PROMOVABILITATE. Sunt școli de șoferi cu un singur elev înscris la examinare. Nici acesta nu a trecut de prima probă pentru obținerea permisului de conducere

Redactor:
Nelu Dorobantu
PROMOVABILITATE. Sunt școli de șoferi cu un singur elev înscris la examinare. Nici acesta nu a trecut de prima probă pentru obținerea permisului de conducere
Sunt școli de șoferi cu un singur ele înscris la examinare. Nici acesta nu a trecut de prima probă pentru obținerea permisului de conducere / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ

În unele orașe și județe din țară sunt școli de șoferi unde niciun cursant nu a reușit să obțină permisul de conducere după prima examinare, iar alte școli au avut înscris un singur elev, dar și el a eșuat.

Nici la nivel de țară situația nu este roz, potrivit unui comunicat al 2032 Communication. Nu mai devreme de anul trecut, doar 35 la sută dintre elevii școlilor de șoferi au obținut permisul de conducere, după prima examinare.

Potrivit documentului citat, sunt județe și orașe unde nicio școală de șoferi nu a ajuns la pragul de 40 la sută, promovabilitate, limită impusă de lege și obligatorie pentru reacreditarea instituțiilor.

Ca exemplu, în Sibiu, cel mai mare procent de promovabilitate obținut de o școală de șoferi privată este de 35,59%.

Potrivit specialiștilor din domeniu, procentul scăzut de promovare a examenului de obținere a permisului de conducere se datorează în primul rând emoțiilor cursanților.

„După un număr mare de elevi examinați la proba practică ne-am dat seama că din cauza emoțiilor, greșelile intervin foarte repede.

„Sunt elevi care în decursul orelor de pregătire merg foarte bine, iar la examen din cauza emoțiilor fac greșeli pe care nu le făceau înainte.

„În momentul în care se urcă examinatorul în mașină deja majoritatea își schimbă comportamentul”, a precizat Horațiu Baltador, directorul școlii de șoferi ELIT.

În vederea redresării situației, managementul unor școli de șoferi a dispus angajarea unor psihologi pentru consilierea cursanților.

Astfel, mărturisesc experții în domeniu, elevii au luat lecții de șofat cu instructori diferiți ca să se obișnuiască cu mai multe persoane însă, în cele mai multe situații, emoțiile de la examen i-au copleșit.

Ore obligatorii pentru obținerea permisului de conducere

Pe locul doi în Sibiu, conform documentului citat, se află școala de șoferi AMSO, cu un grad de promovabilitate de 33,83%. Din cei 1.135 de cursanți înscriși, în 2019, doar 384 au obținut permisul auto, la prima examinare.

„Din cauza emoțiilor nu reușesc să obțină permisul de conducere, cei mai mulți elevi. Ar trebui să aibă mai multe ore obligatorii și să se stabilească în funcție de capacitatea fiecărui elev”, a declarat Vasile Corjescu, directorul companiei citate.

Nu în ultimul rând, pe locul trei în Sibiu se situează școala de șoferi Prima, cu un procent de 33,64 %.

„Se alege cantitatea, nu calitatea. Sunt prea multe școli de șoferi. Numai în Sibiu sunt peste 50 de școli și se fac lucrurile rapid. Nu poți scoate un șofer în 30 ore, însă dacă numărul de ore ar crește, ar crește costurile școlarizării”, a adăugat Dragoș Năstase, administratorul școlii de șoferi Prima.

Conform legii, în momentul de față, un elev e obligat să aibă 30 de ore de conducere pentru a putea da examenul pentru permis auto.

În total, în Sibiu, la cele 60 de școli private de șoferi s-au înscris, la prima examinare, aproape 4.000 de elevi, din care aproape 2.000 au obținut permisul de conducere.

Ultima statistică furnizată de DRPCIV arată că, în 2019, la cele 2.326 de școli din România au fost înscriși peste 400.000 de elevi.

Din acest total, doar 137.000 au obținut permisul de conducere la prima examinare.

Astfel, la nivel național, procentul de promovabilitate este de aproape 35 la sută.

Inchide