Propagandă PE PÂINE. Metode neconvenționale pentru a chema lumea la referendumul pentru familie

Propagandă PE PÂINE. Metode neconvenționale pentru a chema lumea la referendumul pentru familie
Publicat: 03/10/2018, 08:58

Ne aflăm într-o perioadă în care românii sunt dezbinați în două tabere: pro și contra referendumului pentru modificarea Constituției, în sensul redefinirii familiei. Astfel, sloganuri precum Iubirea nu se votează„, sau „#boicot” luptă cu lozinci ca: „Votează DA la referendum, doar așa ne apărăm copiii”.

Campaniile pro-referendum se propagă în medii la care ne-am fi așteptat mai puțin. În biserici, în stațiile de autobuz, iar acum au ajuns chiar în magazinele alimentare. Mesaje care încurajează răspunsul afirmativ la vot au apărut pe alimentul care însoțește masa zilnică a românilor: pâinea. Coșuri cu pâini ambalate împreună cu flyere pe care stă scris: „Vino la referendum! Votează „da” pentru căsătoria dintre un bărbat și o femeie. În 6 și 7 octombrie 2018 să fim măcar 6 milioane la vot.”

Afișe care îndeamnă la vot împânzesc străzile orașelor din România. Astfel că este puțin probabil ca românii să nu fi văzut un mesaj ca: „Dacă nu vii la vot, doi bărbați ar putea adopta un copil, iar în școală copiii vor fi învățați că mama nu e femeie, iar tata nu e bărbat.”

Părerile sunt împărțite, iar mediul online facilitează exprimarea opiniilor. Pe când unii mărturisesc vehement că vor vota afirmativ la referendum, alții anunță că vor încerca boicotarea lui și vor sta acasă:

Referendumul a stârnit polemici și în rândul personalităților românești. Prezentatoarea Olivia Steerse află în tabăra celor care susțin familia tradițională: „Bunicii mei paterni: el – avocat, ea – învățătoare. A fost dragoste la prima vedere. S-au căsătorit curând după ce el i-a apărat onoarea, în duel, cu spada.Ei sunt unul dintre motivele pentru care promit sa ne vedem pe 7 octombrie, la referendum”, a anunțat Olivia Steer.

În schimb, scriitorul Mircea Cărtărescu susține boicotarea referendumului. „Inutil, costisitor, contrar drepturilor omului și convențiilor internaționale, referendumul de pe 7 octombrie nu e o chestiune de drept, nici de morală, ci de putere:consfințește alianța dintre PSD și biserică. Fiindcă liderii noștri politici sunt și hoți, și bigoți, ca mafioții italieni.”, a postat pe Facebook, Cărtărescu.

Românii vor fi întrebați pe 6 și 7 octombrie,la referendumul pentru redefinirea familiei, dacă sunt de acord cu legea de revizuire a Constituției României. Referendumul a fost cerut de Coaliția pentru Familie, iar inițiativa semnată de 3 milioane de persoane „își propune să înlăture orice echivoc pe care utilizarea termenului de „soți” în cuprinsul art. 48 al 1 din Constituția României ar putea să-l aducă în conturarea noțiunii de „familie”, a raportului dintre „familie” și dreptul fundamental al bărbatului și al femeii de a se căsători și a întemeia o familie”

„Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instituirea copiilor”, prevede modificarea adusă articolului 48 din Constituția României.