Proprietarii de terenuri de la Aeroportul Cluj îi cer lui Ponta să aloce bani pentru despăgubiri

Proprietarii de terenuri de la Aeroportul Cluj îi cer lui Ponta să aloce bani pentru despăgubiri
Publicat: 23/07/2013, 16:20
Actualizat: 23/07/2013, 16:20

Un proprietar de teren din zona Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, Radu Rusu, i-a transmis, marți, premierului Victor Ponta, un memoriu „în nume propriu și în numele a încă circa 200 de proprietari din Cluj-Napoca și Apahida”, în care susține că statul „naționalizează proprietățile”, iar Consiliul Județean Cluj a modificat sumele individuale aferente despăgubirilor pentru proprietarii de terenuri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Statul român naționalizează proprietățile noastre prin Consiliul Județean Cluj care, în calitate de expropriator, prin încălcarea tuturor legilor în vigoare, prin acte emise in mod ilegal, «în vederea stabilirii unei juste despăgubiri», la mijlocul procedurilor de expropriere declanșate în vederea realizării lucrărilor de utilitate publică pista de decolare-aterizare a Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, a modificat sumele individuale aferente despăgubirilor. Noi, «expropriații fără vină», vă solicităm să verificați faptele și să luați măsurile legale care se impun, inclusiv alocarea de fonduri, pentru ca acest proiect de extindere a Aeroportului Cluj-Napoca să poată fi dus la bun sfârșit și să nu însemne pentru statul român procese înaintate de proprietari pentru «justa și prealabila despăgubire», la cele mai înalte instanțe de judecată atât în țară, cât și la nivelul UE”, se arată în memoriu.

Potrivit sursei citate, prețul terenului a scăzut, din 2010, de la 32 de lei/metru pătrat (circa 8 euro) la 0,40 lei/metru pătrat (circa 10 eurocenți) pentru teren extravilan în Apahida, de la 51 de lei/metru pătrat (circa 12 euro) la 8,80 lei/metru pătrat (circa 2 euro) pentru teren extravilan în Cluj-Napoca și de la 79 de lei/metru pătrat (circa 18 euro) la 68,70 lei/metru pătrat (circa 15 euro) pentru teren intravilan în Cluj-Napoca.

„Este vorba de exproprierea a circa 120 de hectare (1,2 milioane de metri pătrați) în Cluj-Napoca și circa 96 de hectare (960.000 de metri pătrați) în Apahida și implicarea a sute de proprietari”, se mai arată în memoriu.

Proprietarii de teren susțin că există mari suspiciuni legate de modul de atribuire a contractului de evaluare a parcelelor de către Consiliul Județean Cluj către SC Expertus, în condițiile în care documentul s-a încheiat în 3 iunie, iar expertul se obliga să realizeze expertiza în termen de 10 zile de la data semnării contractului, dar, studiind expertiza, s-a constatat că ea „a fost făcută anterior semnării contractului, la 2 mai 2013”.

Radu Rusu a declarat corespondentului MEDIAFAX că memoriul a fost trimis, marți, în format electronic, Guvernului României – în atenția premierului Victor Ponta, Președinției, Avocatului Poporului și DNA.

„DNA ar trebui să se sesizeze pentru că se continuă încălcările de lege în ceea ce privește exproprierile de la Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca. Miercuri vom trimite memoriul și pe poștă instituțiilor statului”, a spus Rusu.

Consiliul Județean Cluj anunța, în septembrie 2011, începerea lucrărilor de construire a noii piste a Aeroportului Internațional din Cluj-Napoca, în două etape. Astfel, în prima fază urmează să fie realizată o pistă cu o lungime de 2.100 de metri, iar în a doua etapă aceasta ar fi prelungită până la 3.500 de metri, pentru acest lucru fiind necesară devierea râului Someșul Mic.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 78 de milioane de euro.

CJ Cluj a început procedura de expropriere, pentru 94 de parcele de teren, suma alocată fiind de 22 de milioane de lei.

În 9 iulie, peste o sută de persoane au protestat în fața Consiliului Județean Cluj față de subevaluarea despăgubirilor pentru terenurile pe care se construiește noua pistă a Aeroportului Internațional din Cluj-Napoca, huiduindu-l pe șeful CJ, Horea Uioreanu, și cerându-i demisia. De asemenea, ei amenințau că vor bloca lucrările de construire a pistei aeroportului și că nu vor permite utilajelor să mai intre pe terenurile lor.

Președintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, declara că instituția nu poate să satisfacă doleanțele proprietarilor de terenuri pentru că ar încălca legea.

„Practic, dânșii vor să le plătim despăgubiri la prețul din anul 2010 al terenurilor. Noi avem raportul de evaluare, întocmit de un evaluator autorizat ANEVAR, așa cum prevede art. 11 alin. 7 din Legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică. Acest raport a fost întocmit avându-se în vedere expertizele efectuate și actualizate de camerele notarilor publici, așa cum prevede art. 11 alin. 8 al legii amintite. Prin urmare, nu avem cum să plătim persoanelor expropriate în acest moment prețul pe care îl aveau terenurile în anul 2010. Eu sunt aici să respect legea”, spunea Uioreanu.

El menționa că în această perioadă se fac exproprieri pentru realizarea etapei a doua de lucrări la pistă, care prevede prelungirea pistei de la 2.100 de metri la 3.500 de metri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase