Programul de fertilizare in vitro va fi reluat de la anul. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății

Programul de fertilizare in vitro va fi reluat de la anul. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății
Publicat: 27/09/2014, 13:32
Actualizat: 18/05/2015, 15:54

Programul de fertilizare in vitro va fi reluat de la anul. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, în cadrul Congresului de infertilitate de la București, eveniment la care a participat și omologul său grec, Makis Voridis.

„În bugetul pentru anul 2015 vom prevedea bani și pentru programul de fertilizare in vitro. Acesta putând fi reluat de la anul. Spre deosebire de programul pilot, care a fost întrerupt în anul 2013 și în urma căruia s-au născut 197 de copii, de data aceasta vor fi introduse în programul de fertilizare in vitro doar clinicile cu cea mai mare rată de succes. Am vorbit deja cu comisia de specialitate de la minister și se ocupă deja de acest lucru. Programul este foarte bun și de aceea am decis reluarea lui”, a menționat Bănicioiu.

Întrebat ce nemulțumirile are legate de clinicile care au fost incluse în primul program de fertilizare in vitro, ministerul a răspuns: „Nu sunt nemulțumit. Vreau să reluăm programul și așa cum v-am spus am cerut specialiștilor de la minister să se ocupe de acest lucru. Vreau doar ca acele clinici să fie alese în funcție de performanțe și de rezultatele obținute, iar banii să fie cheltuiți mult mai eficient, pentru ca rezultatele să fie mult mai bune. În momentul de față discutăm ca statul să acopere doar procedura, dar, în funcție și de care va fi ponderea bugetară vom și exact până unde putem acoperi. Noi credem că vom putea aloca chair mai mulți bani în 2015, dar repet, totul depinde ponderea bugetară”, a menționat ministrul Sănătății.

În urmă cu jumătate de an ministerul Sănătății nu lua în calcul reluarea programului de fertilizare in vitro. La vremea respectivă gândul a scris o serie de articole în care a prezentat felul în care tratau autoritățile această problemă de sănătate, care afectează un cuplu din patru. „Un copil pe care nu ți-l dă Dumnezeu este un bun pe care ți-l dorești” și în consecință trebuie să plătești pentru el. Asta spunea la vremea respectivă deputata PSD Lucreția Roșca, care nu era de acord ca statul să ajute financiar cuplurile afectate de infertilitate. Aici puteți citi în întregime felul în care aborda Lucreția Roșca această problemă de sănătate.

Declarația acestei deputate a stârnit revolta cuplurilor care suferă de infertilitate. gândul a publicat scrisoarea unei mame, care și-a căpătat acest statut după șapte ani în care s-a luptat cu această boală.„Uitați-vă în ochii fiicei mele de două luni și jumătate și spuneți-mi că nu a meritat să lupt șapte ani pentru această FIINȚĂ”, i-a adresatNicoleta Cristea Brunel deputatei Lucreția Roșca. Aici puteți citi în întregimescrisoare deschisă, în care Nicoleta Burnel își prezintă experiența personală și în care î-a cerut deputatei să-și reconsidere poziția.

Și Cseke Atiila, ministrul care a introdus pentru prima dată un program de fertilizare in vitro subvenționat de stat, a reacționat la acest fapt. Acesta îi cerea ministrului Sănătății de la vremea respectivă – Eugen Nicolăescu – să reia fertilizarea in vitro, subliniid faptul că România nu stă deloc bine la capitolul natalitate. „În prezent avem un spor natural negativ de natalitate. În România a fost înregistrat un spor natural pozitiv, după revoluție, undeva în jurul anilor ”90. În 2009, datele cu privire la natalitate arătau că sportul natural era la -1,6. Infertilitatea este o problemă medicală recunoscută inclusiv de OMS. Statisticile acestei organizații arată că în prezent un cuplu din cinci se confruntă cu o problemă de fertilitate”, a menționat Cseke.

Deputatul UDMR a mai spus că România este printre puținele țări din Europa în care statul nu ajută cuplurile care nu pot avea copii. „În Europa, singurele țări unde nu a existat un prgram de fertilizare in vitro sunt Polonia, Irlanda și Elveția. Prin implementarea unui asemenea subprogram România intra și ea în categoria țărilor din Europa unde autoritățile se implicau într-o astfel de problemă”, a mai spus Cseke precizând că în alte țări din Europa autoritățile subvenționează atât procedura, cât și tratamentul adecvat. Aici puteți citi întreaga reacție a fostului ministru al Sănătății.

Primul program de fertilizare in vitro în România a fost demarat pe o perioadă de 15 luni, acesta începând în iulie 2011 și sistat la începutul anului 2013. Datele Ministerului Sănătății arată că în primul program de fertilizare in vitro s-au înscris 1129 de persoane și s-au născut peste 300 de copii, iar contribuția statului a fost de 5,6 milioane de lei (1,3 milioane de euro). Ministerul Sănătății susținut financiar o singură procedură de FIV, în două etape:

-4.920 lei după realizarea procedurii de fertilizare (prelevarea ovocitelor prin puncție foliculară; recoltarea spermei și procesarea acesteia; inseminarea ovocitelor; transferul embrionar)

– 1.230 lei după confirmarea finalizării procedurii FIV/ET cu o sarcină, urmată de naștere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?