DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu...
Ce au descoperit anchetatorii la reconstituire, în cazul crimei de pe A1? Avocatul afaceristului dă...
Narcisa, presupusa iubită a tânărului mort în accidentul de la Deveselu, rupe tăcerea: „Nu mă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
E legală depășirea prin dreapta a unei mașini ce virează la stânga? Ce prevede Codul...
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Pericol total în TRANSILVANIA. Este vestea momentului pentru cei care locuiesc în Ardeal
Arpad Paszkany, fostul patron de la CFR Cluj, sedus de o ispită de la „Insula...
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Codin Maticiuc cere ajutorul fanilor în mediul online: ”3000 de euro pentru primul care-l găsește...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Test de cultură generală. Cine a calculat viteza luminii?