Proiect al Primăriei București: Militarii rănți în operațiunile din Irak și Afganistan, cetățeni de onoare ai Capitalei

Redactor:
Mihaela Gidei
Proiect al Primăriei București: Militarii rănți în operațiunile din Irak și Afganistan, cetățeni de onoare ai Capitalei
Detalii pe Gândul.

Într-o solicitare adresată primarului Capitalei, ministrul Apărării Naționale, Mihai Viorel Fifor, subliniază că plutonierul major în retragere Dan Daniel Porumb, încadrat în gradul I de invaliditate – rănit în Irak, colonelul în retragere Dorin Petruț, încadrat în gradul II de invaliditate, rănit tot în Irak și caporal clasa a III-a Eugen-Valentin Pătru Stancu, gradul II de invaliditate, rănit în Afganistan, au avut o conduită remarcabilă și fiecare dintre ei merită titlul de Cetățean de Onoare al municipiului București.

Solicitarea Ministerului Apărării Naționale va fi discutată în ședința de miercuri a Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

Potrivit expunerii de motive, Dorin Petruț, născut în anul 1963, este eroul care, în timpul acțiunilor din Irak, în 11 septembrie 2007, într-un atac indirect al insurgenților cu proiectile reactive nedirijate asupra Victory Base Complex Bagdad, a salvat viața colegului său, un colonel britanic, protejându-l cu propriul corp, cu prețul unor răni grave, fiind în pericol să-și piardă un picior. Pentru sacrificiul său, acesta a fost decorat cu Medalia „Non Article 5 NATO” și i s-a conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în gradul de„Comandor” pentru militari cu însemn de război, Emblema de Onoare a Armatei Române și Emblema de Merit „În slujba păcii” clasa I.

De asemenea, tot în 2007, Daniel Porumb, care a împlinit 37 de ani anul acesta, se afla în misiune în Irak și, pe timpul executării unei misiuni de patrulare, transportorul amfibiu blindat în care se afla cu mai mulți camarazi a fost implicat într-un incident în urma căruia au fost răniți alți trei militari. Acesta, care de 10 ani își petrece viața într-un scaun cu rotile, a fost decorat cu Emblema de Onoare a Armatei Române, cu distincția „Eroism, devotament și demnitate”.

Eugen-Valentin Pătru, născut în anul 1989, a participat în anul 2014 la o misiune în Afganistan, executând o misiune de patrulare. Acesta a fost rănit în urma unui atac sinucigaș, cu un autovehicul capcană încărcat cu exploziv, care a intrat direct în mașina de luptă. Eugen-Valentin Pătru a fost diagnosticat cu traumatism la nivelul ambelor gambe, cu desprinderea țesutului muscular, timpan perforat și tulburări de vedere posttraumatice. A primit distincția Emplema de merit „În slujba Păcii” și i s-a acordat titlul onorific de veteran.

Inchide