• Publicat:
Știri

Proiect ambițios: Suedia testează primul camion fără șofer – VIDEO

Proiect ambițios: Suedia testează primul camion fără șofer – VIDEO
Un camion electric fără șofer se află în teste, începând deja să livreze mărfuri pe un drum public din Suedia, transmite CNN.

Startup-ul suedez Einride a început miercuri să opereze camionul electric pe un drum public aflat într-o zonă industrială din Suedia, urmând ca testele să se desfășoare până la sfârșitul anului 2020.

Permiterea unui camion în totalitate autonom să opereze pe un drum public constituie o premieră la nivel mondial. Camionul „T-Pod” este supravegheat de la distanță de un operator, care poate prelua controlul dacă este necesar. Alte companii au realizat astfel de teste pe drumurile publice, având însă un șofer în interiorul vehiculului.

Camionul de 26 de tone este echipat cu camere, radare și senzori 3D, care îi conferă un grad de conștientizare de 360 de grade a împrejurimilor sale. Construit de Einride, acesta utilizează o platformă autonomă de conducere realizată de NVIDIA (NVDA), iar sistemele sale sunt conectate printr-o rețea 5G. Are o distanță de 200 km (124 mile).

Camionul electric are o autonomie de 200 de kilometri și poate atinge viteza de 85 de kilometri pe oră, în perioada de testare putând rula însă doar cu 5 kilometri pe oră.

Autonomia unui astfel de vehicul ar putea reduce costurile de transport cu aproape 60%.

Întreprinderile din întreaga lume sunt încântate de perspectiva unor camioane care nu necesită șoferi, având în vedere reducerea tot mai mare a acestora.

Companiile de transport au nevoie de aproximativ 60.000 de șoferi suplimentari. În Europa, există 150.000 de posturi de șofer neîncărcate, potrivit Transport Intelligence.

Foto: Captură

Tags:
×
Inchide