„Proiecția” pe care o face ministrul Apărării. Fifor: „Avem în intenție achiziționarea a încă 36 aeronave F16″. Când vor veni și submarinele

Redactor:
Liviu Dadacus
„Proiecția” pe care o face ministrul Apărării. Fifor: „Avem în intenție achiziționarea a încă 36 aeronave F16″. Când vor veni și submarinele
Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a precizat, marți, într-o conferință de presă, că România dorește să completeze escadrila de F16 cu încă 4 aeronave, existând și o proiecție pentru achiziționarea a încă 36 de aeronave F16.

Solicitat să precizeze în ce stadiu sunt negocierile pentru achiziționarea F16, Fifor a răspuns: „Deocamdată este o discuție pe care o avem cu Forțele Aeriene Române. Noi am dori să completăm în momentul de față escadrila pe care o avem de F16 cu încă 4 aeronave”.

„Și (avem, n.r.) încă o proiecție de încă 36 de aeronave F16 pentru care am solicitat în SUA să ni se comunice dacă există posibilitatea să achiziționăm de acolo. Deocamdată așteptăm răspuns pentru că nu te duci să cumperi F16 de pe o zi pe alta. Avem în intenție achiziționarea acestor 36 de noi aeronave”, a adăugat Fifor.

Întrebat dacă aceste negocieri sunt în desfășurare, Fifor a precizat: „Nu este o negociere. Prima dată soliciți să vezi dacă există aceste aeronave și, dacă există, care e prețul. Și după aceea se intră la o negociere, desigur. Așteptăm răspunsul”. 

România a achiziționat deja 12 avioane F-16 de la forțele aeriene din Portugalia. Costul total al contractului de achiziție de avioane F-16 upgradate prin modulul MLU (midlife update) la modelul Block 40 este de 628 de milioane de euro, bani care sunt plătiți în tranșe eșalonate pe 5 ani, începând din 2013. Suma respectivă include, pe lângă avioane, și pachetul logistic, instruirea piloților, pregătirea echipamentelor de zbor și piesele de schimb. 

Submarinele vin după 2020

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat, marți, că programul referitor la submarine este în analiză și că după 2020 ar putea începe o astfel de achiziție.

„Programul referitor la submarine este în analiză, în momentul de față, la Forțele Navale Române. Se discută despre tipul de submarin pe care să-l putem avea în dotarea forțelor navale. Încă nu avem definitivată această analiză tehnică pe care ne-o dorim”, a spus Fifor.

„Eu când am vorbit de submarine am spus că solicitarea este de a avea în dotare trei submarine. Este un program pe termen mediu și lung. În opinia noastră ar putea începe după 2020 o astfel de achiziție, dar totul se face prin dialog competitiv, pentru că ne dorim ca lucrurile să se deruleze cât mai mult în favoarea statului român”, a adăugat Fifor.

El a arătat că, odată ce analiza tehnică va fi gata, se va proceda ca și cu orice alt program major de înzestrare, respectiv se va merge în CSAT pentru a obține aprobarea și se va solicita, de asemenea, aprobarea Parlamentului .

„Ne interesează foarte mult off setul de la astfel de contracte, cum este de pildă cel de la corvete unde off setul va fi folosit pentru modernizarea fregatelor din dotarea forțelor navale române”, a subliniat Fifor.

Tags:
FOTO-ŞOC! Şi-a înşelat iubita însărcinată, cu o bombă sexy de doar 18 ani. Cum arată...
Bătrână bolnavă de COVID-19, legată de pat de asistente, plină de fecale. Atenție, VIDEO cutremurător
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Antonescu! S-au văzut formele generoase în toată splendoarea lor
FOTO. Larisa Iordache, imagini incendiare pe Instagram! Cum arată gimnasta, la 3 ani de la...
Moment tulburător pentru a marca cinci ani de la Colectiv. Ce s-a întâmplat în București
Un fost premier, după atacurile din Franţa: ”Musulmanii au dreptul să omoare milioane de francezi”
Cum au mutat chinezii o clădire veche de 85 de ani și grea de 7.600...
Bătrână bolnavă de COVID-19, legată de pat de asistente, plină de fecale. Atenție, VIDEO cutremurător
Cel mai mare secret! Nicolae Ceausescu a fost indragostit nebuneste de o alta femeie. Elena...
Sexul din spatele porţilor lagărului de la AUSCHWITZ era ”răsplata” naziştilor pentru deţinuţi. Existau, desigur,...
Secretul bine ascuns din vila Elenei Ceaușescu. Cum își teroriza angajații. Viclenia ei nu avea...
Alertă meteo în România. Atenție, vin ninsorile în țară din această noapte
Klaus Iohannis, DECIZIA BOMBĂ a momentului: De astăzi E GRATUIT!
15 semne că femeia te înșală. Una dintre cele mai mari „minciuni” pe care mulți...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
„Suntem două mame cu trei copii.” Când banii câştigaţi în corporaţie nu au mai fost...
Nicoleta Dragne într-un nou scandal uriaș! Fosta concurentă de la Insula iubirii: ”Cât de handicapată...
Inchide