Proiect: Clădirile organizațiilor care se ocupă de minoritățile istorice românești, scutite de impozit

Redactor:
Iasmina Ardelean
Proiect: Clădirile organizațiilor care se ocupă de minoritățile istorice românești, scutite de impozit
Detalii pe Gândul.

„În baza Codului fiscal, pe lista de scutiri de la plata impozitului pe clădiri, sunt incluse clădirile aflate în proprietatea organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale din România, cu statut de utilitate publică, precum și cele închiriate, concesionate sau primite în administrare ori în folosință de acestea de la o instituție sau o autoritate publică. Conform Constituției, statul sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor țării și acționează pentru păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase. În Româna există organizații care acționează în acest scop în mod complementar autorităților administrației publice, pe care statul este obligat să le sprijine prin măsuri concrete”, se arată în expunerea de motive.

Inițiatorul consideră că o astfel de măsură constă în introducerea egalității de tratament fiscal între organizațiile aparținând minorităților etnice din România și organizațiile care au ca scop păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a persoanelor aparținând minorităților istorice românești înrudite din afara granițelor țării.

În acest sens, deputatul PMP susține că una dintre cele mai vechi organizații este Societatea de Cultură Macedo-Română, cu un sediu istoric, care a fost demolat în 1980 și că pentru aceste fapte nu s-au acordat despăgubiri nici până astăzi.

„În acest sens, exonerarea acestor organizații de la obligația plății impozitului pe clădiri ar constitui în plus o facilitate cu valoare de reparație morală. Prin urmare, propunem amendarea Codului fiscal, și anume completarea listei de scutiri de la impozitul pe clădiri cu clădirile aflate în proprietatea organizațiilor care au ca scop păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității etnice, culturale lingvistice și religioase a persoanelor aparținând minorităților istorice românești înrudite din afara granițelor țării, cu statut de utiliate publică, precum și clădirile închiriate, concesionate sau primite în administrare ori în folosință de acestea de la o instituție publică”, precizează Codreanu.

Potrivit textului legislativ, vor fi scutite de impozit clădirile aflate în proprietatea organizațiilor care au ca scop păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a persoanelor aparținând minorităților istorice românești înrudite din afara granițelor țării, cu statut de utilitate publică, precum și clădirile închiriate, concesionate sau primite în administrare ori în folosință de acestea de la o instituție sau o autoritate publică, cu excepția încăperilor care sunt folosite pentru activități economice.

Propunerea legislativă pentru completarea alin.(1) al art.456 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal a fost depusă la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, și este susținută de deputați PSD, ALDE și PNL.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Horoscop 7 mai 2021. Zodia care se reapropie de familie
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide