Producția de pepeni dintr-o comună ieșeană, cu 35% mai mare decât cea din anii trecuți datorită ploilor și temperaturilor mari – VIDEO

Publicat: 23/08/2019, 10:44

Ploile din această vară și valul de căldură din ultima perioadă au prins bine pepenilor cultivați în comuna ieșeană Probota. Pe final de vară, în doar zece zile, harbujii au fost recoltați și trimiși la vânzare, fie în piețele din Iași, fie către angro-uri din toată țara. Iar câmpurile sunt aproape goale deja.

Vasile Pipirig a cultivat pepeni pe 10 hectare. De 19 ani se ocupă de acest lucru, împreună cu familia lui, iar anul acesta spune că recolta a fost cu 20% mai mare față de anii trecuți.

„În cursul acestui an este o producție bună față de anii anteriori și ca preț, producție și calitate. Ne-au ajutat ploile care au fost. Au mai fost ani ploioși, dar e un an bun, putem spune că ne scoatem și noi din cheltuieli și chiar putem spune profit. Față de anul trecut, putem spune că avem cu 20% mai mult la hectar. Anul trecut să fi fost 40, anul ăsta să spunem vreo 50 de tone la hectar”, a explicat Vasile Pipirig.

Acesta își vinde marfa în toată țara.

„Am două mașini pe care le folosesc eu, împreună cu familia mea, cu copiii. Ce nu reușim noi să ducem în Moldova – Bacău, Piatra Neamț, Suceava, încărcăm în TIR. TIR-ul care este acum venit îl ducem la Brașov. L-am luat la bursă, plătesc omului și transportă până în Brașov, unde vând tot angro. La Brașov vând cu 70 de bani kilogramul. E enorm de bine. Nu am dat niciodată așa. În Brașov e 1,5 lei – 2 lei/kg și noi dacă ducem cu 70 de bani, e bine. Aici dăm cu 40, 50 de bani, vin samsarii, e greu”, a spus Vasile Pipirig.

De când a început recoltarea la Probota, sute de mașini ale intermediarilor au venit să cunpere pepeni chiar de la marginea câmpului. Cei mai mulți sunt din Vrancea.

„Toate mașinile astea care încarcă, iau cu 40, 50 de bani. În piețele Iașului noi vindem cu 50, 60 maxim și ei vând cu 2 lei. De exemplu, la CUG (piața de angro din Iași-n.r.) am lăsat o mașină cu 60 de bani, după ce am plecat eu era 2 lei kilogramul. Anul trecut am dat cu 30 de bani, uneori am dat și cu 10 sau 15 bani kilogramul, nici muncile nu le-am scos atunci și am rămas și cu pepeni pe câmp”, a declarat Pipirig.

În doar zece zile, cantitatea recoltată a fost vândută, iar acum singurii care mai au ceva harbuji sunt localnicii care vând la poartă, pe marginea drumului național ce trece prin sat.

„Producția de anul ăsta e bunișoară față de anul trecut, am cu cinci tone mai mult pe suprafața pe care o am eu. E pământul slab, eu nu îmi permit să pun îngrășământ. Unde sunt culturile mari, unde e asociație, producția e bună. Eu dau harbuzul cu un leuț și rămân și eu cu 1000-2000 de lei. Am investit cam 1500-2000 de lei la hectar. Vând cam de 2-300 de lei pe zi, să zic că merge vânzarea la stradă, unele zile sunt bune, altele nu, că la noi opresc mașinile care trec”, a spus Constantin Roșu, unul dintre localnici.

În comuna ieșeană Probota sunt 120 de producători ce lucrează o suprafață de 350 de hectare.

„Anul ăsta, Probota se poate bucura de o producție record la pepeni și datorită faptului că vremea ne-a avantajat, dar și datorită experienței cultivatorilor din comună. Producția a fost cu aproximativ 30-35% mai mare, mă refer la producția care se poate vinde de pe un hectar, pentru că la cultura de pepeni nu toată cantitatea produsă poate fi vândută, din cauza mărimii, formei, gustului, momentului recoltării”, a declarat Constantin Zamisnicu, primarul Comunei Probota.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”