Proiectul de 10 milioane de euro care ar putea pune România pe harta internațională a sporturilor de iarnă a fost relansat

Proiectul de 10 milioane de euro care ar putea pune România pe harta internațională a sporturilor de iarnă a fost relansat
Publicat: 14/01/2018, 11:25
Actualizat: 16/01/2018, 17:38

Primarul Sorin Timiș a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că proiectul prevede, pe lângă pista de schi, o instalație de transport pe cablu de tip telegondolă, cu o capacitate de transport de 1.800 de persoane pe oră, tunuri de zăpadă, instalație de nocturnă și lac de acumulare pentru alimentarea tunurilor de zăpadă.

„Prima bază a construirii unei piste olimpice de schi s-a pus în anii 1940 când, la Borșa, membrii unui club sportiv au început construirea unei stațiuni turistice pentru sporturi de iarnă, urmând să găzduiască Olimpiada de Iarnă din 1948. Proiectul a fost abandonat din cauza războiului și s-a reluat, ulterior, de mai multe ori, atât de autoritățile comuniste în anii 1960, cât și după anii 2000, dar au fost întâmpinate diverse probleme. Primăria Borșa repornește acum investiția care înseamnă instalație de transport pe cablu de tip telegondolă, cu o capacitate de transport de 1.800 de persoane pe oră, și o pârtie olimpică de schi cu o lungime de 2.800 de metri, cea mai lungă din România, dotată cu tunuri de zăpadă, instalație de nocturnă și lac de acumulare pentru alimentarea tunurilor de zăpadă. Investiția este estimată la 10 milioane de euro”, a spus Timiș.

Edilul din Borșa a subliniat că proiectul va fi depus integral la Ministerul Turismului după 15 februarie urmând să treacă prin analize și avizări astfel încât în primăvară să fie semnat contractul de finanțare.

„Lucrările ar putea începe în acest an iar în sezonul 2019/ 2020 pârtia să poată deveni funcțională. Finanțarea proiectului va fi asigurată din fondurile de investiții ale Ministerului Turismului, 85%, iar restul de 15% din surse locale și județene. După finalizarea noii investiții și darea în folosință a pistei, la Borșa ar putea fi organizate competiții naționale și internaționale de schi. Sperăm să atragem și un număr cât mult mai mare de turiști”, a mai spus Sorin Timiș.

Potrivit acestuia, construirea pârtiei de schi este o parte dintr-un proiect mai amplu al Primăriei Borșa, estimat la 70 – 100 de milioane de euro, care include încă 8 instalații de transport pe cablu, construirea unei arene de biatlon și schi fond și complex de trambuline, ajungându-se, în final, la un domeniu schiabil de 25 de kilometri.

„Proiectul complet este prins în Masterplanul de turism al României și s-ar putea derula pe o perioadă de 10 ani”, a conchis primarul din Borșa.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
EXCLUSIV PAPARAZZI | Cu cine am 'prins-o' pe Irina, după despărțirea de Dragnea
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
FOTO EXCLUSIV. Ea este moștenitoarea „imperiului” pe care îl construiește Răzvan Burleanu! Primele imagini
Corina Creţu: În România, salariul minim ar fi aproximativ 3.500 lei dacă s-ar aplica indicatorul...
ROMÂNII care stau la bloc își încarcă mașinile ELECTRICE în acest mod bizar
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
'Era varză' Nuțu Cămătaru s-a iubit cu Nicoleta Luciu și Monica Gabor
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Adrian NĂSTASE a fost REABILITAT și poate CANDIDA
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Profeția teribilă făcută în România! Anunțul venit astăzi, 7 decembrie: "Nu vă pariați viața!"
Liviu Dragnea va fi afectat pe viață! E crunt ce i-a făcut Irina Tănase. Adevărul...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...