Prognoza meteo pentru această primăvară. Cum va fi vremea în următoarele trei luni

Redactor:
Adriana Stanca
Prognoza meteo pentru această primăvară. Cum va fi vremea în următoarele trei luni
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a dat publicității un raport privind estimările meteorologice pentru perioada martie - mai 2013.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a dat publicității un raport privind estimările meteorologice pentru perioada martie – mai 2013.

Potrivit ANM, în luna martie vor fi înregistrate temperaturi apropiate de normele climatologice în cea mai mare parte a țării, excepție făcând nord-vestul și nordul teritoriului, unde local valorile termice ar putea fi sub mediile multianuale.

Astfel, temperaturille medii în timpul zilei vor oscila între 5 grade Celsius în Moldova, Maramureș și Transilvania și 7 grade Celsius în Banat. Noaptea, în Moldova valorile vor coborî sub pragul de îngheț ( -1 grad Celsius), iar în Oltenia Dobrogea, Maramureș, Crișana și Banat se vor înregistra medii de 3-4 grade Celsius.

Cantitățile lunare de precipitații vor prezenta valori peste mediile climatologice în cea mai mare parte a teritoriului, excepție făcând sud-estul României, unde acestea vor fi apropiate de normele climatologice. Se estimează 20 de litri/mp în Moldova, Maramureș și Transilvania și până la 80 de litri/mp.

În aprilie, vremea se încălzește, temperaturile medii lunare ale aerului urmând să înregistreze în general valori apropiate de mediile multianuale local în sud-estul, sudul și vestul țării. În restul teritoriului, valorile termice se vor situa sub normele climatologice. Astfel, temperaturile vor fi cuprinse între 6-13 grade Celsius în Banat, 6-11 grade Celsius în Crișana și Transilvania, 9-11 grade Celsius în Maramureș, 8-13 grade Celsius în Oltenia și Muntenia, 9-12 grade Celsius în Dobrogea și 4-11 grade Celsius în Moldova.

În ceea ce privește cantitățile de precipitații, acestea vor fi în general peste normele climatologice în majoritatea regiunilor țării, iar în zonle de câmpie din sudul și estul României sunt așteptate cantități apropiate de mediile multianuale. În Dobrogea sunt prognozate cantități mai reduse de ploi – între 20 și 40 de litri/mp – , în timp ce în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și Moldova vor fi înregistrate precipitații cuprinse între 40 și 65 de litri/mp. În Dobrogea, acestea ar putea ajunge la 80 de litri/mp.

Temperaturile medii lunare în mai vor fi în limite apropiate de mediile multianuale în zonele de câmpie din sudul și vestul țării, în timp ce în restul teritoriului acestea pot fi sub normele climatologice.

Mercurul din termometre va urca la valori de până la 18 grade Celsius în Oltenia și Muntenia, 17 grade Celsius în Banat, Dobrogea și Moldova și 16 grade Celsius în Crișana și Maramureș. Puțin mai frig va fi în Transilvania, unde sunt așteptate temperaturi cuprinse între 12 și 15 grade Celsius.

În ultima lună a primăverii, cantitățile de precipitații vor prezenta în general valori apropiate de mediile multianuale lunare în majoritatea zonelor țării: între 20 și 50 de litri/mp în Dobrogea, 20-100 litri/mp în Moldova, 50-100 litri/mp în Banat și Muntenia, 55-110 litri/mp în Oltenia și 60-95 de litri/mp în Transilvania și Maramureș.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

NEWS ALERT. Primul mare transfer reuşit de CFR Cluj în această iarnă. Campioana României i-a...
Cristi Borcea a vrut să se SINUCIDĂ! Episod şocant, dezvăluit târziu, în noapte
FOTO. Lidia Buble s-a pozat așa în baie! Ipostaza care arată că nu mai are...
Amendă uriașă pentru un șofer român în Franța. El trebuie să plătească 4 milioane de...
Cristi Borcea a recunoscut că și-a lovit soția! De ce a bătut-o și ce filosofie...
Sunt obligați sau nu medicii de familie să îi înscrie pe pacienți în programul de...
Avertismentul directorului general al OMS: Lumea se află în pragul unui eşec moral catastrofal
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
Dacă te vaccinezi anti-Covid, primeşti marijuana gratis. Unde are loc campania
Cristi Borcea a vrut să se SINUCIDĂ! Episod şocant, dezvăluit târziu, în noapte
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
A apărut încă o tulpină a virusului covid-19. Sute de mii de români vor fi...
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Vestea extrem de tristă a dimineții legată de Sebi, copilul de 7 ani dispărut fără...
Spray-ul nazal care te protejează de COVID. Eficiența este de 95%
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Surpriză: Ce se întâmplă în Israel după ce a fost vaccinată peste un sfert din...
Un TATĂ i-a Pregătit Fetiței Lui MORMÂNTUL Și O Duce Acolo Zilnic. DE CE Face...
Inchide